logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SAMSUNG easy 1800 - Odkurzacz Teściowej sie zepuł - gdzie szukać usterki

jhjt 27 Sie 2016 10:36 2214 7
REKLAMA
  • #1 15894558
    jhjt
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    Odkurzacz teściowej się zepsuł.
    Czy to dobrze czy źle - sam nie wiem. Faktem jest - trza naprawić...

Odkurzacz nie śmierdział, podobno szarpnięty za kabel.

Po rozkręceniu sprawdziłem podłączenie zasilania do (przewodzenie zwijacza - wszystko gra). Napięcie dochodzi do płytki z bebechami, wyłącznik działa - sprawdziłem miernikiem.

Teraz tak... Jestem można powiedzieć laikiem w sprawach elektroniki, cy ktoś mógłby mnie poprowadzić co po kolei sprawdzić i jak.

Potrafię odróżnić rezystor, tranzystor, potencjometr, układ scalony, wyłącznik, kondensator. Mam miernik elektryczny.

Pierwsze pytanie - jak sprawdzić czy płytka jest dobra czy coś jej dolega? Czy szukać przyczyny na płytce czy dalej w silniku?

Z góry dziękuję za pomoc.
    JT
    Załączniki:
    • SAMSUNG easy 1800 - Odkurzacz Teściowej sie zepuł - gdzie szukać usterki IMAG2458.jpg (1019.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SAMSUNG easy 1800 - Odkurzacz Teściowej sie zepuł - gdzie szukać usterki IMAG2463.jpg (1.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15894580
    marek majchrzak
    Poziom 20  
    Ocena: 117
    Podaj zasilanie bezpośrednio na silnik, wtedy będziesz pewny, że silnik jest sprawny.
  • REKLAMA
  • #3 15894803
    jhjt
    Poziom 10  
    czy taki silnik ma obniżone napięcie czy czysty zmienny prąd 220V? Czy mogę faze dołączyć do przewodu od szczotek a 0 do tego drugiego przewodu?

Nie chciałbym czegoś spalić...
  • Pomocny post
    #4 15895703
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3362
    jhjt napisał:
    zy taki silnik ma obniżone napięcie czy czysty zmienny prąd 220V?

Czysty 230V~
    jhjt napisał:
    Czy mogę faze dołączyć do przewodu od szczotek a 0 do tego drugiego przewodu?

8-O :not:
    Chyba wtyczka zółta to silnik :) i pod nią podłacz napiecie. Tylko nie pod moduł, tam jest gniazdo zółte :!:
  • REKLAMA
  • #5 15896061
    jhjt
    Poziom 10  
    Podłączyłem bezpośrednio do żółtej wtyczki faza, do brązowego i 0 do białego, potem próbowałem tez odwrotnie. NIC.

Napięcie dochodzi do wirnika, szczotki są w porządku. Wyczyściłem zaśniedziałe miejsca - nie pomogło.

Dowiedziałem się jeszcze że w tamtym tygodniu odkurzacz "pił 'wodę z mokrego dywanu...
    Na zdjęciach chyba nawet widać tego ślady?

Silnik to

VCM K706U
    AA 230V, 50/60Hz
    CLASS "F" S453F3M2046

Co robimy dalej?
    SAMSUNG easy 1800 - Odkurzacz Teściowej sie zepuł - gdzie szukać usterki SAMSUNG easy 1800 - Odkurzacz Teściowej sie zepuł - gdzie szukać usterki SAMSUNG easy 1800 - Odkurzacz Teściowej sie zepuł - gdzie szukać usterki SAMSUNG easy 1800 - Odkurzacz Teściowej sie zepuł - gdzie szukać usterki
  • Pomocny post
    #6 15896075
    kamel2
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    Do wymiany silnik widać na zdjęciach ślady na komutatorze wirnika , silnik pewnie nierozbieralny , albo odkurzacz do utylizacji. Nie wiem czy naprawa opłacalna.
  • Pomocny post
    #7 15899214
    marek majchrzak
    Poziom 20  
    Ocena: 117
    Całe szczęście że teściowej nie poraził prąd. :D
    Szukaj po elektro złomowiskach lub daj sobie spokój.
  • REKLAMA
  • #8 16614328
    jhjt
    Poziom 10  
    Witam, dziękuję wszystkim za pomoc. Odkurzacz poleciał na śmietnik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Odkurzacz SAMSUNG easy 1800 uległ awarii po szarpnięciu za kabel. Użytkownik sprawdził zasilanie, które dochodzi do płytki, a wyłącznik działa. Po podłączeniu silnika bezpośrednio do zasilania (230V) nie uzyskano reakcji, mimo że szczotki były w porządku. W trakcie dyskusji zauważono, że silnik (VCM K706U) może być uszkodzony, co potwierdzają ślady na komutatorze. Użytkownik zdecydował się na utylizację odkurzacza, uznając naprawę za nieopłacalną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA