logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Leon - Nie działa radio

walter5 26 Sty 2017 20:38 20547 8
REKLAMA
  • #1 16230753
    walter5
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Witam mam problem z podłączeniem radia u kolegi. Koledze wlamali sie do leona i skosili radio, kupił nowe ale jest problem z podłączeniem. Chodzi o załączenie radia po przekreceniu stacyjki nie chce zadziałać. O co chodzi mierzac piny wychodzace z leona jest tak czerwony staly plus nizej czarny masa i znalazlem szary z ktorego wychodzi napięcie 12v po przekreceniu stacyjki teraz tak z radia wychodzi zolty baterry + czyli stale 12 nizej czarny masowy ten masowy i czerwony ktory powinien isc pod stacyjke ale podlaczajac go pod ten szary ze stacyjki napiecie spada do 2,6 V i sie nie zalacza. Radio się tylko zalacza jak podepne ten czerwony pod staly 12 V. Potem zrobilem tak ze ten z radia czerwony wyjalem pin i podlaczylem pod te 12 do stacyjki zmierzylem napiecie i jest 12,5 ale podlaczajac na krotko masowy traci się zpowrotem na te 2 V. Pomyslalem że coś z masa i podpialem bezpośrednio pod mase aku i to samo. Nie mam już zadnego pomyslu. Radio jego sprawdzalem u siebie i dziala ok, potem wzialem moje i to samo nie działa... A zależy nam by działało ze stacyjki bo to porazka by wyłączać radio ręcznie... Może ktoś ma jakiś pomysł...?? Radio to pionieer. I moje i jego.
  • REKLAMA
  • #2 16230771
    kaszubski97
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Sprawdziłeś bezpieczniki? Jeśli ktoś wyrwał radio na chama to mogło dojść do zwarcia i mógł przepalić się bezpiecznik ;) Znając vaga, będzie to czerwony 10A
  • REKLAMA
  • #3 16230782
    walter5
    Poziom 11  
    Bezpieczniki sprawdzone. Jak by nie było ok to by chyba nawet na stałym nie zagrało ale może się mylę. Ale sprawdzone były... Dlaczego jest taki spadek napięcia... Próbowałem także na odwrot z kablami w radiu czyli stacyjka pod stały i stały pod stacyjke ale to samo. Radio tylko się załącza po doprowadzenia czerwonego z radia pod stały 12

Dodano po 2 [minuty]:

Hmm czerwony my sprawdzali niebieski 15 z schematu leona. Zreszta juz pod koniec tak pokombinowalem ze udało mi sie polaczyc to tak ze po przekreceniu zagralo ale po wylaczeniu zaplonu strzelil wlasnie niebieski 15 i daliśmy sobie spokój na dzisiaj bo to drugi dzien po robocie i nie mogę z tym dojść do ładu :/
  • REKLAMA
  • #4 16230827
    kaszubski97
    Poziom 11  
    Jaki model radia? W większości radyjek do działania wystarczą tylko 2 (no powiedzmy 3 jeśli liczyć masę ale zazwyczaj masę możemy sobie odpuścić bo pójdzie spokojnie przez antenę i nie powinno to wywoływać żadnych zakłóceń) przewody. Jeden to oczywiście stałe 12V drugi to impuls ze stacyjki. Jeśli masz oryginalne kostki ISO (czarna zasilanie i sterowanie, brązowa wyjścia na głośniki) to tu masz schemacik.
    Załączniki:
    • Seat Leon - Nie działa radio 1821dddd2dae5997.jpg (114.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 16230858
    walter5
    Poziom 11  
    Czarne i brazawe czyli AiB i mi wychodzi na 8 masa a na 7 stale12 a na 3 po stacyjce...
  • REKLAMA
  • #6 16230933
    kaszubski97
    Poziom 11  
    Przewodu na impuls ze stacyjki w radiu jesteś pewien? Bo ktoś już mógł wcześniej coś pokiełbasić w kostce jeśli radio było używane.
  • #7 16230952
    walter5
    Poziom 11  
    Raczej tak bo u mnie w golfie gra ze stacyjki :/ a z zapalniczki idzie 12 ze stacyjki czy stałe albo z czego najszybciej pociagnac nowy ze stacyjki zeby byc na 100% pewny czy to nie wina leona bo tylko tam widze problem.

Dodano po 6 [minuty]:

Radio kolegi pioneer deh-p3100ub a moje mv-180 czy jakos tak kupowane dwa lata temu
  • #8 16230979
    kaszubski97
    Poziom 11  
    Kurna, słabo to wygląda. Problem typowo wskazywał by na przepalony bezpiecznik lub uszkodzony pin bo już kilka razy miałem taką sytuację zarówno w A4 i A3 jak i w Octavii mk1 oraz chyba z raz nawet w Golfiku mk4. Jak na coś wpadnę to się jeszcze odezwę.
  • #9 16231106
    walter5
    Poziom 11  
    A powiedz mi bo w sobotę to przejrzymy dokladnie na spokojnie a nie po robocie czy jesli sie nie uda tej stacyjki to jak podlacze pod stale to bedzie akus rozladowywac czy nie i tylko wystarczy pamietac by je recznie wylaczac ??

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem nowego radia w samochodzie Seat Leon po kradzieży oryginalnego urządzenia. Radio nie włącza się po przekręceniu stacyjki, a napięcie spada do 2,6 V, gdy jest podłączone do przewodu ze stacyjki. Użytkownik sprawdził bezpieczniki, które mogą być uszkodzone, oraz próbował różnych kombinacji podłączeń, ale radio działa tylko przy stałym zasilaniu 12 V. Wskazano na możliwość uszkodzenia pinów w kostce lub problem z przewodami. Użytkownik planuje dalsze sprawdzenie instalacji w sobotę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA