logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nawigacja NAVIGON Canada 310. Po podłączeniu w samochodzie, przechodzi w tryb PC

-Biniex- 11 Gru 2016 03:06 2562 13
REKLAMA
  • #1 16118648
    -Biniex-
    Poziom 9  
    Witam Panów!

Na początku pragnę zaznaczyć, że przeszukałem internet w celu znalezienia pomocy i sam też poczyniłem pewne kroki aby rozwiązać sytuację. Niestety wszystko spełzło na niczym, gdyż usterka nadal występuje, a w internecie nie znalazłem nic sensownego.
    Rozchodzi się o nawigację samochodową NAVIGON Canada 310. Po podłączeniu jej do zasilania w samochodzie, za pomocą ładowarki samochodowej wetkniętej do zapalniczki, nawigacja się uruchamia normalnie i wczytuje AutoMapę, lecz po wczytaniu przechodzi w tryb podłączenia do komputera... zasilanie jest do niej dostarczane o czym informuje dioda zasilania, ale nie da się kompletnie z niej korzystać bo cały czas jest wyświetlony symbol podłączenia do komputera. Jest tak za każdym razem po podłączeniu. Sprawdzałem czy problem występuje w innych samochodach, czy występuje z innymi ładowarkami (o różnych natężeniach prądu) bądź też adapterami USB do wtyczki zapalniczki, sprawdzałem też czy może zmiana samego przewodu USB pomoże. Krzyżowałem te zestawienia, nawet wielokrotnie resetowałem nawigację w różnych momentach. Wersja AutoMapy została zaktualizowana do najnowszej wersji i niestety nic nie pomogło, cały czas problem występuje. W tym momencie rozkładam ręce bo nie wiem co jeszcze zrobić coby zadziałało. Tylko jej nie otwierałem w celu zdiagnozowania podzespołów elektronicznych, ale śmiem jeszcze twierdzić, iż powodem może być zwarcie na gnieździe USB. Pojawia się napięcie na linii Data i nawigacja myśli, że została podłączona do komputera. Z otwarciem obudowy może być mały problem bo nigdzie nie ma nawet żadnych wkrętów przez co pojawia się stwierdzenie, że obudowa jest fabrycznie sklejona lub sprasowana. Natomiast jeżeli zajdzie taka potrzeba to jak najbardziej podejmę się i tego działania. Najdziwniejsze jest to, że zaczęło się to dziać to po prostu, z dnia na dzień. Nigdy wcześniej nie było takich, ani podobnych problemów.

Bardzo proszę o pomoc Szanownych Kolegów - na pewno znajdzie się tu ktoś mądrzejszy i być może będzie wiedział w czym tkwi problem. Ja jeszcze spróbuję przywrócić ją do ustawień fabrycznych i zdiagnozuję gniazdo USB.

Pozdrawiam i serdeczne dzięki!
  • REKLAMA
  • #2 16118663
    humbel
    Poziom 27  
    Ocena: 198
    -Biniex- napisał:
    zmiana samego przewodu USB

Stosowałeś, jako zamienniki, kabli przesyłowych czy typowo do zasilania?
    -Biniex- napisał:
    zwarcie na gnieździe USB

Możesz spróbować sprawdzić piny czujnikiem ciągłości obwodu w multimetrze z zewnątrz jeżeli nie chcesz robić tego inwazyjne.
  • REKLAMA
  • #3 16119808
    -Biniex-
    Poziom 9  
    @humbel
    Stosowałem przewody USB przesyłowe oraz do zasilania. Nawet przewody, które pełnią jedną i drugą funkcję na raz. Co do zbadania gniazda USB właśnie w ten sposób mam zamiar to zdiagnozować :)

Dodano po 6 [minuty]:

Zdiagnozowałem gniazdo USB miernikiem i niestety nie ma żadnego zwarcia pomiędzy pinami. W tym momencie nie wiem już jak to dalej ugryźć...
  • REKLAMA
  • #4 16121414
    humbel
    Poziom 27  
    Zacząłem interesować się twoim problemem trochę bardziej i na anglojęzycznych forach wyczytałem że:

