logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samoczynne rozłączanie obrotów w Solenoid SA-4752-12 firmy Woodward - walec

kamel93 23 Paź 2016 17:07 1350 9
REKLAMA
  • #1 16013670
    kamel93
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.

Mianowicie głównym powodem mojego problemu jest wyłącznik elektromagnetyczny firmy Woodward Solenoid SA-4752-12.

Pracuje on w walcu jako załącznik pełnych obrotów bądź ich wyłączenia do pozycji jałowej.
    Problem w tym, że podczas pracy samoczynnie rozłącza obroty i trzeba ponownie załączać go włącznikiem stykowym (min-I-max). Do podłączenia potrzeba zasilania +12v, masy i AUX.
    Teraz moje pytanie wygląda następująco, chciałem dopytać czy czasem nie psuje się w nim załącznik AUX, bo gdy podepnę pod niego tylko zasilanie i masę zaciąga obroty i trzyma, czy mogę prosić o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Wymieniłem już 3 takie wyłączniki (tanie nie są) więc postanowiłem coś z tym zrobić.

Zdjęcia urządzenia w załączniku.

Z góry dziękuję za wyrozumiałość i pomoc.
    Załączniki:
    • Wyłącznik.rar (11.81 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16013707
    jaszczur1111
    Poziom 33  
    Ocena: 493
    W tym wyłączniku/elektromagnesie są pewnie 2 cewki tak jak we wrzutce w rozruszniku. Popraw mnie jeśli się mylę. Być może obydwie dostają zasilanie na stałe co powoduje przepływ zbyt dużego prądu i przepalenie uzwojenia wciągającego. Jeśli jest jedno uzwojenie to cofam powyższe. Druga rzecz: jeśli elektromagnes nie wciąga kotwicy do samego końca, to mimo iż w obwodzie płynie prąd stały, jest on jakimś nieznanym mi sposobem większy, niż gdy kotwica dochodzi do końca. Może trzeba wyregulować położenie elektromagnesu względem cięgna ? Sprawdź napięcie w instalacji w czasie pracy silnika.
  • REKLAMA
  • #3 16013740
    kamel93
    Poziom 9  
    Nie wiem ile jest cewek jestem laikiem w tym temacie. Ten wyłącznik jest nie rozbieralny jedyne co mogę zrobić to wyciągnąć ten magnes, który pociąga za cięgno bezpośrednio. Druga sprawa zawsze po wymianie tego wyłącznika jest do brze przez najbliższe 500 mh a potem klapa.... a napięcie sprawdzę przy najbliższej okazji, zastanawia mnie jedynie dlaczego po podpięciu zasilania i masy od razu jest efekt zaciągnięcia cięgna a nie trzeba zapodać impulsu do aux.

Dodano po 1 [minuty]:

i czy jeżeli zrobiłbym osobny włącznik na kablu zasilania czy to nie byłoby jakimś rozwiązaniem, może ten przekaźnik w wejściu na AUX coś odpala.?
  • #4 16014416
    jaszczur1111
    Poziom 33  
    Myślę, że on ma 2 cewki. Możesz go "przedzwonić" między masą a tymi wyprowadzeniami. Jeśli od razu działa po podaniu napięcia to znaczy że być może daje pełną dawkę na rozruch silnika? A wyłącznik można dać, tylko tam płyną spore prądy. Może przez przekaźnik.
  • REKLAMA
  • #6 16014695
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1090
    Przekaźnik to chyba najlepiej samochodowy z dużym prądem załączania np do załączania świec źarowych. Pewnie nie będzie tam aż tak dużych prądów ale styki są solidniejsze.

EDIT - literówka.
  • #7 16014809
    jaszczur1111
    Poziom 33  
    Potwierdzam.
  • REKLAMA
  • #8 16200314
    kamel93
    Poziom 9  
    Więc zrobiłem jak mówiliście, zastosowałem zwykły włącznik 1-0 do tego przekaźnik samochodowy od grzania świec żarowych Golf IV i to wszystko założone jest przed wejściem 12V do włącznika.

Działa!!!

Oszczędzone pieniądze = 1500zł
  • #9 16200655
    jaszczur1111
    Poziom 33  
    Cieszę się niezmiernie. Możesz wspomóc klikając pomógł każdemu komu uważasz za stosowne....wtedy i my bedziemy mieli dodatkową motywację.
  • #10 16700364
    kamel93
    Poziom 9  
    Więc tak. Problem rozwiązany, zrobiłem w ten sposób, że solenoid podłączyłem kablem linką przekroju 4mm do zasilania. Plus przez przekaźnik 103 z golfa do grzania świec zarowych, potem załącza to włącznik 0-1 w kabinie. AUX zostawiłem bez podłączenia.

Walec śmiga pięknie bez problemu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z elektromagnetycznym wyłącznikiem Woodward Solenoid SA-4752-12, który samoczynnie rozłącza obroty w walcu. Po wymianie trzech wyłączników, użytkownik zastanawiał się nad przyczyną, sugerując, że może to być związane z uszkodzeniem załącznika AUX. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie cewek w wyłączniku oraz regulację położenia elektromagnesu. Użytkownik zdecydował się na zastosowanie przekaźnika samochodowego do załączania zasilania, co okazało się skutecznym rozwiązaniem, eliminując problem i oszczędzając znaczne koszty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA