logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić kamerę monitorującą LTC1423/10? Brak schematu, widzi ciemność

Piorun2002 06 Lip 2005 14:46 1278 3
REKLAMA
  • #1 1633323
    Piorun2002
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Wpadla mi w rece uszkodzona kamera do monitorowania obiektow (Philips/ Bosh).
    Kamera widzi 'ciemnosc', niestety nie moge znalesc do niej schematu.

Czy ktos moze naprawial taka kamere i poradzilby od czego zaczac ?
  • REKLAMA
  • #2 1634929
    wowerman
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Schemat moze nie dac za dużo.Elementy moga występowac w postaci SMD(zadodowane nazwy,itd.Pytanie czy kamera do końca działała z tym obiektywem.Kamerę można sprawdzić tak,ze jesli ją zasilisz,zdejmiesz obiektyw to zamiast twojej "czerni" pojawi się jasne tło.Mozna machnąć reką i sprawdzic czy przetwornik ccd pracuje.Jesli nastapi zmiana obrazu,świadczy to ,ze może byc uszkodzony obiektyw,automatyka jesli taka jest.Sprawdz czy nie odlutował się przewód starowania obiektywu,taka mała kostka.
    Sprawdz też czy opisy gniazda kamery pokrywaja się z pinami kostki obiektywu,zasilanie,masa i sterowanie.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1635512
    Piorun2002
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Elementy sa zeczywiscie SMD ale maja 'przyjazne' oznaczenia TDA 8787A (AnaloToDigital Interface for CCD) i "ASA036 CA1366/1 HSH0045" (nie wiem co to jest)

Niestety do kamery z elektroniki idzie wtyczka ~16 kabelkow - nie opisanych, wiec troche trudno sie zorientowac sie co jest co ..

Moze ktos ma schemat jakies kamery przemyslowej Philipsa gdzie jest chociaz ten uklad TDA 8787A ?
  • #4 1636627
    wowerman
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Czy to kamera kupułkowa?? Pytam o kabel który idzie od kamery do obiektywu,chyba ze obiektyw nie posiada sterowania. Sprawdz te czarna małą wtyczkę.piny.

Dodano po 8 [minuty]:

Witam ponownie.Teraz widze ze to kamerka kopułkowa.Wiesz te kamery sa tanie. Rozdzielczość jest jeszcze do przyjęcia.Z praktyki wiem,ze rzadko sie te kamery naprawia.Te w normalnych obudowach częściej.Pozdrawiam.
REKLAMA