logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD Caviar 84AA 9 GB - stukanie, błędy ECC i cmd aborted, co sprawdzić?

Heroic 06 Lip 2005 22:40 1299 7
REKLAMA
  • #1 1634644
    Heroic
    Poziom 11  
    Dostałem od kumpla stary dysk twardy i nie wiem czy jest zepsuta elektronika czy mechanika. Jest to WD Caviar 84AA. Jak go podłącze to, po kilku sekundach zaczyna tak dziwnie stukać jakby głowice parkowały na swoje miejsce gdy się dysk wyłącza (stuka tak od czasu do czasu, nie ciągle). BIOS go rzadko wykrywa, po wielu próbach udało mi się puścić test WDClear i pojawiały się dwa błędy: jeden to było coś z ECC (nie pamiętam dokładnie, ale chyba ECC failed), a drugi to cmd aborted. Płytka od spodu wygląda normalnie, ogólnie dysk był zadbany. Swoją drogą, jeśli to mechanika zawiodła, to ciekawe co się zepsuło.
    Aha, jak robiłem MHDD scana to właśnie przy niektórych klastrach zaczynało się to stukanie i zaznaczało się x, czyli, że jest błąd.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1636227
    Heroic
    Poziom 11  
    Tu jest nagrane jak hałasuje. Słaba jakośc, bo mam tanią kartę muzyczną. Wczoraj jeszcze starałem sie go wymazać MHDD, ale wyskoczył błąd "hard drive is broken".
    Załączniki:
    • Dysk.rar (143.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1636320
    Micek64
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Dwa podobne przypadki:
    1. Maxtor 40GB - taki sam stuk głowic, Low Level Format programem producenta MaxBlast rozwiązał problem, dysk działa już kilka lat bez nawrotów
    2. Seagate 2GB - przy stukaniu zatrzymywały się talerze, BIOS często nie wykrywał dysku. Pomogła podmiana mechaniki o identycznym firmware (DCT x.xx), objawy ustąpiły

Czy u Ciebie też zatrzymują sie talerze? Czytałem kiedyś, że taki stukot głowic spowodowany jest uszkodzonym którychś z sektorów (rozruchowych) talerza...
  • REKLAMA
  • #6 1637043
    Heroic
    Poziom 11  
    Talerze sie nie zatrzymują. Próbowałem robić low level format WDClear, to po 100 błędach napisał, że za bardzo zepsuty dysk.
    Właśnie ten stukot pojawia się jak głowica napotyka na zepsuty sektor (robiłem scana i jeden błąd to jedno stuk:)), ale ostatnio stuka tak non-stop.
    Dzięki za pomoc.
  • #7 1641574
    Heroic
    Poziom 11  
    Teraz się pogorszyło, nie tylko, że talerze się zatrzymują, to dysk się chyba całkowicie wyłącza. Znalazłem na jakiejś stronie filmik prezentujący takie zepsucie dysku jak tego co mam.

http://poloastucien.free.fr/clac_clac.WMV

Dysk na szrot, nie ma co.
  • #8 1701210
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dysk WD Caviar 84AA wykazuje objawy uszkodzenia mechanicznego, głównie stukania głowic, które pojawiają się podczas próby odczytu uszkodzonych sektorów. BIOS rzadko wykrywa dysk, a testy WDClear zgłaszają błędy ECC oraz "cmd aborted". Stukanie nasila się i w końcowej fazie dysk zatrzymuje talerze oraz całkowicie się wyłącza, co wskazuje na poważną awarię mechaniczną. Próby niskopoziomowego formatowania kończą się niepowodzeniem z komunikatem o uszkodzeniu dysku. Wymiana mechaniki na identyczną z tym samym firmware może być jedynym rozwiązaniem, jednak otwarcie dysku kończy się jego trwałym uszkodzeniem. Uszkodzenie elektroniki jest mniej prawdopodobne, a w takim przypadku możliwa byłaby naprawa. Podobne przypadki stukania głowic odnotowano w dyskach Maxtor i Seagate, gdzie rozwiązaniem bywał low level format lub wymiana mechaniki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA