logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać program ze sterownika Omron CP1E zabezpieczonego hasłem?

hektor72 12 Lis 2016 12:30 2022 9
  • #1 16056238
    hektor72
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!
    Panowie, mam pewien problem z chińską maszyną produkcyjną, a konkretnie z jej sterowaniem. Maszyna jest praktycznie nowa, jednak Chińczycy nie dają w zestawie żadnych schematów ani dostępu do programu sterownika. Na program w sterowniku omron CP1E założone jest hasło więc w żaden sposób nie mogę rozgryźć zasady jej działania. Czy zna ktoś z Was jakiś sposób na ominięcie zabezpieczenia i ściągnięcie programu do jego analizy. Za jakąkolwiek pomoc z góry dziękuję. Dodam tylko, że ze sterownikami PLC miałem do czynienia jakieś 15 lat temu i to były sterowniki siemensa więc nie jestem profesjonalistą.
  • #4 16059664
    hektor72
    Poziom 10  
    Ok, wszystko fajnie mam programik, tylko jak go użyć?
  • #5 16060651
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 649
    hektor72 napisał:
    Ok, wszystko fajnie mam programik, tylko jak go użyć?

Program jest bardzo prosty.
    Najpierw łączysz się z sterownikiem, następnie wpisujesz ;liczby lub litery od których do których powinien szukać i start.
    Czekasz aż znajdzie.

Miałem takie sytuacje że znalezienie hasła trwało nawet 2h

Pozdrawiam Daro
  • #6 16060982
    hektor72
    Poziom 10  
    Pytanie do kolegi daro31ie. Podłączyłem się dzisiaj do sterownika i napotkałem kolejny problem. Ze sterownikiem łączę się przez kabel USB a program omron password łączy się rzez port com. Czy jest w ogóle możliwa komunikacja przez USB?
  • #7 16062451
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 649
    hektor72 napisał:
    Pytanie do kolegi daro31ie. Podłączyłem się dzisiaj do sterownika i napotkałem kolejny problem. Ze sterownikiem łączę się przez kabel USB a program omron password łączy się rzez port com. Czy jest w ogóle możliwa komunikacja przez USB?

Sprawdź w menadżerze urządzeń jaki port com został przypisany do tego połączenia.
    Ten port wpisz w tym programie i start
  • #8 16063832
    hektor72
    Poziom 10  
    No tak, ale jeżeli łączę się ze sterownikiem przez usb to komputer nie widzi połączenia com tylko usb a program nie obsługuje usb więc...??? (przynajmniej tak to rozumiem). Chyba, że mogę się połączyć ze zintegrowanym portem RS-232C sterownika, tam gdzie podłącza się terminal. Czy tak to mam rozumieć? Chodzi o sterownik CP1E typu N. Pozdrawiam.
  • #9 18207895
    oleknowy1234567
    Poziom 2  
    Witam

Testowałem program na CP1E z RS232, proces odczytu czasochłonny. Hasło nie zostało odczytane . Program napiasny jest dla sterowników Omron z zabezpieczeniem odczytu przez funkcie FUN49.
  • #10 18697651
    andwoj7078
    Poziom 1  
    Witam.
    Daro31ie
    Ten programik się nie instaluje Win 10
    'Application removal logfile C:\Windows\ST4UNST.000 " not found Unable to continue.

Nastepnie kończy instalacje i usuwa tymczasowe pliki instalacji
    Czy zna ktoś rozwiązanie tego problemu?
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odczytem programu ze sterownika Omron CP1E, który jest zabezpieczony hasłem. W odpowiedziach zasugerowano użycie programu do odczytu haseł, który wymaga połączenia przez port COM. Użytkownik napotkał trudności z komunikacją przez USB, ponieważ program nie obsługuje tego typu połączenia. Inni użytkownicy podpowiedzieli, aby sprawdzić przypisany port COM w menedżerze urządzeń oraz zasugerowali możliwość użycia zintegrowanego portu RS-232C. W jednym z postów wspomniano, że proces odczytu haseł może być czasochłonny, a w innym użytkownik zgłosił problemy z instalacją programu na systemie Windows 10.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA