logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór spawarki TIG MAGNUM: THF235P czy THF236 do użytku domowego?

Bajo 09 Paź 2016 21:48 9495 8
REKLAMA
  • #1 15984489
    Bajo
    Poziom 12  
    Ocena: 40
    Witam,
    Przymierzam się do zakupu spawarki TIG do celów domowych.
    Zastanawiam się nad wyborem firmy MAGNUM model THF 235P lub THF 236.
    Proszę o nie krytykowanie, że to chińczyk bo to wiem, a nie stać mnie na markową spawarkę za kilkanaście tysięcy. Kolega od dwóch lat posiada model THF 236 bardzo sobie ją chwali a spawa na co dzień na sprzętach markowych.

Proszę znających temat o fachowe porównanie oraz doradztwo w wyborze.
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Wybór spawarki TIG MAGNUM: THF235P czy THF236 do użytku domowego? Wybór spawarki TIG MAGNUM: THF235P czy THF236 do użytku domowego?
  • REKLAMA
  • #2 15991386
    Bajo
    Poziom 12  
    Byłem w sklepie a zarazem i serwisie spawarek, kolega o którym mowa w pierwszym poście kupił właśnie tam swojego Magnuma THF 236. Wchodzę do sklepu pełny nadziei, że dostanę fachową poradę i to co otrzymałem trochę mnie zaskoczyło. W sklepie czerwono, same spawarki począwszy od transformatorowych, na Tigach kończąc firmy IDEAL, ale czy takie idealne ? Podczas rozmowy z serwisantem dowiedziałem się, że wycofali się ze sprzedaży Magnum'a z powodu częstych problemów ze sprzętem oraz brakiem dostępności części. IDEAL to podobno polski Chińczyk co powiecie na temat: Ideal TECNOTIG 220 AC/DC PULSE TTIG220AC dużo mniejszy od 236P a co z wydajnością ?
  • #3 16051934
    wow
    Poziom 27  
    Ocena: 182
    Bajo i co w końcu kupiłeś?
  • REKLAMA
  • #4 16057869
    Bajo
    Poziom 12  
    Na dzień dzisiejszy jeszcze nic, czekam na odpowiedzi :P
    Bardziej jestem przekonany do Magnuma. Spawałem nim ostatnio dość dużo nierdzewki i alu bardzo przyjazny sprzęt.
    Może ktoś się podzieli swoimi doświadczeniami w/w spawarek ?
  • REKLAMA
  • #5 16067602
    boven
    Poziom 14  
    Ocena: 83
    co nie kupisz pospawa podobnie, ale IDEAL ma możliwośc spawania prądem mix i opcje spoot
  • REKLAMA
  • #6 16241389
    Kociejsko
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Czym te spawarki się w ogóle różnią ?
    Bo też mam zgryz którą MAGNUM kupić.
    Jest gdzieś zestawienie ich parametrów ?
  • #7 17836090
    aksion1972
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Myślę że można odkopać temat.

Jest duża mnogość modeli - Magnum postawił na dezinformacyjny haos heh ; )

Sam mam ideala tecnoarc 211 z wyświetlaczem i oceniam na 4+ i myślę nad jakimś tigiem.

Zatrzymałem się na modelach 215 , 235 , 236 (tu pytanie czy są jakieś dodatkowe oznaczenia "P" "S" itp gdzie jedna literka zmienić może wiele ?

Sam ma zamiar spawać rury gr 1-3mm stal 30crmo4 oraz alufelgi (cienkie ok 2-3mm ścianki oraz grubsze do ok 1cm)
    Więc jest duża rozbieżność materiału i zastanawiam się czy czasem nie odpuścić sobie tego aluminium i kupić jakąś lepszą spawarkę tylko do stali.

thf 208 nie będzie chyba dobrym wyborem nie ma pamięci ustawień?

coś w alternatywie?

poniżej kilka wypowiedzi:

" Jesteś zadowolony z THF230 i nie przeszkadza ci gabaryt, bierz THF236 (rozbudowany

panel sterowania, precyzyjniejsze nastawy). Jak chcesz sobie polepszyć to model

THF235S ze spotem, natomiast JET II jest liderem w swojej klasie i półce cenowej z

racji ilości funkcji i regulacji co się przekłada na łuk. Niestety JET jest też

najdroższy

-------

Czy THF 236 spełni swoją rolę w warsztacie naprawy klimatyzacji?? - dość cienkie

elementy aluminiowe a minimalny prąd w AC to 20A.
    Pozdrawiam.

PS
    Wiem, że jest to maszynka nowa na rynku ale osobiście nie chciałbym kupować kota w

worku pomimo niższej ceny od THF235. Przy okazji jak wygląda konfrontacja THF236 z

THF235??

Do takich tematów lepszy będzie THF235 lub JET II i III od Welder Fantasy.
    Odpuść sobie spawarki w formacie THF230P/236P - z cienkim aluminium sobie nie

radzą.

-------
    Tak jak pisze Tool i jak pisałem wyżej THF 236 jest maszyną zbudowaną na bazie THF

230 a co za tym idzie niewiele od niej odbiega parametrami i charakterystyką. Do

cienizny THF 235 lub JET-y e maszyny są sprawdzone. Nie staraj się oszczędzić bo

będziesz żałował ;) "
    Załączniki:
    • spawarka MANUAL_TIG_207_THF_235_PULSE_ACDC_SM-2.pdf (1.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • spawarka MANUAL THF 215 ACDC.pdf (1.85 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • spawarka thf236_instrukcja.pdf (943.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • spawarka THF_236_336_ACDC_PULS-.pdf (922.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wybór spawarki TIG MAGNUM: THF235P czy THF236 do użytku domowego? 235 236.JPG (256.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 18203140
    marcingebus
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    Ktoś coś kupił, może się pochwalić wrażeniami?
  • #9 18223443
    aksion1972
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    TAK może/
    NIGDY NIE KUPUJ TEGO BADZIEWIA MAGNUM.
    Zero profesjonalizmu serwisu, 100% złomiarskiego chino-badziewia.

Lepiej rozejrzyj się za używanym profesjonalnym sprzętem - zapłacisz więcej (niż za nowe magnum) ale przynajmniej żadna ściera sprowadzająca do polski ten chiński złom nie zarobi na nowego merca - bo na niego nie zasługuje.

Są przypadki że ten magnum spawa i znam osobiście takie ale są to ich starsze sprzęty na których się wybijała ta marka.

Na pewno (choć to również china) lepszy będzie Ideal (miałem przez jakiś czas MMA) i jakoś tam spawa ale do 60% sprawności to trochę brakuje. A tak jest na tabliczce znamionowej. ma może 60% w temp 0-10st ale w 25-30 to może 30 więc pospawasz sobie chwilę i 20 minut postoju.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup spawarki TIG marki MAGNUM, model THF 235P lub THF 236, do użytku domowego. W dyskusji pojawiają się opinie na temat jakości obu modeli, z uwagą na doświadczenia kolegi, który chwali model THF 236. W odpowiedziach zwrócono uwagę na problemy z serwisem i dostępnością części do spawarek MAGNUM, co skłoniło niektórych do rozważenia alternatywnych marek, takich jak IDEAL. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi modelami, podkreślając różnice w parametrach i funkcjonalności, a także sugerując, że lepszym wyborem mogą być używane, profesjonalne urządzenia. Pojawiają się pytania o różnice między modelami oraz ich zastosowanie do spawania różnych materiałów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA