logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson Lx-300 - Jak wykalibrować głowicę i zdobyć Adjustment Program?

maroel 13 Lip 2005 12:39 5324 10
REKLAMA
  • #1 1650400
    maroel
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam! Czy może ktoś wie jak wykalibrować głowice w tej drukarce igłowej? Albo skąd można zdobyć "Lx-300 Adjustment Program"? Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.

zmieniłem temat
    kosmita
  • REKLAMA
  • #2 1650593
    maroel
    Poziom 12  
    odpaliłem program kalibrujący, ale nie wiem jak powinienem ustawic tak żeby były linie prosto. Regulacja drafta i LQ w każda stronę nie daje praktycznie żadnej zmiany. Nawet na wydrukowanym pzrzez drukarkę Bidirectional Pattern Print nie ma poszczególnych wierszy w linni prostej, jak to jest pokazane w serwisówce. Czy może masz jeszcze jakiś pomysł? albo może coś robię źle?
  • REKLAMA
  • #3 1650626
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Zakres regulacji jest od bodajże -30 do 30... a nie tak jak się drukuje.. musisz pokombinować.. ja czasami ustawiałem "prosto" dopiero przy 16 do 20 nastawie.. aha jeszcze przychodzi mi do głowy że możesz wyresetować drukarkę do ustawień fabrycznych.
  • REKLAMA
  • #4 1650783
    maroel
    Poziom 12  
    Dzięki za podpowiedź!!! Ustawiłem na 15, 15 i jest git. Czy to sie dzieje za każdą razą gdy odłączę elektronikę? Czy np. może byc walnięta bateria podtrzymująca pamięć? Jeszcze raz serdeczne dzięki!!! :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1650805
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Nie ma reguły na "rozstrzelone drukowanie" ma generalnie wpływ: po pierwsze silnik, po drugie odległość głowicy od papieru trochę za dużo tego... elektronika ma to kompensować.. praktycznie po każdym czyszczeniu prowadnicy (bo trzeba ją zdiąć) muszę robić taką kalibracje, albo ryzykuję reklamacje.
    ps aha nie zapomnij kliknąć "pomógł" :-P
  • #6 2236504
    JoOoGi
    Poziom 12  
    Witam :)
    Czy wie ktoś dokładnie jak się posługiwać tym programem,tz.
    BLUEBERRY Adjustment Program, zamieszczonym
    w tym poście w załączniku.
    Chodzi mi dokładnie o to, czy jest jakaś reguła tej kalibracji,
    bo takie strzelanie w ciemno jak na razie nie przynosi rzadnych efektów :(
    Jaka jest zależność pomiedzy ustawieniem Draft i LQ??

I jak można wyresetować tą drukarkę do ustawień fabrycznych??

pozdr.
  • #8 2237175
    JoOoGi
    Poziom 12  
    Czy ma ktoś może plik Q80A12V.bas??
    Potrzebny jest on do wykalibrowania EPSON LX-300+,
    bo plik obsługujący LX-300 nie pasuje do LX-300+ :(
  • #9 2255848
    JoOoGi
    Poziom 12  
    kosmita mam do ciebie prośbę, czy nie posiadasz pliku
    Q80A12V.bas potrzebnego [w/g manuala] do wykalibrowania
    głowicy w EPOSN LX-300+ !!!

prośba tyczy się do wszystkich czytajacych tego posta, aby
    udostępnili ten plik lub tez odezwali się do mnie na priv.

z góry dzięki & pozdr.

JoOoGi
  • #10 10952638
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1524
    Czy ktoś może podesłać program do kalibracji LQ-300?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 13997242
    Flopper
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam. Pomimo poszukiwań nie udało mi się znaleźć programu do kalibracji Epson LX-300+II.
    Będę bardzo wdzięczny za podesłanie programu i ewentualnie instrukcji lub działającego linku do niego.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy kalibracji głowicy drukarki igłowej Epson LX-300 oraz pozyskania programu serwisowego "Lx-300 Adjustment Program". Użytkownicy opisują problemy z ustawieniem linii drukowanych prostych, wskazując na konieczność regulacji parametrów Draft i LQ w zakresie od -30 do 30, z optymalnymi wartościami około 15-20. Zalecane jest również resetowanie drukarki do ustawień fabrycznych, co może wymagać wymiany baterii podtrzymującej pamięć. Wpływ na jakość druku mają silnik oraz odległość głowicy od papieru, a kalibracja jest często konieczna po czyszczeniu prowadnicy. Wskazano na dostępność serwisówki oraz programów kalibracyjnych, jednak pojawiają się trudności z dopasowaniem plików kalibracyjnych, zwłaszcza dla modelu LX-300+. Poszukiwany jest plik Q80A12V.bas do kalibracji LX-300+. W późniejszych postach użytkownicy zgłaszają brak dostępności programu kalibracyjnego dla modeli LX-300+II i proszą o udostępnienie działających wersji lub instrukcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA