logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć kamerę do monitoringu z wyjściem BNC do telewizora?

Tigro 15 Gru 2016 01:38 26115 5
REKLAMA
  • #1 16127877
    Tigro
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Chciałbym kupić sobie do domu na wsi kamerę do monitoringu, która widziałaby posesję i pozwalała na obejrzenie obrazu w telewizorze. Przejrzałem dostępne kamery i z tego co widzę, wszystkie kończą się jakimiś niestandardowymi (czyt. "nieznanymi mnie") przewodami, najczęściej dwoma końcówkami. We wszystkich poradnikach dot. montażu widzę jednak w liście potrzebnych rzeczy wiele urządzeń innych niż kamera jak np. rejestrator CCTV, specjalne zasilacze itp.

Jak w takim razie podłączyć zatem taką kamerę po prostu do telewizora, żebym mógł przełączyć sobie na jej źródło sygnału kiedy chciałbym popatrzeć i tyle? Wszystkie funkcje obracania, rejestrowania itd. są mi niepotrzebne, ale jestem świadom, że wtedy nie będą działać. Rozumiem, że do jednego z tych kabli wychodzących z kamery podpinam po prostu zasilacz 12V, ale co z drugim, opisywanym jako "1 V p-p, kompozytowe, BNC, 75 Ohm"? Czy to koniecznie musi być wpięte do jakiegoś specjalnego urządzenia, czy da się kupić prostą przejściówkę np. na HDMI i można to wpiąć bezpośrednio do telewizora?
  • REKLAMA
  • #2 16127885
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Najpierw napisz, jaki masz telewizor, bo sama kamera to tylko połowa tandemu. Jeżeli telewizor ma wejście kompozytowe to podpinasz kamerę bezpośrednio pod telewizor i wybierasz odpowiednie źródło sygnału w telewizorze.
  • REKLAMA
  • #3 16127889
    Tigro
    Poziom 10  
    Nie wiem jeszcze co prawda, do którego z telewizorów na wsi planuję tę kamerę podłączyć, ale wszystkie mają złącze kompozytowej (jeśli chodzi o te zwykłe cinche?). Niestety ten kabel, którego nie znam, o którym pisałem to pojedyncza końcówka a nie kolorowe cinche - to nie pozwoli mi chyba podłączyć go bez przejściówki?

Konkretnie chodzi mi o to, że te kamery z tego co widzę mają takie końcówki: http://ivel.pl/allegro/images/kamery_4in1/LV-AL20MT/akces2.jpg , a żółty cinch video wygląda jednak inaczej. Czy wobec tego potrzeba tylko jakiejś przejściówki czy jednak musi pośrodku być jeszcze jakieś urządzenie, które tę kamerę "napędzi"?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16128337
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    Tigro napisał:
    Nie wiem jeszcze co prawda, do którego z telewizorów na wsi planuję tę kamerę podłączyć, ale wszystkie mają złącze kompozytowej (jeśli chodzi o te zwykłe cinche?). Niestety ten kabel, którego nie znam, o którym pisałem to pojedyncza końcówka a nie kolorowe cinche - to nie pozwoli mi chyba podłączyć go bez przejściówki?

Tzn że monitor ma wejście CVBS (PAL) z gniazdem chinch.

Ty musisz kupić kamerę ANALOGOWĄ PAL o rozdzielczości max 800TVL + zasilacz 12VDC 1A do niej.
    Sygnał z kamery przesyłasz kablem koncentrycznym (przy kamerze BNC + F'ka) i na końcu żeby podłaczyć do telewizora kupujesz przejściówkę F na CHINCH

W telewizorze przełączasz input/source na CVBS/Analog i masz obraz kamery na TV.

Jakość - może być marna, bo to stary analog.
  • REKLAMA
  • #5 16128497
    michualex

Poziom 24  
    Ocena: 133
    jpl napisał:
    o rozdzielczości max 800TVL

czyli tzw. kamera 960H nie będzie działać z jakimkolwiek wejściem CVBS?
    Konto firmowe:
    MK ALARMY
    Widziszewo, Długa 3, Kościan, 64-000 | Tel.: 663XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mkalarmy.pl
  • #6 16129440
    Tigro
    Poziom 10  
    jpl napisał:
    Sygnał z kamery przesyłasz kablem koncentrycznym (przy kamerze BNC + F'ka) i na końcu żeby podłaczyć do telewizora kupujesz przejściówkę F na CHINCH

Czyli - jeśli dobrze rozumiem - potrzebuję dwóch przejściówek:
    - wtyk BNC -> gniazdko F
    - wtyk F -> wtyk RCA
    tak? Bo niestety z tego co widzę, wszystkie przejściówki F->RCA to gniazdo F -> wtyk RCA, a nie wtyk -> wtyk :( Nie robią przejściówek tego typu z wtyku do wtyku z jakiegoś powodu?
REKLAMA