Witam Państwa. Od dłuższego czasu męczę się z ekspresem De’Longhi ESAM 3500.S. Problem polega na tym, że przy włączeniu urządzenie się nagrzewa i po czasie (około 6 minut) wyświetli allgemeine storung. Uszkodzony był jeden z bezpieczników na grzałce do pary (w kształcie podkowy) wymieniłem go na oryginalny, ale dalej to samo. Urządzenie raz się włączy, a raz wyświetla błąd. Dzieje się to losowo, przy czym częściej się nie włącza. Może opisze co już sprawdziłem:
- termiki na górnej grzałce oraz grzałka (OK) sama grzałka również.
- termiki na grzałce pary – jeden uszkodzony wymieniony na oryginał, sama grzałka dobra
- czujniki NTC, oba maja około 130kΩ, Wymieniłem ten przy grzałce pary na nowy.
- przeczytałem w gdzieś w sieci, że winne mogą być dwa triaki BTB16 oraz BTA24 – również wymienione na nowe.
Jak ekspres się już włączy (raz na 10) to działa normalnie i zrobi kawę. Liczę na waszą pomoc
Pozdrawiam
Patryk
- termiki na górnej grzałce oraz grzałka (OK) sama grzałka również.
- termiki na grzałce pary – jeden uszkodzony wymieniony na oryginał, sama grzałka dobra
- czujniki NTC, oba maja około 130kΩ, Wymieniłem ten przy grzałce pary na nowy.
- przeczytałem w gdzieś w sieci, że winne mogą być dwa triaki BTB16 oraz BTA24 – również wymienione na nowe.
Jak ekspres się już włączy (raz na 10) to działa normalnie i zrobi kawę. Liczę na waszą pomoc
Pozdrawiam
Patryk