logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens S35 - jak wgrać flash i polski T9? Problemy z kompatybilnością plików

zomo 11 Lip 2005 18:36 1675 10
REKLAMA
  • #1 1646171
    zomo
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam, mam mały problem z tym telefonikiem, mianowicie nie moge wgrac do niego ani flasha ani polskiego T9 o co głownie mi chodzi.
    Telefon podłączyłem do rozebranej stacji od SL45, odpalilem x35 flasher, zrobiłem backup nastepnie chcialem wrzucic full flash 2403_t9pl itd. ale wyskoczylo ze "file is destroyed", z kolejnym bylo to samo, jedyny ktory wczytał to v18_t9 ale kiedy ma wgrywac wyskakuje "flash type not supported", unisiemens nie dziala pod xp. PLZ Help. Czym wgrac softa do tego fona albo jak zrobic ten polski T9 bo ten plik x35_t9PL tez nie pomaga.
    Pozdro.
  • REKLAMA
  • #2 1646196
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 1646218
    zomo
    Poziom 15  
    z tego co wiem do freia potrzeba pliku fls a nie moglem znalezc takiego z polskim t9
  • #4 1646249
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 1646270
    zomo
    Poziom 15  
    ok po wczytaniu bina, na co ustawic preset: na firmware czy eeprom1 :|
    ustawilem eeprom i telefon sie nie wlacza 8O cos chyba nie tak poszlo
  • #6 1646453
    ninjahwdp
    Poziom 28  
    Brawo.... :/ Wyjeables eeprom poszukaj eepromu do s35 i full flasha powinien wstac
  • #8 1646595
    zomo
    Poziom 15  
    Poszedł po wgraniu backup-u eproma i flasha, szkoda tylko ze chodzi tylko na tym backup-ie a na innych softach niet. Chodziło głównie o ten słownik t9, da sie dorzucic go do softa v18??
  • #9 1646643
    wachman
    Poziom 13  
    Mama chyba ten sam problem. Jedyne co udało mi się wgrać to własny backup v18 i v24 (SWUP). Nic innego nie moge (i nie wiem czemu) - o co choozzzi? Próbowałem wgrywac modyfikowane softy (sowa, K5, Pagain) ale wywala coś takiego "...not supported.." (nie pamietam dokladnie). Gdy wgrywam Freia zadnego bledy nie zglasza, ale tel. sie nie wlacza po wgraniu.
    Aha, zapomnialem dodac, ze mi tez chodzi o ten T9 pl.
  • REKLAMA
  • #11 1648352
    zomo
    Poziom 15  
    OK, udało sie odpalić z jezykiem T9PL w wersji 2403 poprzez stacje od SL45 .
    Dla tych ktorzy maja podobny problem czyli niedzialajace softy i xflasher ktorym praktycznie dalo sie tylko zrobic backup bo tak to sie wysypywał, podam kolejnosc dzialan jaką wykonalem (okazalo sie to proste a stracilem caly dzien :oops: ):

1. Wgrac SWUP-em softa 2403
    2. zrobic backup tego wgranego softa np x45flash-erem
    3. Wgrac polski T9 do tego backup-u poprzez program T9PL i uaktualnic sume kontrolna
    4. wgrac zmodyfikowany backup spowrotem do tela poprzez Freia

Fonik wstal bez problemu z polskim T9

Dzieki za pomoc i sorki za zasmiecanie forum

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył wgrania pełnego flasha oraz polskiego słownika T9 do telefonu Siemens S35. Próby użycia różnych plików flash kończyły się błędami typu "file is destroyed" lub "flash type not supported". Telefon był podłączony do stacji serwisowej od modelu SL45, a do wgrywania używano programów x35 flasher, Freia oraz SWUP. Kluczowe było, aby w Freia podczas wgrywania pliku flash wybrać opcję "wszystkie pliki" i wczytać plik binarny, a następnie ustawić preset na "Firmware", nie na "EEPROM1", ponieważ wgranie EEPROM spowodowało unieruchomienie telefonu. Ostateczne rozwiązanie polegało na: 1) wgraniu softu 2403 za pomocą SWUP, 2) wykonaniu backupu softu narzędziem x45flasher, 3) dodaniu polskiego T9 do backupu za pomocą programu T9PL i aktualizacji sumy kontrolnej, 4) wgraniu zmodyfikowanego backupu z powrotem do telefonu przez Freia. Dzięki temu telefon uruchomił się poprawnie z polskim słownikiem T9.
Dodatkowo podano link do pliku flash 2403 oraz instrukcję tworzenia wersji v18 z polskim T9. Problemy z kompatybilnością plików wynikały z nieprawidłowego wyboru presetów i formatu plików podczas wgrywania oraz ograniczeń narzędzi pod systemem Windows XP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA