logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dostępu do internetu przez laptop, wifi na innych urządzeniach działa

Wejwa 09 Lis 2016 23:50 21642 5
  • #1 16051733
    Wejwa
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam, mam problem z dostępem do internetu. Na telefonie wifi działa, jednakże na żadnym z laptopów już nie (a były sprawdzane 4). Sprawdzałam konfigurację modemu, wszystko wygląda w porządku. Instalowałam od nowa sterowniki, reset modemu, przywracanie do ustawień fabrycznych nie pomaga. Windows 10. Proszę o rady. Wyślę wszystkie niezbędne screeny.
  • #2 16051762
    e_konkret
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam.
    Musisz podać więcej danych dotyczących tego internetu.
    1) Czy dostawcą jest renomowana firma czy jakaś lokalna lub łącze jest współdzielone z kimś innym ?
    2) WiFi w telefonie ma na pewno internet z routera podłączonego u Ciebie ?
    ( może "łapie" od sąsiada...).
    3) Jaki jest producent i model routera, oraz czy był prawidłowo konfigurowany ?
    4) Czy dostawca internetu nie mógł nic pomóc poprzez wsparcie techniczne ?
    5) W jakim paśmie nadaje router i w jakim trybie ? (a,b,g,n...) , oraz w jakim kanale ?
    (w Polsce jest 13 kanałów dla pasma 2,4 GHz ale niekiedy ustawienia w sterowniku karty WiFi ustawione są do 11).

Może pytania podsuną Ci pomysł rozwiązania problemu a jeśli nie to będzie potrzebna kolejna wymiana informacji.
    Powodzenia.
  • #3 16051779
    Wejwa
    Poziom 2  
    1. internet akademicki, duży dostawca
    2. Na pewno jest połączone z moją siecią
    3. TP LINK TL-WR841, wcześniej nie miałam żadnych problemów z połączeniem z internetem, a ruter mam przeszło rok; po wystąpieniu problemu próbowałam go konfigurować samodzielnie przekopując cały internet, ogólnie nic nie działa
    5. Szerokość kanału i sam kanał ustawiony na auto. Próbowałam zmieniać kombinację jednakże nie zdaje to egzaminów.

Ponadto przy użyciu Windosowej diagnostyki pojawia się komunikat: system Windows nie moze nawiązać komunikacji z urządzeniem lub zasobem (podstawowy serwer DNS)
  • #4 16051834
    e_konkret
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    W starszych systemach na pasku" START" jest pole: "URUCHOM" , gdzie możesz przywołać konsolę DOS wpisując : CMD a w nowych możesz wyszukać słowo CMD i uruchomić znaleziony plik jako administrator.
    W czarnym polu konsoli wpisz komendę ping 8.8.8.8 następnie wciśnij ENTER.
    Po tym pojawią się 4 odpowiedzi i w przedostatniej kolumnie podane czasy w milisekundach. Jeśli ich nie będzie to nie masz dostępu do internetu lub źle jest skonfigurowany.
    W konsoli wpisz: ipconfig /all wciśnij ENTER.
    Pojawi się przydzielony Ci numer ip w sieci , oraz ip bramy dającej Ci dostęp do internetu. Serwer DHCP powinien być włączony w routerze a numery ip po stronie WAN routera zgodne z przydzielonymi przez dostawcę netu. Po stronie LAN ( to Twoja podsieć) powinny być numery z innego zakresu niż WAN i możesz ustawić np. 10.10.10.10
    Najlepiej wyłącz na czas prób inne karty sieciowe LAN i FireWire zostawiając tylko używaną WiFi. Wykasuj wcześniejsze zapamiętane połączenia w systemie.
    Po wpisaniu ipconfig /all w konsoli powinna być widoczna właściwa od WiFi.
    Do routera aby go skonfigurować dostaniesz się wpisując jego numer ip w przeglądarce internetowej a jaki to numer widać jest w konsoli na pozycji DHCP.
    Na początek w routerze ustaw WAN a potem LAN gdy potem ustawiasz WiFi to dla testowania na razie nie włączaj szyfrowania.
    Jeśli to sieć akademicka to czy Twój laptop nie może się też połączyć z czyimś innym routerem ? A może ktoś robi Ci kawał i celowo blokuje dostęp na numer MAC Twojej karty dając tylko dostęp telefonowi na jego MAC ?
    W konsoli możesz wpisać: arp -a sprawdzisz MAC adres telefonu i w routerze po stronie WAN podmienisz go jeśli tak jest pokonując dowcipnisia ;)
    Można także w ustawieniach karty sieciowej podmienić go w polu : Adres fizyczny pamiętając , że telefon na ten czas trzeba wyłączyć aby nie było 2 identycznych urządzeń. Nie wiem na ile jest to dla Ciebie trudne więc jest jeszcze jeden prosty sposób aby zamienić się z kimś komu działa net routerami na próbę.
    "Ech... ciężko jest żyć lekko..."
  • #5 16053035
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5328
    Wejwa napisał:
    TP LINK TL-WR841,(...) próbowałam go konfigurować samodzielnie przekopując cały internet

Wejwa napisał:
    internet akademicki, duży dostawca

Jeśli są ich dane logowania/ustawienia (dostawcy), to je sprawdzić.
    Możesz też router zresetować przyciskiem na obudowie i wprowadzić dane na nowo.
  • #6 16232601
    Wejwa
    Poziom 2  
    Wszystko co opisaliście było wykonywane. Ustawiłam jednen adres IP dla wszystkich urządzeń, dodatkowo wykluczyłam możliwość podłączenia się przez urządzenie, którego adres Mac nie jest dodany do wyjątków. Internet zwolnił, ale od tamtego czasu już nie występuje problem z DNS. Dzięki za poświęcony czas :)
REKLAMA