logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B5 97r. 1.9 TDI Climatronic - Słabe ogrzewanie, błędy 4b6 00 i 4fa 00

Dani438 21 Gru 2016 00:20 5268 4
REKLAMA
  • #1 16140376
    Dani438
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Witam, mam problem ze swoim passatem b5, mianowicie bardzo słabo grzeje w środku ( climatronik) poczytałem na różnych forach i z tego co wiem powinienem sprawdzić węże od wylotu i wlotu do nagrzewnicy, sprawdziłem są gorące wnet nie idzie ich dotknąć( silnik 90 C) Następnie polecono mi sprawdzić błędy na panelu... Sprawdziłem i wyskoczyły sobie 2 błędy (4b6 00 i 4fa 00). Doczytałem że ten pierwszy nie ma nic do regulacji temperatury wewn. Lecz interesuje mnie ten drugi czyli silniczek od regulacji flap temp. wewnętrznej , wiec wykręciłem schowek i ukazały mi się po lewej stronie 2 silniczki jeden z niebieską dzwigienka a jeden z czerwoną i tutaj jest moje pierwsze pytanie mianowicie czy przy zmianie temperatury na panelu powinny pracować 2 silniczki czy tylko ten z czerwoną, bo u mnie pracuje ten z czerwona tylko, pytam ponieważ znalazłem filmik na youtube w którym pracują 2, niestety nie mogę go dodać bo mam za mało postów dodanych lecz dla chętnych pomocy: wpiszcie sobie w wyszukiwarce yt "Passat klapy od nawiewu'. zapomniałem dodać ze na panelu wszystko gra nic nie mruga każda zmiana nawiewu działa. Czy to może być termostat ? dodam ze nie zauważyłem nigdy żadnej zmiany na zegarach temp. nie skaka. Ktoś mi tam jeszcze powiedział co do czujników i zasyfionym wentylatorku w panelu, wiec wydostałem ten panel i wyczyściłem kompresorem oczywiście blokując wentylatorek. ostatnie pytanie czy gdyby na sprubę wymienić panel od innego b5? Kuzyn ma b5 tylko po lifcie czy panel podejdzie? z góry dzięki za odpowiedzi. :D

ps. jako nowemu użytnikowi waszego forum musicie mi wybaczy głupie pytania jeżeli takowe są;p
  • REKLAMA
  • #2 16140414
    amper99
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Błędy z panela to tylko zgrubna informacja. Wpiąć kompa, sprawdzić parametry czujników temperatury, wykonać nastawy. Panel można podmienić ale trzeba wykonać nastawy podstawowe.
  • REKLAMA
  • #3 16143128
    Dani438
    Poziom 7  
    Witam dzisiaj postanowiłem wymienić sobie płyn chłodzący, wiec zagrałem silnik do 90 c ściągam wąż od chłodnicy i ku memu zdziwieniu stary płyn leci lodowaty. Nie ma obiegu przez zacięty termostat? dodam ze silnik się nie przegrzewa temperatura stoi na 90 stopniach i nie skacze;p
  • REKLAMA
  • #4 16143742
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6676
    Nastawy podst..kanał 0. Go.
  • #5 16148312
    Dani438
    Poziom 7  
    Witam problem rozwiązany okazało się że zapchała się nagrzewnica, wiec podłączyłem szlałfa pod wylot od nagrzewnicy i pod ciśnieniem przepchało teraz grzeje że aż wysiedziec nie idzie
REKLAMA