logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki laptop do starych gier (1990-2003) za niewielkie pieniądze?

ŁukiSzczecin 26 Sty 2017 16:17 2517 3
REKLAMA
  • #1 16229955
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  
    Ocena: 60
    Witam, po nie udanej walce uruchomienia gry Patrician III na moim Asusie ROG GL552VW (albo dwa ogromne pasy na brzegach ekranu i ślady po kursorze myszki, albo fullHD ale cała gra po angielsku) powstał pomysł aby dopaść sprzęt do takich retro gier i tu chciałbym się Was poradzić w jaki model czy też nawet w jakiego producenta warto tu zainwestować. Laptop powinien mieć:

-Procesor 2 rdzeniowy, najchętniej intela (bo przyznam że taka gra jak Patrician swego czasu bez kłopotu pożerała mi na pewnym etapie gry nawet leciwego Pentium 4 około 1.6Ghz przez co musiałem odpuszczać dalszą rozgrywkę. Mowa tu oczywiście o późniejszym etapie kiedy firma jest rozwinięta, po mapie pływa kilkadziesiąt statków itd).
    -Pamięć ram najchętniej 2GB choć przy XP w zupełności wystarczy mi 1GB
    -Grafika najchętniej dedykowana bo o ile powyższe gry śmiało ogarnie nawet integra intela czy ati o tyle jakoś lepiej wiedzieć, że w razie czego jakiś zapas jest.
    -Rozdzielczość najchętniej 1280x1024 (najwyższa domyślna w Patrician III).

Gry które chciałbym uruchamiać to między innymi Patrician III, Fallout 1 i 2, być może najdzie mnie na Gothic 2. Rozmiar laptopa jest obojętny, ma on po prostu służyć na wyjazdach za granicę do zabicia nudy w powyższe tytuły (ze względu na gabaryty, wartość itp swojego Asusa zostawiam niestety w Polsce).

P.S kwota to okolice 500 max, choć raczej będę próbował wymienić się w swoim mieście za inną elektronikę o tej wartości.
  • REKLAMA
  • #2 16230069
    Pan.Jan
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Może któryś z starych thinkpadów?
  • REKLAMA
  • #3 16230123
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  
    Ocena: 60
    Kłopot właśnie w tym, że w czasach z jakich laptopa będę poszukiwać nie miałem z nimi w ogóle styczności - Pentium III, IV później Intel Pentium Dual Core, kolejno Core 2 Duo i Quad. Jakieś konkretne modele tych procesorów należy unikać? Wiadomo gry starocia o śmiesznych wymaganiach (np. taki fallout 2) ale z drugiej strony w niektórych etapach procesor również ma co robić (Patrician III z flotą 100-150 statków) :)

Co do karty raczej nie ma po co napalać się na dedyka, przy grach które wymagały kart rzędu 8-16MB pamięci?

Chodzą mi też po głowie małe notebooki 10 calowe, zwykle miały 1GB ram co przy XP by wystarczyło z nawiązką, Intel Atom najczęsciej widuję tylko co z rozdzielczością? Chyba najczęsciej spotykana w nich to 1024x600 a z kolei taki Patrician ma możliwość grania w 1280x1024 więc już chyba klops w tym momencie?
  • #4 16231572
    KrzysziuN
    Poziom 23  
    Ocena: 78
    Możesz poszukać w tej cenie ThinkPad T400/T500 lub Latitude E6400/E6500
REKLAMA