logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zasilacz uniwersalny 9V 200mA nada się do ładowania boostera Unitec 17Ah?

Skrokson 05 Lis 2016 13:44 1890 11
REKLAMA
  • #1 16041419
    Skrokson
    Poziom 9  
    Ocena: 29
    witam
    mam oryginalny zasilacz o takich symbolach jakie na nim znalazłem

Zasilacz ZKX-9T/200 Nsb
    lwej max 0.02A
    Uwej ~220V/50Hz
    Uwyj -----9V/ 200mA

ale niestety nie działa bo na wtyczce jest 20V tak pokazuje miernik :/ więc chyba coś z nim nie tak

a pytanie czy taki uniwersalny zasilacz z allegro będzie się nadawał ?

zasilacz-uniwersalny-9v-200ma-i6176859335

będzie służył do ładowania bostera(starter) samochodowego unitec 17Ah z akumulatorem żelowym?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16041440
    514242
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    A czy obciążyłeś zasilacz podczas pomiaru napięcia we wtyczce?
    Podłącz na wyjście rezystor np. 100 Ω i dopiero wykonaj pomiar.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16041480
    lemu
    Poziom 19  
    Ocena: 74
    Oryginalny zasilacz jest transformatorowy, pewnie niestabilizowany więc nieobciążony pokaże napięcie dużo wyższe niż po obciążeniu. Musisz wykonać
    pomiar napięcia obciążając oryginał prądem ok. 200 mA (żarówka, rezystor) - przy sprawnym zasilaczu miernik pokaże napięcie ok. 9 V. Oryginał jest najpewniej ładowarką, więc tak się zachowuje. Zasilaczem z ALLEGRO, impulsowym, stabilizowanym, nie można bezpośrednio ładować akumulatora (ale można zasilać nim booster-starter).
  • #4 16041547
    Skrokson
    Poziom 9  
    no to w takim razie może on być sprawny no dobra to spróbuje z tym obciążeniem
  • REKLAMA
  • #5 16068642
    Skrokson
    Poziom 9  
    no to w sumie dalej chyba lipa ponieważ podłączyłem zasilacz

ogólnie jest to starter samochodowy miał rozładowany na maxa aku wykazywalo moze 0,2V więc zakupiłem nowy ogólnie taki praktycznie jak był i po podpięciu zasilacza jednak chyba lipa bo po paru godzinach ładowania prąd tego aku nie zmienił się specjalnie (sprawdzałem napięcie na tych klemach rozruchowych)

po wsadzeniu wtyczki zasilacza nawet nie zapala się kontrolka która tam jest

rozebrałem gniota i pokaże wam co jest w środku

wiec nie wiem czy to ta skomplikowana elektronika jest zepsuta czy jednak ten zasilacz.
  • Pomocny post
    #6 16068757
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 544
    Ten starter powinien być ładowany zasilaczem 15V . Kiedyś znajomy podrzucił do sprawdzenia bo się nie ładuje. Akumulator miał popękane płyty. W komplecie był zasilacz na 15V coś koło 500mA . Po wymianie akumulatora w czasie ładowania na zasilaczu można było jajka smażyć mimo rezystora w szeregu z akumulatorem. Taka chińska zabawka do uruchamiania skuterów
  • #7 16068878
    Skrokson
    Poziom 9  
    No mam do tego zasilacz opisany powyżej ale pokazuje 20V an wtyczce
  • Pomocny post
    #8 16069022
    lemu
    Poziom 19  
    Na zdjęciach wnętrza widać przegrzany przewód z wytopioną izolacją - co tam się działo???

Dodano po 46 [minuty]:

Nie napisałeś jakie to urządzenie - domyślam się, że chodzi o POWER-STATION PLUS firmy UNITEC (art. nr 77901) ze sprężarką 18 bar i akumulatorem 12V / 17Ah do wspomagania rozruchu. Otóż takowe ustrojstwo może być zasilane z gniazda zapalniczki 12V a oryginalny zasilacz sieciowy powinien być transformatorowy 12V / 500mA. Stacja raczej na pewno jest uszkodzona.
  • #9 16069387
    Skrokson
    Poziom 9  
    no widzisz a ja do zestawu miałem dołączony zasilacz z takimi oznaczeniami

Zasilacz ZKX-9T/200 Nsb
    lwej max 0.02A
    Uwej ~220V/50Hz
    Uwyj -----9V/ 200mA

a ten przetopiony przewód to od latarki która jest zamontowana ale już jest wymieniony i na razie wszystko hula

Tylko pytanie jak to ładować ?

To mówisz lemu że można zrobić przejściówkę i ładować to z gniazda zapalniczki ? bo ta stacja takie posiada ?
  • Pomocny post
    #10 16069800
    lemu
    Poziom 19  
    Ładowanie z zapalniczki wymaga dorobienia kabelka: wtyczka zapalniczki-przewód-wtyk DC pasujący do stacji.

PS
    na PW masz aukcję z zasilaczem.
  • Pomocny post
    #11 16070423
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 544
    Skrokson napisał:
    No mam do tego zasilacz opisany powyżej ale pokazuje 20V an wtyczce

Po podłączeniu do gniazdka ładowania spadnie do wartości poniżej 15V.
    Ten zasilacz 9V ni jak nie nadaje się do ładowania tego ustrojstwa gdyż ma za małe napięcie. Prąd zawsze płynie od punktu o wyższym potencjale do punktu o potencjale niższym.
  • REKLAMA
  • #12 16079331
    Skrokson
    Poziom 9  
    lemu faktycznie zasilacz hula jak ta lala dobry link co prawda kontrolka nie świeci podczas ładowania ale może jest zjarania tym zajmę się później

dzięki chłopaki za pomoc teraz rozładowany aku mnie nie zaskoczy :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące użycia zasilacza uniwersalnego 9V 200mA do ładowania boostera Unitec 17Ah. Oryginalny zasilacz ZKX-9T/200 Nsb nie działał prawidłowo, pokazując 20V na wyjściu. Użytkownicy zasugerowali, że zasilacz może być niestabilizowany i wymaga obciążenia do prawidłowego pomiaru napięcia. Wskazano, że booster powinien być ładowany zasilaczem o napięciu 15V, a zasilacz 9V jest niewystarczający. Użytkownik rozważał możliwość ładowania z gniazda zapalniczki, co wymagałoby dorobienia odpowiedniego kabla. Po wymianie akumulatora i podłączeniu nowego zasilacza, użytkownik zauważył poprawę, mimo że kontrolka ładowania nie świeciła.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA