logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić przekaźnik pneumatyczny 343/40/120/NO do dmuchawy w wannie SANPLAST?

Bodkowy 14 Wrz 2016 20:59 1845 6
REKLAMA
  • #1 15931680
    Bodkowy
    Poziom 11  
    Ocena: 46
    Witam,
    potrzebuję przekaźnik pneumatyczny, jak na zdjęciu. Nigdzie go w necie nie znalazłem, jedynie w Chinach. Jest to element załączający dmuchawę w systemie hydromasażu, w który wyposażona jest wanna. Producent niby polski SANPLAST ale w niezależnych sklepach z elektroniką niestety nie ma takiego przekaźnika.
    Jest on uszkodzony (ciągle zwarty, podanie powietrza pod ciśnieniem nie powoduje rozwarcia) przez co dmuchawa non stop chodzi.
    Na naklejce znajdują się takie informacje: 343/40/120/NO; 3605; 250V-16A oraz nieznane mi logo producenta.
    Pomożecie??? :))))
    Załączniki:
    • Gdzie kupić przekaźnik pneumatyczny 343/40/120/NO do dmuchawy w wannie SANPLAST? WP_20160914_20_16_39_Pro.jpg (3.91 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15931742
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 791
    Czujniki ciśnienia do wanny z hydromasażem - produkcja USA

Czujniki ciśnienia do wanny z hydromasażem - produkcja USA

Dom i Ogród » Narzędzia

OLX
  • REKLAMA
  • #3 15931768
    Bodkowy
    Poziom 11  
    Dzięki za zainteresowanie tematem.
    Tylko teraz pytanie...mój przekaźnik ma dwie nóżki. Ten z OLX ma 3 ( znalazłem specyfikację, która je opisuje) i wg opisu jest tak 1- COM, 2- NO (normalnie otwarty), 3- NC (normalnie zwarty). W moim systemie są tylko dwa przewody. Czy kupując tego switch'a z OLX , które złącza wykorzystać? Sterowanie odbywa się przyciskiem z pulpitu, który wytwarza ciśnienie aby załączyć lub wyłączyć dmuchawę.
    Miałbym jeden przewód podpiąć pod COM'a a drugi gdzie? na NO (normalnie rozwarty) czy jak? czy może to w ogóle nie będzie pasowało?
    Pozdrawiam
  • #4 15931820
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Ocena: 108
    Witam tak jeden przewód jest wspólny czyli COM a drugi na NO. Tego starego nie wyrzycaj spróbuj go otworzyć może styki się skleiły krańcówki , jeśli naped uszkodzony membrama to rzeczywiście szmelc.
  • REKLAMA
  • #5 15931842
    Bodkowy
    Poziom 11  
    Tuning Marek tak też myślałem, aby ten mój stary rozebrać i zobaczyć co się w nim dzieje. Bo faktycznie w sklepach znalazłem podobne przekaźniki ale właśnie z 3 złączkami i to mnie zmyliło. Czyli co.... kupić np. ten , który podał mi Zbigniew 400 ( parametrami ok, no może więcej A) i podłączyć COm do Com a ten drugi przewód na NO , a trzecie złącze po prostu nie będzie wykorzystywane....dobrze rozumiem?
  • REKLAMA
  • #6 15931867
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Ocena: 108
    Tak jak piszesz pamiętaj że zawsze możesz wykorzystać nawet ten drugi styk NC odwracając prace przekażnikiem i wtedy też masz na stykach NO , lub jeśli się okaże , że styki się wypalają wzmocnij sterowanie przekaźnikiem który będzie wykonawczym sterowanym przez ten czujnik.
  • #7 15931901
    Bodkowy
    Poziom 11  
    Tuning Marek, super, dzięki za konkretną odpowiedź. Zabieram się do roboty:) Mam nadzieję, że teściowie będą wdzięczni:)
    Pozdrawiam serdecznie.

Po rozebraniu przekaźnika okazało się, że sam przekaźnik pracuje poprawnie, natomiast wadliwa okazała się membrana. Czasami się zacinała. Przesmarowałem to co mogłem i jak na razie jest ok.
    Dzięki Tuning Marek! :)

Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał przekaźnika pneumatycznego 343/40/120/NO do dmuchawy w wannie hydromasażowej SANPLAST, ponieważ uszkodzony element powodował ciągłe działanie dmuchawy. W odpowiedziach zasugerowano, aby rozważyć zakup przekaźnika z OLX, mimo że miał on trzy złącza, podczas gdy oryginalny miał tylko dwa. Użytkownik uzyskał porady dotyczące podłączenia przewodów do złączy COM i NO oraz możliwości wykorzystania złącza NC. Po rozebraniu uszkodzonego przekaźnika okazało się, że problem leżał w membranie, która została naprawiona, co przywróciło prawidłowe działanie systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA