logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zniekształcony dźwięk i hałas w magnetowidzie Sony SLV-363EE - co sprawdzić?

zamer_pm 07 Lip 2005 17:51 1167 4
REKLAMA
  • #1 1636604
    zamer_pm
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,
    posiadam dość stary magnetowid sony slv-363ee w sumie już od dawna nieużywany ale teraz by się przydał, bo córa chętnie by jakieś bajki pooglądała (a starych kaset z bajkami mam ful). Występuje w nim takie uszkodzenie oto uszkodznie:
    - z wizją jest w miarę ok, ale z fonią występują problemy. Dźwięk początkowo jest lekko zniekształcony (troszkę jakby drżał cichutko) ale z czasem zniekształcenie jest coraz bardziej wydatne i słyszalne. Krótki dzwięk staje się 2 razy dłuższy.
    Stąd moje pytanko:
    Gdzie szukać przyczyny usterki?? Czy powiedzmy początkujący elektronik może ją znaleźć. Dodam, że magnetowid jest stary i nic się nie stanie, jeśli pójdzie na straty...

Aha, wideo ma jeszcze jedną drażniącą ustekę. W momencie gdy kaseta jest włączona słychać co półsekundy drażniący odgłos kręcenia się czegoś (kaseta lub jakieś rolki) - jeśli chodzi o ten problem to raz już rozbierałem magnetowid elementy przeczyściłem ale nadał przy odtwarzaniu mi "skrobie". Może ktoś wie co może być tego przyczyną...

Pozdrawiam
    Piotrek

Dodano po 2 [godziny] 53 [minuty]:

Dodatkowo zauważyłem, że po ok. 30 minutach dzwięk prawie zupełnie pada słyszalne jest same "oołłoołłooołłooo", a obraz też się kaszani - pulsacyjnie co pół sekundy raz dobrze, raz źle. Wygląda na to, że jakiś element przegrzewa się !!! Ale jaki?? Pomóżcie początkującemu...
  • REKLAMA
  • #2 1637529
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1768
    Witam
    Do wymiany wszystkie elka w zasilaczu
    paski rolka dociskowa i nalezy przemyc tor prowadzenia tasmy
  • REKLAMA
  • #3 1637941
    jareks11
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Witam. Można wymienić kondensatory w zasilaczu w tak wiekowym urządzeniu. Jednak tu przyczyna usterki leży w innym miejscu. Uszkodzeniu uległ słupek capstain'a powodując ocieranie się wirnika, jakim jest tarcza magnetyczna o płaskie uzwojenie stojana. Jaśli nie nastąpiło przetarcie uzwojeń to pozostaje wymienić tylko słupek (coś koło 30 zł) i magnetowid będzie działał. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #4 1641351
    zamer_pm
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,
    wymieniłem prawie wszystkie kondensatory w zasilaczu (oprócz jednego małego 1uF/200V i ogromnego 83*C - nie miałem takich w moim zestawie) i niestety nic do nie dało. Cały czas dzwięk jest lekko zniekształony a po upływie ok. 30 minut pada dźwięk zupełnie i obraz też się kaszani...
    co mam w takim razie dalej robić??
REKLAMA