logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać dostęp do dysku z interfejsem ATA i odzyskać dane?

KacperX 25 Sty 2017 19:07 951 4
REKLAMA
  • #1 16227904
    KacperX
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam taki problem mam stary komputer stacjonarny z 2003r i system mu padł ale to długa historia nie ważne system był orginalny.
    Ale nie w tym problem był tam dysk o interfejsie ATA (inaczej IDE, PATA) i mam na nim zdjęci i inne pliki i chce je odzyskać ale nie wiem jak.
    Słyszałem że można przez kabel internetowy ale po pierwsze mam tam zainstalowaną kartę wi-fi bez wejścia pod kabel.
    Mam również drugą kartę internetową schowaną w mojej ''informatycznej szufladzie'' :D ale ona ma tylko wejście pod kabel telefoniczny jeżeli dobrze wiem to się nazywa W-LAN nie wiem jaka przepustowość czy jak to się nazwa a w lapku mam wejście pod normalny kabel.
    Może znacie jakieś inne sposoby mogą być trudne łatwe aby dostać się do danych. :D

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE ODPOWIEDZI
  • REKLAMA
  • #2 16227911
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3528
    Wymontuj dysk i podałącz czy to przez przejściówkę IDE-USB, czy IDE-SATA.
  • REKLAMA
  • #3 16228156
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 16228764
    fauxkalel
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Po telefonicznym W-LAN xD.
    To jest modem analogowy lub cyfrowy ISDN i do niczego Ci się nie przyda.
    Widzę, że przy tym poziomie wiedzy będzie ciężko, ale ja bym uruchomił bootowalny pendrive z linuxem lub innym systemem na pierwotnym komputerze skoro to tylko "system" padł. Przy takich starych płytach, w przypadku Gigabyte pendrive musi mieć wpisany fabrycznie opis (nazwę w firmware), bo inaczej BIOS będzie się zawieszał.

...Chyba jednak kup do obecnego komputera adapter IDE na USB za 30zł lub trochę lepszy jeśli się przyda w przyszłości... xD
REKLAMA