logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Celeron 733: BIOS ROM checksum error po podłączeniu karty sieciowej

gderek 14 Lip 2005 22:20 1347 9
REKLAMA
  • #1 1654351
    gderek
    Poziom 11  
    POsiadam celerona 733 na plycie , ukladach < VIA VT82C693A 0021CD TAIWAN 1EC425692 i VIA VT82C596B 00 21CE TAIWAN 1EEON 9271. Ma on bios AWARD 1998 PCI/PNP 686 268208500 . Chodzi o to że po podłaczeniu karty sieciowej komputer odmówił posłuszeństwa wyskakuje komunikat :
    Bios ROM checksum error. Award Boot Block BIOS v.1.0 . Detecting floppy drive a media . No i co ja mam biedny zrobić niejestem specem z informatyki
    Jak cos wiecie pomózcie. Mozę ktoś z was adres do jakiegoś softu żeby go tam wczytać niewiem co z tym zrobić z Góry dziękuje a nóż ktoś odpowie. Dodam ze karta już jest odłaczona a on dalej swoje
  • REKLAMA
  • #2 1654373
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10437
    Czy jak wymontuje karte sieciowa to startuje normalnie? Jezeli tak to sprobuj zamontowac ja w innym slocie.
  • REKLAMA
  • #3 1654380
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Uszkodzeniu uległ BIOS płyty głównej, a pozostała jego część (tzw. bootblock) żąda dyskietki z zawartością BIOS-u i programem do jego zaprogramowania. Musimy znać oznaczenie Twojej płyty głównej. Przyjrzyj się i odszukaj wszelkie napisy i nadruki na płycie.
  • #4 1654381
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    wyłącz funkcję avir protect -bodajrze ,ale nie wiem czy to to ,inna rada to zresetuj bios zworką przy bateri na płyce lub wyjmij ją na 5 sek -reset -przy wypiętej wtyczce zasilacza atx
  • #5 1654395
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Kolego jannaszek, komunikat jest taki:
    gderek napisał:
    Bios ROM checksum error. Award Boot Block BIOS v.1.0 . Detecting floppy drive a media

To nie jest CMOS checksum error.
  • REKLAMA
  • #6 1654413
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    zgodne ,jak bym wiedział że śledzisz, to bym siedział cicho -wziąłem faktycznie jako cmos cheecksum
  • REKLAMA
  • #7 1657476
    gderek
    Poziom 11  
    Sęk w tym że resetowałem biosa <karta jest wypieta a on dalej pokazuje ten komunikat> jakbyscie znali jakiś link <żeby wgrać innego biasa> to by było fajnie. Hehehe jak zamontowałem ją w innym slocie komp wogóle niestartował. J wyskakuje cały czas chociaż ta karta jest wypieta
  • #8 1657492
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10437
    Zeby naprawic bios musisz wiedziec jaka masz plyte glowna producent i model.Jak znasz to podaj jak nie to poszukaj oznaczen na plycie.
  • #9 1657498
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    gderek napisał:
    Sęk w tym że resetowałem biosa

Kolego, odróżniaj BIOS-a od pamięci CMOS. Robiłeś reset (kasowanie) zawartości pamięci konfiguracji systemu (CMOS), czyli pamięci do której system zapisuje informacje. BIOS, czyli podstawowy podsystem wejścia/wyjścia zapisywany jest w pamięci Flash, czyli nieulotnej. Ta pamięci nie resetuje się. Jej zawartość może być w odpowiedni sposób zaprogramowana. I Ty masz problem z tą właśnie pamięcią.
    Użycie określenia "reset BIOS-u" jest tyle powszechne, co niepawidłowe.
  • #10 1657770
    airnox
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Witam!
    => gderek
    My nie wróżki nie wiemy jaką masz płytę ;) Napisz więc Producenta i Model płyty głównej. Wtedy dopiero będzie można poszukać BIOSu do Twojej płyty.

Cytat:
    Chodzi o to że po podłaczeniu karty sieciowej komputer odmówił posłuszeństwa

Jeżeli chodzi o mnie to trochę dziwny powód zepsucia się BIOSu ;) Może napisz co robiłeś z tą kartą. Albo karta ma na podkładzie jakiś układ podobny do mikrokontrolera z jakimś programem ,albo coś robiłeś na kompie po włożeniu tej karty i przez przypadek zrobileś flasha BIOSu ?

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz procesora Celeron 733 na płycie głównej z układami VIA VT82C693A i VIA VT82C596B oraz BIOS-em AWARD 1998 PCI/PNP 686 zgłasza problem z komunikatem "Bios ROM checksum error" po podłączeniu karty sieciowej. Po odłączeniu karty błąd nadal występuje, a próba montażu karty w innym slocie powoduje brak startu komputera. Wskazano, że uszkodzony jest BIOS płyty głównej, a nie pamięć CMOS, której reset nie rozwiązuje problemu. Konieczne jest zidentyfikowanie dokładnego modelu i producenta płyty głównej, aby znaleźć odpowiedni plik BIOS do ponownego wgrania (flashowania). Sugerowano także sprawdzenie oznaczeń na płycie oraz możliwość uszkodzenia BIOS-u podczas działania karty sieciowej lub przypadkowego flashowania. Reset BIOS-u poprzez wyjęcie baterii lub zworkę nie przyniósł efektu. Problem wymaga znalezienia i wgrania poprawnego BIOS-u dedykowanego dla konkretnej płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA