logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przekierować domenę na domowy serwer żeby zadziałał Let's Encrypt

Kudzu 26 Paź 2016 00:33 1992 9
REKLAMA
  • #1 16018961
    Kudzu
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Wykupiłem kiedyś domenę, która długo była przekierowana na stronę www w Wix. Teraz chciałbym przekierować domenę na domowy serwer (publiczne IP) z certyfikatem od Let's Encrypt. Do wyboru mam przekierowanie ramkowe i http oraz modyfikację DNS. Problem polega na tym, że jeśli domena jest przekierowana jedną z wymienionych metod, a w kreatorze certyfikatu podam nazwę mojej domeny, to dostaję informację o błędzie (nie przechodzi procedury autoryzacji), ale w treści błędu nie jest podane IP mojego serwera, ale IP domeny. Jak skonfigurować domenę, żeby Let's Encrypt dotarł do mojego serwera, a nie zatrzymywał się na domenie? Może powinienem podać inny serwer DNS?

Dodam, że generalnie serwer www działa poprawnie (Debian, nginx) - wpisanie w przeglądarkę domeny otwiera stronę www z serwera.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16018966
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 16019304
    Kudzu
    Poziom 14  
    Erbit napisał:
    Wybierz "modyfikację DNS".
    W DNS w rekordzie A wpisz IP swojego serwera. Dodatkowo możesz przypisać do "subdomeny" WWW rekordem CNAME wskazanie na Twoją domenę (bez www).

Przykładowo:
    1. rekord A -> IP 111.111.111.111
    2. "WWW" -> cname -> twoja-domena.pl
    Być może wystarczy tylko rekord A ale jeśli w certyfikacie podajesz adres z WWW (czyli www . twoja-domena.pl) to musisz też ustawić WWW w DNS wg przykładu powyżej.

Jeżeli nie zmienisz serwera DNS (wpisów dokonasz do obecnego DNS) to propagacja zmian powinna nastąpić w 15-20 minut choć tak naprawdę czas ten zależny jest od usługodawcy. Natomiast jeśli zmienisz DNS dla domeny to wtedy propagacja może trwać nawet 48h i w tym okresie "serwer certyfikujący" nie zobaczy jeszcze Twojego IP - będziesz musiał poczekać.

Być może problem z autoryzacją wynikał z dłuższego czasu propagacji.

Dziękuję za bardzo wyczerpującą odpowiedź. Ale mam pytania:
    - jeżeli podaję adres mojego serwera jako DNS, to on musi działać jako serwer DNS (obecnie mam zablokowane wszystkie porty oprócz 80 i 443)?
    - lepiej w Let's Encrypt zarejestrować domenę z "www" czy bez?

przeqpiciel napisał:
    Kudzu napisał:
    ale w treści błędu nie jest podane IP mojego serwera, ale IP domeny.
    ale odczekujesz przynajmniej 24h, nim serwery DNS na świecie ogarną, że wpis dla www.mojastrona.xxx sie zmienil?

Ale jeżeli wpisuję w przeglądarkę na telefonie adres strony (domenę) i otwiera mi stronę na serwerze, to znaczy, że działa, prawda?
  • Pomocny post
    #5 16019685
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 16019723
    Kudzu
    Poziom 14  
    Erbit napisał:

Nie wskazujesz swojej maszyny jako DNS. Robiąc przekierowanie na IP (chyba tak to u Ciebie się nazywa) de facto domena pozostaje na DNS, na którym jest a Twoje IP zostanie wpisane do rekordu A w DNS gdzie jest wskazana domena.

Już załapałem:)

Erbit napisał:

Polecenie PING twoja-domena.pl powinno zwrócić IP Twojego serwera.

Obecnie, przed zastosowaniem zasugerowanej przez Ciebie modyfikacji DNS, sytuacja wygląda tak, że po wpisaniu do przeglądarki adresu strony przekierowuje mnie pięknie na mój serwer, natomiast wszelkie pingi i tracery kończą się na IP domeny. Wieczorem przetestuję DNS.
  • #7 16019735
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 16020007
    Kudzu
    Poziom 14  
    Erbit napisał:

Cokolwiek by to nie znaczyło w takim układzie nie rozwiąże to Twojego problemu. Ping powinien wskazywać na adres Twojego serwera. Wpisy do rekordu A w DNS są potrzebne.

I miałeś rację - zadziałało! Ping po domenie dociera do mnie bez problemu. Traceroute dziwnie się zachowuje, bo kończy na DNSie mojego ISP z komunikatem "No reply for 3 hops. Assuming we reached firewall". Ale odblokowałem w firewallu tylko pingi, więc możliwe, że to go blokuje - mniejsza z tym.

Po wczytaniu się w kwestię "z www czy bez" pojawiły mi się kolejne wątpliwości. Domenę mam zarejestrowaną bez www. Mam jednak możliwość skonfigurowania 5 subdomen i chcę z tego skorzystać (ale nie "www";) ). Czy da się każdą subdomenę przekierować na jeden adres IP, ale żeby serwer rozpoznawał, z jakiej subdomeny przyszło zapytanie i otwierał różne strony www? Wydaje mi się to nieprawdopodobne, ale, jak widać, nie znam się na tym za bardzo.
  • #9 16020058
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 16020479
    Kudzu
    Poziom 14  
    Erbit napisał:
    Kudzu napisał:
    ...Domenę mam zarejestrowaną bez www...

Kupioną ? Zawsze kupuje się domenę

Wiesz, to jest trochę jak z samochodem - idąc do Wydziału Komunikacji płacisz za rejestrację (inaczej kupujesz), choć sam powiesz, że zarejestrowałeś samochód;)
    Erbit napisał:

To tak w skrócie bo nie wiem jak na serwerze konfigurujesz domeny i jaki masz serwer - czy ręcznie wpisujesz vhost czy masz jakiś panel - jaki ?

Serwer to OrangePi z Debianem (Armbian).

Dziękuję Ci za wyjaśnienia. Wiem już, czego szukać i o czym czytać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik chciał przekierować swoją domenę, wcześniej używaną z Wix, na domowy serwer z certyfikatem Let's Encrypt. Zasugerowano modyfikację DNS poprzez dodanie rekordu A wskazującego na publiczne IP serwera oraz opcjonalnie rekordu CNAME dla subdomeny WWW. Użytkownik musiał poczekać na propagację zmian DNS, co może zająć do 48 godzin. Po wprowadzeniu zmian, ping do domeny zaczął wskazywać na serwer. Użytkownik zadał pytania dotyczące konfiguracji DNS oraz możliwości przekierowania subdomen na różne strony. Ostatecznie potwierdzono, że można skonfigurować subdomeny, aby kierowały na ten sam adres IP, a serwer rozpoznawał różne zapytania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA