logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy folia od podłogówki jako paroizolacja na strychu ma sens?

k750i 03 Sty 2017 17:59 1926 3
REKLAMA
  • #1 16170261
    k750i
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Witam!
    Mam zamiar ocieplić poddasze ok.75m2 w domu z lat 80. Strop to wylewka betonowa ok. 10cm na tym wysypane trociny z wapnem ok.5cm. Strych używany jako magazynek rzeczy różnych.
    Postanowiłem ocieplić styropianem 10cm "fazowanym" i na to pójdą panele z remontowanego pokoju.
    Zastanawiam się nad jednym tematem- czy ma sens stosowanie jako paroizolacji srebrnej folii od podłogówki w celu odbicia promieni podczerwonych? koszt jakoś nie jest wielki bo wychodzi ok. 120zł na cały strych- pytanie czy to ma jakiekolwiek uzasadnienie aby taką folię zastosować czy to są pieniądze wywalone w błoto?

Pozdrawiam
    k750i
  • REKLAMA
  • #2 16170267
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 647
    k750i napisał:
    Witam!
    Mam zamiar ocieplić poddasze ok.75m2 w domu z lat 80. Strop to wylewka betonowa ok. 10cm na tym wysypane trociny z wapnem ok.5cm. Strych używany jako magazynek rzeczy różnych.
    Postanowiłem ocieplić styropianem 10cm "fazowanym" i na to pójdą panele z remontowanego pokoju.
    Zastanawiam się nad jednym tematem- czy ma sens stosowanie jako paroizolacji srebrnej folii od podłogówki w celu odbicia promieni podczerwonych? koszt jakoś nie jest wielki bo wychodzi ok. 120zł na cały strych- pytanie czy to ma jakiekolwiek uzasadnienie aby taką folię zastosować czy to są pieniądze wywalone w błoto?

Pozdrawiam
    k750i

Witam
    W celu odbicia promenowania tak ale jako paroizolacja nie.
  • REKLAMA
  • #3 16170490
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1059
    Będzie ciepło i wilgotno. Taka folia jest nieprzepuszczalna dla wody.
  • #4 16170745
    k750i
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Od spodu muszę dać jakąś folię. Z tego co czytam to ma być paroizlacyjna aby skropliny nie szly do gory. W przypadku styropianu nie ma to znaczenia. W przypadku wełny bardzo duże. Kolejna sprawa ze na stronach producentow piszą ze folia ta jest paroszczelna. Chyba ze piszecie o gornej warstwie paneli ze para nie bedzie miala mozliwosci ucieczki. W takim razie jak radzicie zeby bylo dobrze ? Z dolu dać zwykla gruba folię budowlaną a na górę paroprzepuszczalna i nie dawać paneli ?
REKLAMA