logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór plexi do podświetlenia LED-ami: rura czy pręt, przezroczyste czy matowe?

dj_ibutti 12 Lip 2005 19:31 6472 13
REKLAMA
  • #1 1648815
    dj_ibutti
    Poziom 11  
    Chciałbym przy pomocy diod LED podświetlić rurę albo pręt o długości ok. 1,5 m i średnicy 3 cm. Nie wiem tylko, z czego powinna być wykonana ta rura. Zależy mi na tym, żeby była w miarę równomiernie oświetlona, ale diody będą tylko z jednej strony (rury będą stały na ziemi). Nie zależy mi na tym, żeby ta rura oświetlała cokolwiek. Chodzi mi jedynie o to, żeby sama rura była rozświetlona.

Proszę o radę, jakiego plexi mam do tego użyć? Powinno być przezroczyste, czy raczej matowe? Zastanawiam się jeszcze, czy lepszy efekt osiągnę używając do tego rur, czy pełnych prętów... Pytałem o takie materiały w sklepie z tworzywami sztucznymi, ale rury i pręty wykonują tylko na zamówienie, więc wolałbym wiedzieć wcześniej, co kupić...
  • REKLAMA
  • #2 1648953
    szymon188
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    W ktorym miejscu chcesz umiescic te LEDy?Jesli to bedzie przezroczysta rura to jej scianki zadzialaja jak swiatlowod i tylko przeniosa swiatlo,ktore wyjdzie z drugiej strony.
  • #3 1649003
    dj_ibutti
    Poziom 11  
    Najchętniej umieściłbym je pod prętem, w podstawce.
    A i jeszcze jedno, nie orientuje się ktoś z czego zrobiona jest ta rurka dołączana do pianki uszczelniającej?? Podświetliłem ją bowiem jedną diodą i całkiem fajnie to wyszło, więc może jakby znaleźć coś takiego tylko o dł. 1-1,5 m to by to jakoś wyszło.

Szymon: tzn. że musi być matowa?? Jaki efekt dałoby plexi karbowane??
  • REKLAMA
  • #4 1649024
    szymon188
    Poziom 22  
    A jakiej srednicy potrzebujesz ta rurke?
  • #5 1649606
    dj_ibutti
    Poziom 11  
    Gdzieś 2,7 cm. Bo "podstawka" ma 3 cm średnicy zew.
  • REKLAMA
  • #6 1651068
    szymon188
    Poziom 22  
    Mozna by zastosowac matowa rurke plexi,ae zrodlo swiatla musialoby byc dosyc mocn,bo inaczej bedzie tylko dol sie swiecil.
  • #7 1651430
    dj_ibutti
    Poziom 11  
    O czymś takim myślałem, tylko nie wiem co będzie lepsze: rura, czy pręt (matowy)?
  • REKLAMA
  • #8 1651468
    szymon188
    Poziom 22  
    Chyba lepsza rura tylko swiatlo musisz tak ukierunkowac,zeby oswietlac tylko scianki,a nie srodek.Jak wezmiesz pret to bedziesz musiaj miec mocniejsze zrodlo swiatla zeby oswietlic cala srednice.A jakiej to ma byc dlugosci?A tak wogole to do czego to ma byc?
  • #9 1653221
    dj_ibutti
    Poziom 11  
    Długość 1-1,20 m gdzieś. A co do tego co to ma być, to powiem tylko, że fragment dekoracji w jednym z mazurskich pubów nawiązujący do GW. Krótko mówiąc ma to być miecz świetlny, który by był elementem płaskorzeźby (coś a la wypukły plakat :D )
    Oczywiście nic nie jest pewne póki co, ale i tak można pokombinować :)
  • #10 1653880
    szymon188
    Poziom 22  
    No to musialoby byc rownomiernie oswietlone.A nie lepiej zastosowac zimna katote(ang. light cathode).Poszukaj.Koszt wiekszy,ale masz idealnie rownomiernie oswietlone.
  • #11 1654617
    dj_ibutti
    Poziom 11  
    A jaki koszt w przybliżeniu?? A i jak z bezpieczeństwem czegoś takiego, np. ktoś uderzy krzesłem czy też zrobi sie jakaś rozruba, wiadomo jak w pubie :)
    tym bardziej, że będzie tam telewizor z Canal +, a co za tym idzie Liga Polska :)

Jeżeli to jest tak jak kiedyś słyszałem czyli cena ok. 50 zł za 30 cm - to niestety odpada bo to ma byc kilka mieczy także kiepsko z kosztami...
  • #12 1657035
    pawelboch
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    dj_ibutti napisał:
    A jaki koszt w przybliżeniu?? A i jak z bezpieczeństwem czegoś takiego, np. ktoś uderzy krzesłem czy też zrobi się jakaś rozruba, wiadomo jak w pubie :)
    tym bardziej, że będzie tam telewizor z Canal +, a co za tym idzie Liga Polska :)

Jeżeli to jest tak jak kiedyś słyszałem czyli cena ok. 50 zł za 30 cm - to niestety odpada bo to ma byc kilka mieczy także kiepsko z kosztami...

A nie możesz po prostu włożyć świetlówkę do tej rury??
    Te "zwykłe" mają akutrat 26 mm średnicy, mogą też być miniaturowe albo TL'5 - 16 mm średnicy.
    pzdr., PB
  • #13 1658042
    dj_ibutti
    Poziom 11  
    Faktycznie, o tym nie pomyślałem :) Wydaję sie to najlepszym pomysłem.

A co do rurki, to lepsza by była przeżroczysta zjechana papierkiem ściernym czy zwykła matowa??
  • #14 1674201
    apistograma
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Lepsza będzie matowa. Na rurze szlifowanej będziesz miał ciągle brud od kurzu, dymu papierosów. Od biedy można jeszcze szlifowaną rurę polakierować lakierem bezbarwnym, ale tylko akrylowym, bo nitro rozpuszcza pleksę. Problem w tym, że wewnętrzne podświetlenie może bardzo uwidocznić wszelkie wady lakierowania typu zacieki, czy pominięte miejsca.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru materiału i formy plexi do podświetlenia LED-ami rury lub pręta o długości około 1-1,5 m i średnicy około 2,7-3 cm, mających pełnić funkcję dekoracyjną (miecz świetlny jako element płaskorzeźby). Zalecane jest użycie matowej rury plexi, ponieważ przezroczysta działa jak światłowód i światło przejdzie głównie na końcu, co utrudnia równomierne podświetlenie. Matowa powierzchnia zapewnia lepsze rozproszenie światła, jednak wymaga mocniejszego źródła LED, aby uniknąć świecenia tylko w dolnej części. Alternatywnie zasugerowano zastosowanie świetlówek (np. o średnicy 16 mm lub 26 mm) umieszczonych wewnątrz rury, co daje równomierne oświetlenie. Szlifowanie przezroczystej rury papierem ściernym może powodować osadzanie się kurzu i zabrudzeń, dlatego lepsza jest rura matowa lub ewentualnie szlifowana i polakierowana lakierem akrylowym (unikając nitro, które rozpuszcza plexi). Zwrócono uwagę na bezpieczeństwo i trwałość materiału w warunkach pubu, gdzie może dojść do uszkodzeń mechanicznych. Koszt zimnych katod (cold cathode) jest wysoki, co może być nieopłacalne przy większej liczbie elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA