logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć przekaźnik internetowy z Arduino UNO i Ethernet shield W5100?

majki1995 29 Sty 2017 20:14 1851 13
  • #1 16238110
    majki1995
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Arduino UNO oraz Ethernet shield na w5100,zaczynałem od zera, etap migania diodami i pomiaru temperatury za pomocą np. ds18b20 oraz prezentowania wszystkiego na lcd mam już za sobą wiec postanowiłem popracować troszke z siecią . Po posprawdzaniu działania przykładów dostępnych w programie postanowiłem podjąć próbę stworzenia tak zwanego przekaźnika internetowego. Podczas przeglądania zasobów internetu w poszukiwaniu wskazówek natrafiłem na dość ciekawy kanał Elektro Maras a dokładniej na [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_K0cFThv3gY [/youtube]i tu pojawił sie problem a mianowicie w drugiej części przedstawia program :

Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

oraz plik konfiguracyjny config.h:

Jednak po zweryfikowaniu wyświetla błąd :
    Kod: Text

Prosił bym o pomoc ponieważ nie znalazłem w sieci odpowiedzi na ten zapewne banalny problem
  • #2 16753503
    andrzej34
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    Witam, jak wybrnąłeś s tego problemu ?
  • #3 16754005
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 16754218
    andrzej34
    Poziom 16  
    Witam, znając C++ bym tu nie zaglądał
    Pozdrawiam
  • #5 16754312
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 16754650
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 16755308
    andrzej34
    Poziom 16  
    "Piotrus_999"]To jak chcesz programować arduino?

Witam, jest wiele przykładów które wystarczy wgrać i wszystko gra i działa, a moja blada znajomość posłużenia się programem i prezentowanym przykładem nie pozwala tego ogarnąć. Licząc na pomoc dostaje wykłady co muszę znać a czego nie ogarnę itp. Chcąc postrzelać z Kałasznikowa wcale nie muszę mieć pozwolenia, zdania egzaminów itp. jadę na strzelnicę i po sprawie. Zaglądając na forum liczyłem na jakieś sugestie, pomoc POMOC !! a tu proszę :(
    Pozdrawiam
  • #8 16755365
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 16755989
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 16756376
    zster

Poziom 28  
    Ocena: 69
    Obaj Koledzy mają rację. Ale zapominają o jednym - ktoś ma pragnienie zrobienia sobie np. termometru na Arduino. Bo jest mu do czegoś potrzebny. Nie chce programować. Znalazł opis krok po kroku jak wykonac ten termometr, wraz z przykladowym kodem. Ale coś tam nie działa jak potrzeba i szuka pomocy. Po co proponować mu naukę programowania? Co by było, gdyby Koledzy chcieli wymienić "żarówkę" w samochodzie o roczniku w miarę nowym, zadał na forum samochodowym pytanie " jak uzyskać dostęp do kierunkowskazu" a ktoś odpowiedział - naucz się budowy silnika, układu jezdnego, elektryki i w ogóle całej mechaniki ?
    Tak, zgadzam się, że trzema mieć choć podstawowe pojęcie o tym, co się zamierza robić ale da się to zrobić z ograniczoną wiedzą przy podpowiedziach kogoś, kto taką wiedzę ma.
    Konto firmowe:
    Pracownia Elektroniczna Zdzisław Kasprzyk
    Podegrodzie, Podegrodzie, 33-386 | Strona WWW: z-ster.pl
  • #11 16756451
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 16756473
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 16759202
    zster

Poziom 28  
    Ocena: 69
    Owszem, jeśli zadanie kompletnie przerasta, trzeba je dać specjaliście. Popieram.
    Ale w tym wypadku ta wspomniana "zmiana turbosprężarki, dołożenie intercoolera" i inne cuda na kiju wyglądają tak :

zmiana :

na :

Ufff... faktycznie cała masa z tym roboty i ciężko udzielić trafnej odpowiedzi bez zaawansowanej wiedzy z zakresu programowania C++ u autora pytania ;)

PS - tak, wytłumaczenie dlaczego tak prosta zmiana pozwala na kompilację bez błędów jest z zakresu "wiedzy tajemnej". Jednak autorowi chodzi jedynie o uruchomienie gotowego przykładu. Jeśli zechce zrozumieć jak on działa, na pewno zrobi to. Czy wróci z kolejnymi prostymi pytaniami? Całkiem możliwe. Ale ... czy to tak wielki problem problem?
    Konto firmowe:
    Pracownia Elektroniczna Zdzisław Kasprzyk
    Podegrodzie, Podegrodzie, 33-386 | Strona WWW: z-ster.pl
  • #14 16759801
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat tworzenia przekaźnika internetowego z użyciem Arduino UNO oraz Ethernet shield W5100. Użytkownik, który ma doświadczenie w podstawowych projektach, takich jak miganie diodami i pomiar temperatury, napotkał trudności w programowaniu i szukał pomocy w zrozumieniu kodu. Odpowiedzi na jego pytania wskazują na konieczność nauki programowania w C++, co jest niezbędne do skutecznego korzystania z Arduino. Uczestnicy forum podkreślają, że chociaż dostępne są przykłady kodu, to zrozumienie ich działania wymaga przynajmniej podstawowej wiedzy programistycznej. Wskazano również na alternatywy, takie jak BASCOM, ale z zastrzeżeniem, że ogranicza to możliwości w porównaniu do C++. W końcu, niektórzy uczestnicy wyrazili frustrację z powodu braku chęci do nauki u pytającego, co utrudnia pomoc w bardziej zaawansowanych projektach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA