logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy do nadawania na Baofeng UV-82 potrzebna jest licencja?

Glosa 05 Gru 2016 01:15 20727 9
REKLAMA
  • #1 16105725
    Glosa
    Poziom 7  
    Ocena: 7
    Witam otóż chciałem zakupić sprzęt Baofeng UV-82 lecz poczytałem trochę i wyczytałem że potrzebna jest licencja ale w jakim sensie jest ta licencja ? .Myślałem nad Motorola t40 ale jednak coś mnie skusiło na ten sprzęcik może możliwość zwiększenia zasięgu bez domowej roboty przeróbki anteny. To ja z tą licencją ? wytłumaczcie szczegółowo bardzo proszę ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16105734
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    Jakbyś trochu więcej poczytał jest to radio dla krótkofalowców. Pracuje generalnie w pasmach 2m i 70cm. Więcej na temat świadectw i pozwoleń pod tym linkiem: https://www.uke.gov.pl/pozwolenia-amatorskie-4266 . Generalnie aby korzystać legalnie z tego sprzętu musisz zdać państwowy egzamin i otrzymać pozwolenie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16105851
    SITO79
    Poziom 27  
    Ocena: 102
    Licencja na zakup nie jest potrzebna, ale mając takie radio warto mieć jakąś podstawę, która ochroni Ci tyłek w razie jakby ktoś upoważniony zainteresował się tym co masz i używasz.
    Można nieco prościej podejść do tematu " licencji " a raczej pozwolenia radiowego.

Polska to czasem (a może ciągle i coraz bardziej) dziwny kraj, ale jakiś czas temu pojawiła się opcja legalnego posiadania takiego radiotelefonu po dodatkowej opłacie 20-30zł w firmie HRS lub Navcoom i chyba jeszcze jakiejś(nie śledzę tego tematu).
    Otóż kupujesz u nich takie radio z pozwoleniem na dwie konkretne częstotliwości na których najczęściej znajdziesz rozmawiających zapaleńców radiowania, ale nie posiadających pozwolenia na amatorski wycinek VHF/UHF. Dostęp do pozostałych częstotliwości 136-174 i 400-470MHz oczywiście masz i używasz na własną odpowiedzialność.
  • REKLAMA
  • #4 16106450
    Glosa
    Poziom 7  
    SITO79 i na taką odpowiedź liczyłem "Otóż kupujesz u nich takie radio z pozwoleniem na dwie konkretne częstotliwości na których najczęściej znajdziesz rozmawiających zapaleńców radiowania, ale nie posiadających pozwolenia na amatorski wycinek VHF/UHF. Dostęp do pozostałych częstotliwości 136-174 i 400-470MHz oczywiście masz i używasz na własną odpowiedzialność."
    Ogólnie chodziło mi o to że w razie kontroli o której będę wiedział przestrajam radiotelefon i bezproblemowo
  • REKLAMA
  • #5 16106566
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 320
    I to jest najprostsze rozwiązanie. Nie ma sensu siłowe robienie licencji. Tu kupujesz pozwolenie - problem z głowy. Wystarczy raz na rok opłacić i gra muzyka.

Ale ale. W razie kontroli jest za późno na przestrajanie czegokolwiek i w tym przypadku licencja krótkofalowca też nie zawsze pomoże. Nie zawsze, bo orzeł w koronie i urzędowe pieczęci do dziś potrafią zrobić wrażenie.
  • #6 16106578
    Glosa
    Poziom 7  
    Nie mówię żę będę nasłuchiwał policje bez przerwy. Ogólnie chodzi mi o kontakt z koleszkami którzy mieszkają w okolicach Socahczewa. A te licencję kupie jeżeli nie będzie za droga o jak mam płącić 600zł rocznie to mi się nie podoba. A ten radio telefon podoba mi się bo ma dużo funkcji nawet takie które są nie legalne :)
    A tak to na pewno da się w kilka sekund wyjać bateryjkę :P i wywalić pod fotel gdybym autem jechał.
    Ps.. nie sugeruje że będę korzystał bez licencji jak mówicie warto mieć to warto mieć :)
  • Pomocny post
    #7 16106780
    yes2mike
    Takie pozwolenia wydawane przy zakupie radia kosztuje chyba kiela 30 zł/rok.
    Licencja chyba 81 zł na 10 lat, ale to już inna sprawa.

Nie musisz wyjmować baterii. Wystarczy, że nie będziesz miał tej częstotliwości zapisanej w pamięci i w razie przypału zmienisz szybciej niż wyjmiesz baterię ;)
  • #8 16107236
    Glosa
    Poziom 7  
    Nie no ogólnie dzięki za taką szczegółową pomoc :) Już dziś zamówiłem dwie Baofeng UV-82 a wiecie może jak z zasięgiem ? czy po prsotu klasycznie do 2 km w mieście ? Ewentualnie zakupił bym antenę
  • #9 16108423
    yes2mike
    Zasięg zależy od wielu czynników takich jak ukształtowanie terenu, wysokość, zabudowa, antena itp. itd.

Może być 100 metrów (np piwnice czy garaże podziemne), ale równie dobrze i ponad 15km między radiami ręcznymi.
    Podawane zasięgi popularnych "krótkofalówek" PMR, które mają moc 0.5W wynoszące np. 5 i więcej kilometrów są realne w idealnych warunkach. Czyli np na morzu czy szczytach gór.

Nie spodziewaj się zasięgów przekraczających te 5 kilometrów.
    Mój rekord przy radiotelefonach ręcznych wynosił 7, ale przeszkodą były lasy.

Kombinuj ;)

BTW. Dodatkową antenę zawsze możesz kupić. Też mam tego baofenga i z oryginalną działa bardzo przyzwoicie.
  • #10 16108817
    Glosa
    Poziom 7  
    Akurat w mojej okolicy nie ma budynków wyższych niż 13 metrów (Sochaczew granice).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup radia Baofeng UV-82, ale ma wątpliwości dotyczące konieczności posiadania licencji. Odpowiedzi wskazują, że do legalnego korzystania z tego sprzętu, który działa w pasmach 2m i 70cm, wymagane jest zdanie egzaminu i uzyskanie pozwolenia. Istnieje możliwość zakupu radia z pozwoleniem na konkretne częstotliwości, co jest tańszą alternatywą. Koszt takiego pozwolenia wynosi około 20-30 zł rocznie. Użytkownicy podkreślają, że zasięg radia zależy od wielu czynników, takich jak ukształtowanie terenu i używana antena, a w idealnych warunkach może wynosić nawet do 15 km, chociaż w miastach zasięg może być ograniczony do 2 km.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA