logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przewiercony przewód w ścianie od garażu elektrycznego

Macieeekkk 05 Paź 2016 15:51 1488 6
  • #1 15974471
    Macieeekkk
    Poziom 2  
    Wwierciłem się dzisiaj w jakiś przewód od mechanizmu elektrycznego garażu. Garaż otwiera się z pilota, lecz przyciskiem od wewnątrz nie da rady, natomiast jeśli w ową wywierconą dziurę włożę np. śrubokręt to garaż się otwiera, jeżeli wyjmę i włożę jeszcze raz to się zamyka :| Dziura jest jakiś metr od włącznika i około 30 cm. nad nim, więc przewody musiały iść pod skosem. Co powinienem z tym zrobić ? Myślałem żeby zacząć od skucia ściany w tym miejscu, tylko nie wiem jak go odpowiednio połączyć i czy to w ogóle możliwe. Co o tym myślicie ?
  • #2 15974487
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 574
    @Macieeekkk zapewne to zwykły przełącznik dzwonkowy. Zwiera dwa przewody i tyle.
  • Pomocny post
    #4 15975169
    marqqv
    Poziom 32  
    Ocena: 609
    Rozkuj . Zobacz jak jest uszkodzony kabel . Pomierz jakie są na nim napięcia , prawdopodobnie to kabel sygnałowy od sterowania siłownikiem , czyli każde zwarcie powoduje otwarcie lub zamknięcie drzwi garażu . Jeżeli tak jest to możesz połączyć np. na U1R .
  • #5 15989835
    Macieeekkk
    Poziom 2  
    Połączyłem kostką i było dobrze, następnie zaszpachlowałem dziurę i jak naciskam guzik to się otwiera, tylko że jak otworzy się do końca to automatycznie się zamyka, jak się zamknie to znów odbija i się otwiera i tak bez końca. Trzeba przed samym zamknięciem lub otwarciem nacisnąć guzik raz jeszcze żeby nie odbił. Wie ktoś dlaczego się tak dzieje ?
  • #6 15989931
    marqqv
    Poziom 32  
    Ocena: 609
    Poczytaj instrukcje ponowne zaprogramowanie powinno pomóc.
  • #7 15989948
    marek49ae
    Poziom 24  
    Ocena: 254
    Jak zaszpachlowałeś kostkę bez jej zaizolowania to mokra szpachla zamyka obwód i brama "chodzi" cały czas.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przypadkowo uszkodził przewód elektryczny w mechanizmie otwierania garażu, co spowodowało, że garaż otwiera się z pilota, ale nie działa przycisk wewnętrzny. Po włożeniu śrubokręta w wywierconą dziurę, garaż otwiera się i zamyka. Użytkownik rozważał skucie ściany, aby naprawić przewód. Otrzymał porady dotyczące sprawdzenia uszkodzonego kabla oraz pomiaru napięcia. Po naprawie przewód działał, ale pojawił się problem z automatycznym zamykaniem się bramy. Sugerowano ponowne zaprogramowanie systemu oraz sprawdzenie izolacji kostki, aby uniknąć zwarcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA