logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić podświetlenie LED w Nokia 6310? Instrukcje i narzędzia

Deloox 04 Lip 2005 19:43 824 8
REKLAMA
  • #1 1628840
    Deloox
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Czesc czy zanci jakies linki do stron gdzie moge znalezc opisy krok po kroku wymiany led w 6310. lub jesli ktos by napisal pokolei jak i gdzie te ramki nacinac lub jak wylutowywac diody i odwrotnie, co i jakimi narzedzaimi?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1628925
    Deloox
    Poziom 16  
    w sumie jest jescze s35 mamy.mhhh ale juz didy zamowilem do 6310 i troche niemam naczym eksperymentowac.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1628937
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    najlepiej 8 W :) tranformatówką się nawet nie bierz. najlepiej kolbową chociaż bardzo słabo grzałkowa też ujdzie. Jaką masz? tylko nie pisz że na allegro kupiłeś jakąś 40W za 15 zł :/
  • #5 1628942
    Deloox
    Poziom 16  
    nie na allegro :))))))))) ale mialem zamiar robic to kumpla stacja lutownicza tylko wlasnie niewiedzailem jakie temperatury by byly najlpesze.
    ale jak jestes z okolic olsztyna to mozesz mi pomoc.
  • Pomocny post
    #6 1629027
    revolt
    Poziom 34  
    no to już inna rozmowa. Jezeli kumpel ma stacje z hot airem w zestawie to tym najlepiej wylutowywać diody. Temperatura? odpowiednia :) tzn koło 250° powinno starczyć. I uważaj żeby nie powyrywać ścieżek. Nic na siłe.
  • REKLAMA
  • #7 1629414
    Deloox
    Poziom 16  
    ok a jaki jest sposob na ich urywanie? heheh pytam zeby tego nie robic. i tak z ciekawosci na tym opisie co mi podeslales bylo napisane ze lutownica nie przekraczajaca 40w, ty radzisz duzo mniej co moze sie stac przy 30? da rade to jakos przegarzac lub cos?
  • Pomocny post
    #8 1629452
    revolt
    Poziom 34  
    ano to że właśnie urwiesz styki diody. im wieksza moc tym gorzej bo łatwiej przegrzać cos albo odparzyć te styki od laminatu. wtedy trzeba ciągnąć obejścia od innej diody, Spieprzysz z 2 3310 i się nauczysz :) nie próbuj też czasem na siłe starych diód wyrywać. ja miałem taki patent: urywałem soczewke i kruszyłem pincetą środek diody. łatwiej wtedy usunąć pozostałości.
  • #9 1629615
    Deloox
    Poziom 16  
    rozebralem ta nokie i zrobilem podejscie do ramki. tzn dolna poszla ale z spod wyswietlacza bedzie problem bo zaraz przy niej jest no "czesc" hehe zeby nie kaleczyc. i niew iem jak jej sie pozbyc. a pozatym jakis inysposob oprocz kruszenia?

dobra rami usunalem i musze przyzanc w miare dostepne zrobily sie punkty lutownicze diod.nie wyglada to az tak strasznie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany podświetlenia LED w telefonie Nokia 6310. Zalecane jest korzystanie z instrukcji do modelu 3310, gdyż procedura jest podobna. Do wylutowywania diod najlepiej używać stacji lutowniczej kolbowej o mocy około 8 W lub stacji z gorącym powietrzem (hot air) ustawionej na około 250°C, unikając lutownic o dużej mocy (np. 40 W), które mogą uszkodzić ścieżki i styki. Przy demontażu diod należy unikać ich siłowego odrywania, gdyż łatwo można zerwać styki lub uszkodzić laminat. Jako metoda usuwania diod stosowano kruszenie soczewki i rozbijanie wnętrza pincetą, co ułatwia pozbycie się pozostałości. Przy zdejmowaniu ramek podświetlenia dolna rama jest łatwiejsza do usunięcia, natomiast górna przy wyświetlaczu wymaga ostrożności, aby nie uszkodzić elementów. Po usunięciu ramek punkty lutownicze diod pozostają w dobrym stanie do dalszej pracy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA