logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sanyo VHR - 120EE - taśma się nie kręci ani nie przewija.

jareks91 05 Lip 2005 18:40 2385 9
REKLAMA
  • #1 1631257
    jareks91
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Witam,
    Mam problem z odtwarzaczem Sanyo VHR-120EE. Problem polega na tym że taśma w kasecie się nie kręci, ani jak nacisne play, ani przewijanie.
    Nie wiem co jest grane. Czy mógby mi ktoś pomóc? Co sie psuje w tym modelu najczęściej czy to uszkodzony silnik czy elektronika?
    z góry dziekuje
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1632001
    jaro70
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Częściej sam capstan (uszkadza się KM3509-jeżeli tam jest ),ale naeży sprawdzić ścieżki w okolicy kondesatora smd -podobna usterka jak w Sharp.Jeżeli scalak -przyczną mogły być panewki.
  • REKLAMA
  • #3 1632117
    jareks91
    Poziom 21  
    jaro70 napisał:
    Częściej sam capstan (uszkadza się KM3509-jeżeli tam jest ),ale naeży sprawdzić ścieżki w okolicy kondesatora smd -podobna usterka jak w Sharp.Jeżeli układ scalony -przyczną mogły być panewki.

Tam jest KM3509 F Scieżki do kondensatora wyglądają prawidlowo. Może opisze dokladniej co zaobserwowałem.

Jak wkładam kasete, to ten silniczek obraca sie w prawo(czyli tak sie obraca przy play) przez moze 1 sekunde potem staje. Cały czas coś jakby buczy. Po paru sekundach silniczek włącza się w lewo i zwija taśme którą wcześniej naciągnął na głowice.

Jeśli to KM3509F to jak sprawdzic czy faktycznie on sie uszkodzil??
    Proszę o pomoc
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1634661
    jareks91
    Poziom 21  
    Witam,
    a może ktoś wie jakie powinny być napięcia i w którym miejscu podczas prawidłowego odtwarzania? Ile powinno być na kondensatorze obok capstana?
    Tutaj podaje skany mojego videa:
    http://www.sobel.neostrada.pl/video/gora.jpg
    http://www.sobel.neostrada.pl/video/gora_plyta.jpg
    http://www.sobel.neostrada.pl/video/spod.jpg

Proszę o pomoc
    z góry dziekuje
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1634732
    Karol 1
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    A czy taśma jest oplatana prawidłowo na głowicy?? Chodzi mi o to czy po załadowaniu kasety podczas funkcji stop następuje stabilizacja pracy i czy wyłącza się silnik ładowania mechaniki....
    Częstą usterką w tych modelach jest uszkodzenie paska układu ładowania mechaniki ( robi się z niego recepturka)
  • #6 1634854
    jareks91
    Poziom 21  
    Karol 1 napisał:
    A czy taśma jest oplatana prawidłowo na głowicy?? Chodzi mi o to czy po załadowaniu kasety podczas funkcji stop następuje stabilizacja pracy i czy wyłącza się silnik ładowania mechaniki....
    ( robi się z niego recepturka)

Tak taśma oplatana jest prawidlowo. a potem zwijana prawidlowo do kasety.
  • #7 1634878
    Karol 1
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Na wszelki wypadek wymień pasek na silniku ładowania i przeczyść przełącznik serwomechanizmu... - by uniknąć problemów z ustawianiem mechaniki zrób to przy włożonej kasecie i przy wyłaczonym magnetowidzie do pracy st.by. no i oczywiście przy wyłączonym przewodzie sieciowym :) taką usterkę możesz jeszcze mieć przy uszkodzeniu silnika głowic... - brak impulsów z pętli indukcyjnej do procesora....
  • #8 1635179
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    jareks91 napisał:
    a może ktoś wie jakie powinny być napięcia i w którym miejscu podczas prawidłowego odtwarzania?

Pomiar na złączu CAPSTAN`a dla PLAY:
    - p.2 - 2,5V
    - p.6 - 5V
    - p.7 - 13V
  • #9 1635937
    jareks91
    Poziom 21  
    Mechanizm nakłądania taśmy ustawilem bo rozlregulowal się, jednak jak ustawić mechanizm nakładania taśmy na głowice bo teraz źle mi nakląda łapki zostały w górze i nie chcą wrócić. Pozatym jak włoże kasete to buczy bardzo w video i od razu wyrzuca taśme. Czy moglem coś uszkodzić czy da sie jakoś ustawić ten mechanizm? z góry dziekuje
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odtwarzacza Sanyo VHR-120EE, w którym taśma w kasecie nie obraca się ani podczas odtwarzania, ani przewijania. Silnik capstana (KM3509F) uruchamia się na około sekundę, następnie zatrzymuje, a mechanizm buczy i zwija taśmę w przeciwnym kierunku. Najczęstszą przyczyną awarii jest uszkodzony silnik capstana lub pasek napędu mechanizmu ładowania taśmy, który może się rozciągnąć lub zerwać. Zaleca się sprawdzenie ścieżek wokół kondensatora SMD oraz kondensatora obok capstana, a także wymianę paska napędu i oczyszczenie przełącznika serwomechanizmu. Pomiar napięć na złączu capstana podczas odtwarzania powinien wykazywać około 2,5V, 5V i 13V na odpowiednich pinach. Problemy mogą również wynikać z uszkodzenia silnika głowic lub braku impulsów z pętli indukcyjnej do procesora. Dodatkowo, mechanizm nakładania taśmy na głowicę może wymagać regulacji, gdyż nieprawidłowe ustawienie powoduje błędy w pracy i wyrzucanie taśmy. Wskazano link do szczegółowej instrukcji regulacji mechanizmu.
REKLAMA