logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głowica termostatyczna grzejnika - opór przy przekręcaniu na minimum

kamil.andrz 18 Sie 2016 15:16 6216 8
REKLAMA
  • #1 15876062
    kamil.andrz
    Poziom 8  
    Witam!

Odebrałem niedawno nowe mieszkanie od developera i już po odbiorze zauważyłem podejrzane zachowanie głowic termostatycznych na koloryferach.

Głowice mogę rozkręcić do maksimum (5), ale przeykręcając około 1-2 napotykam opór.

Czy macie pomysł co to jest? Kwestia regulacji, błąd instalacji czy coś jest uszkodzone?
  • REKLAMA
  • #2 15876110
    berlingo
    Poziom 22  
    Ocena: 191
    Odkręć głowice ,,duża nakretka pod głowicą'' i ją wyjmij , zobacz czy bolczyk zaworu chodzi z lekkim oporem jak chodzi to tak ma być i jest ok
  • REKLAMA
  • #3 15876122
    MDD
    Poziom 31  
    Ocena: 541
    Po odkręceniu głowicy sprawdż czy przesuwa się na zero. Jaki to typ głowicy [firma przy najmniej ].
  • #4 15876809
    dobroslaw

Poziom 22  
    Ocena: 156
    Jest to zrobione specjalnie w nowych mieszkaniach do głowic są wklejane blokadki plastikowe by użytkownik nie zamykał grzejników na 0 i tym samym nie "kradł" ciepła z mieszkań na około tych co grzeją normalnie ,1-2 to utrzymywanie minimalnej temperatury na 12-16 stopni .
    Konto firmowe:
    Term Klima serwis De Dietrich Białystok
    białystok słowackiego 7, Białystok, 15-229 | Tel.: 500XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #5 15877578
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 944
    Tak jak pisał kolega dobroslaw - są specjalne głowice uniemożliwiające zakręcenie na max. lub zdejmując głowicę z zaworu zobacz czy od spodu ta głowica nie ma wkładanych bolców ograniczających jej pole pracy. Najlepiej zrób zdjęcie z różnych stron głowicy.
  • #6 15882891
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2105
    Pod głowica jest pewnie nastawa wstępna na wkładce termostatycznej . Poza tym to normalne zabezpieczenie anty zamarzaniowe. Wystrczy podłozyc 5-groszówke i daje się zamknąć, ale nastawy nie będą odpowiadać temperaturze podanej w tabeli głowicy.
  • REKLAMA
  • #7 15882909
    kamil.andrz
    Poziom 8  
    Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.
    Niestety 3 ostatnie wypowiedzi chyba sie nie sprawdzaja, poniewaz gdyby bylo tak jak piszecie to po zakreceniu na maksa zaworu woda nadal by leciala. W mieszkaniu mam aktualnei zdemontowany jeden kaloryfer i na zakreconym zaworze (ustawienie na 2) woda nie leci, jak go ruszylem to oczywiscie ruszyla.
    MDD - firma oventrop, niestety nie mam jak sprawdzic konkretnego modelu glowicy (zamontowane przez developera, nie mam opakowan.

Wydaje mi sie ze to jest efekt regulacji, zeby mieszkania w srodku wysokosci budnyku (4 pietro z 7) nie przepuscic calej cieplej wody sasiadom z gory przez kaloryfery na dole.
  • Pomocny post
    #8 15882932
    berlingo
    Poziom 22  
    Ocena: 191
    Do regulacji przepływu wody w blokach stosuje się kryzy montowane przed zaworami , i one regulują max przepływ ciepłej wody do danego grzejnika
  • #9 15912658
    kamil.andrz
    Poziom 8  
    Tak jak pisał berlingo - zawory maja ogrniaczony maksymalny przeplyw wody, przez co zawory tez nia zakreca sie na zero.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył opór przy przekręcaniu głowic termostatycznych grzejnika w nowym mieszkaniu. Po rozkręceniu głowicy, zaleca się sprawdzenie, czy bolczyk zaworu działa z lekkim oporem. W nowych mieszkaniach często stosuje się blokady w głowicach, aby zapobiec całkowitemu zamknięciu grzejników, co ma na celu utrzymanie minimalnej temperatury (12-16°C) i zapobieganie "kradzeniu" ciepła przez sąsiadów. Użytkownik podejrzewa, że problem może być związany z regulacją przepływu wody, co jest typowe dla instalacji w blokach. Wskazano również na możliwość zastosowania kryz regulacyjnych przed zaworami, które ograniczają maksymalny przepływ ciepłej wody do grzejnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA