logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EWT1266EDW - Jak zresetować pralkę z zablokowaną klapą?

grizly 31 Paź 2016 09:38 2802 4
REKLAMA
  • #1 16029609
    grizly
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam
    Mam problem z pralką jak w temacie. Pralką po zakończeniu prania ma zablokowana klapę. Wskaźnik klucza gaśnie ale nie odblokowuje klapy. Węże drożne, filtr czysty. Słyszałem że może pomóc reset pralki, tylko nie wiem jak go wykonać. W instrukcji nic na ten temat nie pisze.
    Dzięki za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16030058
    GrzesiekF1
    Poziom 10  
    Ocena: 36
    Proponuję odłączyć pralkę od zasilania i odczekać 10 minut. Jeśli po tym czasie blokada nie puści to jest uszkodzona albo ona albo rygiel drzwi.
    Co do resetu to zwykle należy przytrzymać przycisk START kilka sekund. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 16032204
    grizly
    Poziom 11  
    Dzięki za odzew, ale próbowałem tej metody, nic nie pomaga, klapa nie chce puścić.
  • REKLAMA
  • #4 16034590
    GrzesiekF1
    Poziom 10  
    Ocena: 36
    Cóż, pozostaje zdemontowanie boku i uwolnienie klapy ręcznie. Popatrz na rygiel (ten w klapie) czy nie widać pęknięć, czy się przemieszcza kiedy ruszasz klamką. Jeśli tak to sprawdź czy blokada się nie zacina. Jeśli tak to sugeruję wymianę ;) Pozdrawiam
  • #5 16035846
    grizly
    Poziom 11  
    Dzisiaj pooglądałem uchwyt klapy i podjąłem próbę otwarcia, udało się.
    Pod uchwytem są od spodu dwa wkręty. Należy je wykręcić i zdemontować nasadkę uchwytu pociągając ją do siebie, wyskoczy łatwo z zatrzasków ustalających. Po ściągnięciu nasadki za uchwytem jest szczelina, gdzie można wsunąć płaski śrubokręt i zwolnić zatrzask.
    Może się ten opis przydać innym użytkownikom pralek Electrolux ładowanych od góry, jak się przydarzy taka sama usterka.
REKLAMA