Problem może naprawić reset urządzenia poprzez kombinacje przycisków.
    W urządzeniach ze złączem micro-USB "5 pin jest zwarty do masy przez rezystor bądź po prostu nigdzie nie jest polaczony" po to, by dać nawigacji do zrozumienia że podpięty kabel pełni funkcję ładowarki a nie połączenia z komputerem.
    Dlatego albo wina leży w kablu albo system zbzikował :D
    Dzieje się tak od zawsze czy od ostatniego czasu?
  • #5 16121458
    -Biniex-
    Poziom 9  
    Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem i za chęć pomocy :) No właśnie, i tu widzę, że zrobiłem na początku mały błąd bo nie napisałem, że zastosowane w nawigacji gniazdo USB to mini USB. A sam problem zaczął się tak nagle z dnia na dzień. Nigdy wcześniej tak nie było. Natomiast jeżeli dobrze pamiętam to faktycznie jeden z pięciu pinów jest zwarty do masy bo sprawdziłem to. Ale upewnię się jeszcze raz jak wrócę do domu. A co do resetu to nie spowoduje on utraty wszystkich plików jak w przypadku przywrócenia do ustawień fabrycznych? Trochę się tego obawiam bo przyznaję szczerze, iż nawigacja jest odblokowana i posiada dodatkowe pliki.
  • #6 16121559
    humbel
    Poziom 27  
    Jeżeli nawigacja jest odblokowania, to można wykonać kopie zapasową plików a po resecie wgrać je spowrotem.
    Raczej nie powinna zablokować się na nowo, ale jeżeli już, to na Googlach jest dużo poradników jak ją rozblokować.
  • #7 16121715
    -Biniex-
    Poziom 9  
    Ok, kopia plików wykonana. Co ma być to będzie. A jak wykonać taki reset za pomocą kombinacji przycisków? Domyślam się, że należy wcisnąć razem przycisk POWER i RESET na jakiś czas? Szukałem wskazówek w internecie i na nic nie natrafiłem
  • #8 16121920
    humbel
    Poziom 27  
    Reset + power przez około 6s.
  • REKLAMA
  • #9 16122593
    -Biniex-
    Poziom 9  
    Podjąłem próbę resetu kilkakrotnie. Niestety na nawigacji nie zrobiło to żadnego wrażenia ponieważ ani razu nie dała się zresetować. Zero jakiejkolwiek reakcji na reset. Wykonałem również ponowną próbę z różnymi przewodami USB i problem występuje w dalszym ciągu.
  • #10 16124523
    vaczak
    Poziom 22  
    Ocena: 141
    Witam wszystkich!
    -Biniex- napisał:
    USB i problem występuje w dalszym ciągu.

Stało się to w trybie PC, ponieważ tryb ustawienia ActiveSync przeważa. Tryb MassStorage musi być włączony i będzie dobrze.
  • #11 16124610
    -Biniex-
    Poziom 9  
    W porządku, spróbuję jeszcze w ten sposób. Pomyślałem jeszcze o tym aby przywrócić oryginalne pliki nawigacji i zobaczyć jak się zachowuje wtedy. Ale najpierw podejmę próbę z trybem MassStorage.

Dodano po 33 [minuty]:

A w jaki sposób dostanę się do tego trybu MassStorage? Grzebię w nawigacji i nigdzie nie ma czegoś takiego. W internecie też nie ma konkretnych wskazówek
  • #12 16125081
    vaczak
    Poziom 22  
    WinCE teren i tam znajdziesz ikonę Usbfn
    Znalazłem tutaj. gpspassion forum:
    Spoiler:

Extract these files to the root of SD CARD:
    http://www.gpspassion.com/upload/AutoRunCE.zip
    *:\AutoRunCE.exe
    *:\AutoRunCE.c31
    *:\Init.reg -
    *:\Regedit.exe
    "and go to CONTROL PANEL
    scroll to the bottom and tap "Usbfn Switcher" then tap "None" then tap "Change", close that window with the X "

Zadanie zostanie zakończone, należy usunąć z karty, a następnie ponownie uruchomić urządzenie. Interfejs będzie zalogować się na WinCE
  • #13 16125275
    -Biniex-
    Poziom 9  
    Zrobiłem wszystko wedle wskazówek. No i niestety nic to nie dało... Cały czas jest to samo. Tak jakby wszystko wskazywało na to, że jest jednak coś nie tak z gniazdem USB. Ale był sprawdzony dwukrotnie i nie ma żadnego zwarcia pomiędzy pinami
  • #14 16125670
    vaczak
    Poziom 22  
    Witam. Owszem, możliwe że jest jednak coś nie tak z gniazdem USB. Przykro mi, że jest nie było szczęście. :(

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z nawigacją samochodową NAVIGON Canada 310, która po podłączeniu do zasilania w samochodzie przechodzi w tryb PC, co uniemożliwia jej normalne użytkowanie. Pomimo prób z różnymi przewodami USB i ładowarkami, problem nadal występuje. Użytkownik sprawdził gniazdo USB, które nie wykazuje zwarcia, oraz rozważa wykonanie resetu urządzenia. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z ustawień trybu ActiveSync, który powinien być zmieniony na tryb MassStorage. Użytkownik nie znalazł jednak konkretnych wskazówek dotyczących przełączenia nawigacji w ten tryb. Po kilku próbach resetu i zmianie ustawień, problem nadal nie został rozwiązany, co sugeruje możliwą usterkę gniazda USB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA