logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] NAS326 - konfiguracja serwera www z domeną .pl i przekierowaniem portów

Edward Pudaś 25 Paź 2016 18:56 1389 6
REKLAMA
  • #1 16017946
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam!
    Ponieważ dotąd nie zajmowałem się sieciami internetowymi mam pewne braki w znajomości tego tematu. Trochę rozglądałem się po necie ale w przeróżnych poradach są informacje nie do końca mi objaśniające mój problem.
    Otóż niedawno zakupiłem taki domowy serwer NAS (Zyxel 326) i chciałem go wykorzystać jako serwer multimedialny dostępny również poza siecią lokalną. Internet mam z UPC z mniej więcej stałym IP zewnętrznym, choć nigdy nie wiadomo na jak długo. W każdym razie zrobiłem taką swoją stronę www za pomocą programu WebSite12 i wgrałem na dysk mojego NAS'a. Ponieważ IP zewnętrzne było tylko na routerze zrobiłem przekierowanie portów i strona jest widoczna na zewnątrz. Działa również Ftp. Kłopot z tym, że muszę wpisywać pełny adres IP zewnętrzny, potem numer portu i dalej ścieżkę do plików. Wygląda to mniej więcej tak:
    31.177.152.195:5000/Myweb/www gdzie www to już podkatalog w którym są pliki i foldery strony.
    Idąc dalej zakupiłem więc domenę .pl która to została już zarejestrowana ale podobno trzeba czekać 24 do 36 godzin aż się rozpropaguje.
    I teraz mam pytanie jak powiązać tę nową domenę z moim NAS'em czyli żeby po wpisaniu nazwy xxx.pl zapytanie zostało skierowane na mój serwer.
    Mam jeszcze opcję zamiany serwerów DNS i są tam takie ns1.xxx.pl i ns2.xxx.pl
    Jest opcja DNS w domenie i po jej kliknięciu pojawiło się okienko z tymi dwoma serwerami ns1.xxx.pl i ns2.xxx.pl przyporządkowanymi do mojego IP zewnętrznego. Tylko czy ma tam być "goły" adres IP czy łącznie ze ścieżką na dysku?
    Trochę to dla mnie zagmatwane ale chciałbym jakoś to ogarnąć przy pomocy kogoś dobrze zorientowanego.
  • REKLAMA
  • #2 16018013
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 456
    Żeby pominąć wpisywanie portu musiałbyś przekierować wewnętrzny 5000 na zewnętrzny 80. Choć w moim Zyxelu NSA310 nie widzę opcji pominięcia nazwy udostępnionego udziału(katalogu), i raczej będziesz musiał ustawić domenę tak, żeby przekierowywała na konkretny katalog.
  • REKLAMA
  • #3 16018624
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Tak zrobiłem i obecnie już nie muszę podawać portu. Teraz tylko mam pytanie czy wpisywać serwer tak jak jest na rysunku w pozycji ns1.xxx.pl czy tak jak poniżej, wraz ze ścieżką?
    NAS326 - konfiguracja serwera www z domeną .pl i przekierowaniem portów
  • REKLAMA
  • #4 16018928
    K_o_s

Poziom 26  
    Ocena: 108
    W tym okienku można zrobić delegację domeny na zewnętrzny poza usługodawcą serwer DNS. To nie służy do przekierowania na kolegi stronę. Co trzeba zrobić, by przekierować domenę - info strony usługodawcy: http://www.pomoc.hekko.pl/content/9/107/pl/ku...C4%87-stref%C4%85-dns-jak-to-zrobi%C4%87.html

Pozdr.
    Konto firmowe:
    IT SERVICES
    5 Military Road, Colchester, CO1 2AA | Strona WWW: https://www.komputerowiec.net
  • #5 16041107
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Jak się okazało, musiałem założyć konto na freedns.42.pl i za ich pośrednictwem dostałem adresy dns które wprowadziłem zamiast tych podanych w Hekko. No i wszystko działa, choć nie wiem dlaczego jak wpiszę www.xxx.pl to nie znajduje strony a jak wpiszę http://xxx.pl to znajduje i otwiera. Najlepiej wpisywać samo xxx.pl i też działa :D
  • REKLAMA
  • #6 16042407
    K_o_s

Poziom 26  
    Ocena: 108
    Wszystko jest opisane w panenu FreeDNS, musisz utworzyć rekord adresów dla nazwy www.

Pozdr.
    Konto firmowe:
    IT SERVICES
    5 Military Road, Colchester, CO1 2AA | Strona WWW: https://www.komputerowiec.net
  • #7 17279664
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Nie drążyłem już tematu dalej bo strona działa a nie miałem czasu więcej się tym zajmować.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik skonfigurował serwer NAS Zyxel 326 jako serwer multimedialny z dostępem zewnętrznym, korzystając z domeny .pl. Po przekierowaniu portów z wewnętrznego 5000 na zewnętrzny 80, udało mu się zredukować konieczność wpisywania numeru portu w adresie URL. W celu poprawnej konfiguracji DNS, użytkownik zarejestrował domenę i skorzystał z usług FreeDNS, co pozwoliło na poprawne przekierowanie domeny. Problemy z dostępnością strony pod adresem www.xxx.pl zostały rozwiązane poprzez utworzenie odpowiednich rekordów DNS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA