logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie SC552008CFU maska 1L02M (Motorola MC68HC08)

krychu0505 01 Wrz 2016 22:42 6036 10
REKLAMA
  • #1 15906350
    krychu0505
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    Witam tak jak w temacie mam pytanie odnośnie programowania mikrokontrolera SC552008CFU z maską 1L02M identyczny pinout z Motorola MC68HC08AZ60A.
    Otóż czy da się go odczytać podłączając się programatorem ISP pod MOSI, MISO, SCK, czy trzeba zastosować specjalny programator.
    Wpisywałem w wujka google co tylko się dało i natrafiałem na programowanie poprzez wpinanie się w piny IRQ RST i PTA0
    (PTA0 jest jednym z pinów wejścia wyjścia portu A i nie rozumie w jaki sposób odbywa się programowanie :( )
    Programowanie SC552008CFU maska 1L02M (Motorola MC68HC08) Programowanie SC552008CFU maska 1L02M (Motorola MC68HC08)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15906542
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 15907774
    krychu0505
    Poziom 21  
    Czy da się zbudować jakiś prosty programator pod rs232 czy trzeba kupić gotowy programator obsługujący te procesory ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15907818
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 15907905
    krychu0505
    Poziom 21  
    Faktycznie teraz znalazłem odpowiednią notę i jest to o czym mówił kolega już wcześniej, czyli monitor ROM i opis procesu programowania. Wcześniej miałem nieodpowiednią notę. schemat też faktycznie jest. ;) We wcześniejszej nocie, którą się sugerowałem w dziale 12 był tylko opis portów wejścia i wyjścia. :D
    Co do zabezpieczeń czytałem, że te mikroprocki mają "lock bity", jednak są one popularne w przemyśle motoryzacyjnym i są programatory wraz z oprogramowaniem do sczytywania tych mikroprocków i przeprogramowywania. Jednak tak jak kolega mówi ze zdobyciem samego oprogramowania może być ciężko.
    Ten akurat mikrokontroler siedzi w module komfortu auta i chcę zmienić wartości w 3 komórkach eeprom w celu dodania domykanych szyb z kluczyka. ;) Jednak nie wiem czy to mi się uda ogólnie myślałem że po rozebraniu modułu moim oczom okażę się kostka eeprom np. 24cXX a tu niestety zonk :/
  • #6 15908244
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 15908676
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 570
    Kierunek w którym zmierzasz opatrzony jest drogowskazem z napisem katastrofa . Trafia do mnie wiele przypadków z klientami którzy przeczytali , i wiedzieli lepiej większość z nich jest kosztowna lub bardzo kosztowna . Pamięć mikrokontrolera to nie tablica w klasie , nie wystarcza kreda i chwila czasu . Potrzebny jest sprzęt i wiedza a ja widzę w pierwszym poście fragmentaryczną wiedzę , brak sprzętu i niezdrową chęć zaoszczędzenia która może się skończyć raczej sporym wydatkiem z twojej strony . Spytasz się pewnie skąd ja to wiem , zaspokoję twoją ciekawość naprawiam po tych co wiedzieli lepiej wiele rzeczy i uwierz mi że nie warto ryzykować porażkę bo jest bardzo droga .
  • REKLAMA
  • #8 15908692
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 15908958
    krychu0505
    Poziom 21  
    niveasoft napisał:
    Koledzy mają oczywiście dużo racji, ale gdyby każdy się tak trząsł nad tymi sterownikami to nie byłoby tematu reverse engineering i tym podobnych.

Dokładnie w końcu od czegoś trzeba zacząć nie można się wszystkiego bać. Co ciekawe są nawet ludzie którzy nie wiedzą jak działa tranzystor kupiły sobie programator i robią takie sterowniki.

niveasoft napisał:
    Jak chcesz zrobić coś w jakimś sterowniku to najlepiej kupić taki drugi na giełdzie/portalu aukcyjnym.
    Na taki sterowniku poeksperymentować i sprawdzić co się da zrobić a co nie.
    Dopiero jak go opracujesz to bierzesz się za działający z auta.

Tak też planowałem i planuje zrobić. ;) W razie niepowodzenia wpinam oryginalny moduł i nie ma problemu ;)

niveasoft napisał:
    ..a tak w ogóle to co to za fura? Takie rzeczy czasem da się włączyć po diagnozie.. Na przykład dla starych paści Motordiag Komfort Manager ;)

VW Polo 9N3 moduł komfortu 6Q0 959 433 E. Ogólnie tę operację można wykonać VAG-iem z rs232 i dosowym programem https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1498496.html#7329925
    Problem jest jednak ze sprzętowym rs232.
  • #10 15908984
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 15909872
    krychu0505
    Poziom 21  
    Dziś to raczej na pewno nie i jutro też, bo nie mam kabelka ;) :/

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość programowania mikrokontrolera SC552008CFU z maską 1L02M, który ma identyczny pinout jak Motorola MC68HC08AZ60A. Odpowiedzi wskazują, że programowanie tego mikrokontrolera odbywa się przez port szeregowy, a nie przez standardowe interfejsy ISP. Wymaga to użycia specjalnego programatora, który może być zbudowany na bazie RS232, jednak dostęp do odpowiedniego oprogramowania może być problematyczny. Użytkownik planuje modyfikację wartości w EEPROM, co może być utrudnione przez zabezpieczenia w oprogramowaniu, typowe dla układów stosowanych w motoryzacji. Wskazówki sugerują, aby eksperymentować na dodatkowym module, zanim podejmie się działania na oryginalnym urządzeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA