logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vitopend 100 - skoki ciśnienia po odpowietrzeniu grzejnika, co robić?

Adam_143 22 Gru 2016 23:19 1593 4
REKLAMA
  • #1 16144294
    Adam_143
    Poziom 2  
    Witam.
    Posiadam piec Vitopend 100 z zasobnikiem i zamkniętą komorą spalania. Dwa dni temu zauważyłem że grzejnik w łazience na piętrze (najwyżej położony w całym domu) jest zimny od góry w 1/3. Więc go odpowietrzyłem. Jednocześnie na piecu ciśnienie spadło na zero albo prawie do zera. Dodałem wody do 1 bara. Wczoraj zauważyłem, że podczas grzania kaloryferów ciśnienie skoczyło do 3 barów. Więc na jednym z kaloryferów trochę upuściłem wody. I teraz jest tak: "na zimno" ok. 0,8 bara, "na gorąco" 2,5-3 barów. Dodam, że do czasu odpowietrzenia tego grzejnika, wszystko było OK. Za niskie ciśnienie w naczyniu przeponowym?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16144507
    wnojtek
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Najprawdopodobniej zbyt niskie ciśnienie w naczyniu przeponowym. Trzeba zakręcić zawory odcinające kocioł od reszty instalacji, spuścić ciśnienie z kotła, a następnie dopompować powietrza do naczynia przeponowego. Dobij tak do około 1 bar. Sprawdź przy okazji czy zaworek w naczyniu nie przepuszcza powietrza, jeśli tak to trzeba go wymienić.
  • REKLAMA
  • #3 16144741
    Adam_143
    Poziom 2  
    Przetrzyma przez święta czy sprawa pilna?
  • REKLAMA
  • #4 16152379
    Adam_143
    Poziom 2  
    Dobra, przetrzymało. Nie było prawie wcale powietrza w naczyniu przeponowym. Dopompowałem do 1 bara, dopuściłem wody też do 1 bara i teraz podczas grzania ciśnienie dochodzi do 2,1 bara. Czyli prawie tak jak było do czasu awarii. Mam tylko pytanie. Podczas pompowania trochę przedobrzyłem ( kompresor domowej roboty bez ciśnieniomierza) i początkowo dopompowałem do 3,5 bara, naczynie puściło kroplę wody ale szybko spuściłem powietrze do 1 bara. Czy naczynie przeponowe wytrzymuje takie ciśnienie? Po wszystkim włączyłem piec na ogrzewanie i nic się nie dzieje.
  • #5 16159013
    wnojtek
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Spokojnie, 3,5 bara nie jest groźne dla naczynia przeponowego
REKLAMA