logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić SSD pod M.2 czy lepiej SATA do 150 zł?

ŁukiSzczecin 01 Lut 2017 19:31 4209 10
REKLAMA
  • #1 16245710
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  
    Ocena: 60
    Witam, jak w tytule planuję dołożyć SSD do laptopa Asus GL552VW i tu rodzi się pytanie bo znalazłem na przykład taki: CV3-8D128-11 128GB M.2 (SATA III) dysk wg sprzedającego jest nowy więc też na plus, tylko czy ktoś ma o nim jakieś info? Po wklepaniu modelu w google, wyskakują generalnie same aukcje nie widzę żadnych testów jak on wygląda wydajnościowo.

Czy lepiej zastosować SSD 2,5 sata w miejsce obecnego, a obecny przenieś w miejsce napędu jako dysk danych ?

Czyli przede wszystkim, czy w kwocie do 150zł lepiej szukać M.2 czy Sata będzie wydajniejszy, oraz czy wyżej wymieniony model jest w miarę godną propozycją?
    Czy warto kupić SSD pod M.2 czy lepiej SATA do 150 zł?
  • REKLAMA
  • #2 16245970
    nowackahelena
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    M.2 są droższe. Kup zwykły.
  • REKLAMA
  • #3 16246158
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  
    nowackahelena napisał:
    M.2 są droższe. Kup zwykły.

W tym momencie będę musiał zrezygnować z napędu DVD co nie jest jakimś dużym problemem oczywiście dla mnie (SSD idzie w miejsce obecnego HDD, obecny HDD w miejsce napędu)
    Ale jak z kwestią wydajności? Bardziej na plus jest dysk na złączu M.2 czy sata?
    No i ostatecznie, jaki do max 150 zł sata dysk wybrać? Minimum 60GB ale 120 bardzo mile widziane wręcz wskazane.

Ten M.2 jest nowy, z nowego laptopa natomiast nigdzie nie mogę wyszperać nic o jego wydajności niestety. Do 150 złotych z wysyłką na allegro bardzo jest mało dysków 120 GB większość to 60
  • #4 16246171
    nowackahelena
    Poziom 17  
    Ja mam w swoim acerze ssd 120 hdd 500 zamiast dvd i 8 ram. Wszystko śmiga pięknie.
  • REKLAMA
  • #5 16246199
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  
    nowackahelena napisał:
    ssd 120 hdd 500 zamiast dvd i 8 ram. Wszystko śmiga pięknie.

Wierzę, SSD to jednak inny wymiar korzystania z komputera. Natomiast w miarę możliwości prosiłbym o sprawdzenie dysku który podałem wyżej ponieważ nie muszę rezygnować z DVD, a drugą rzeczą jest fakt iż dysk ten jest praktycznie nowy, w kwocie 130 złotych.

Na sata natomiast z używek w takiej kwocie najszybciej upoluję raczej 60GB bo 128 jest bardzo mało i zwykle to z tych najtańszych wolniejszych modeli.
  • REKLAMA
  • #6 16246232
    nowackahelena
    Poziom 17  
    Porównaj prędkości ssd 2.5" z m.2. M.2 to przecież dysk ssd tylko nie na złącze sata tylko m.2. Oba to dyski ssd.
  • #7 16246245
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  
    Generalnie złącze M.2 pozwala na osiąganie wyższych prędkości odczytu/zapisu od SATA. Bardziej chodziło o konkretny model dysku który podałem, czy w tej kwocie można nabyć coś lepszego o tej pojemności bo na necie o nim niewiele informacji.
    W razie ktoś by takimi informacjami dysponował proszę o odpowiedź, ponieważ mam jeszcze kilka dni (póki będzie trwać aukcja.)
  • #8 16246255
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8241
    ŁukiSzczecin napisał:
    Bardziej na plus jest dysk na złączu M.2 czy sata?

To zależy. M.2 może korzystać z PCI-e x4, albo może korzystać z SATA. Znaleziony przez Ciebie dysk to dysk SATA.

Co do Asusa GL552VW podobno występowały w nim rożne modele płyty. W jednych działały dyski m.2 SATA, w innych M.2 PCI-e, warto jest zorientować się najpierw, którą z nich się posiada - przykładowa dyskusja na forum Asusa dotycząca wyposażenia jednej z wersji GL552 w dysk M.2: https://rog.asus.com/forum/showthread.php?81143-GL552VW-DH71-What-drive-for-M-2-Slot

Co do samego dysku jest to M.2 SATA oparty o kości TLC, nie powala na kolana jeśli chodzi o osiągi. Na zdjęciu widać, że jest to model wyciągnięty z Della, więc gwarancji producenta na niego nie ma. Może mieć firmware brandowany przez Della co może (ale wcale nie musi) powodować problemy jeśli chodzi o współpracę w innym sprzęcie.
  • #9 16246629
    Rafq25
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Na PC labie ostatnio był test i m.2 od sata nie ma dużej różnicy dla kilku modeli.
    Serio chcesz kupić używany dysk ssd ?
    Wiesz że może być zaorany i mieć mało żywotności??

za 220 zł możesz już mieć nowy 128GB dysk ssd na SATA
  • #10 16246732
    Paweł1000
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    Nie wiem czy Ci pomogę, bo tego konkretnego dysku na M.2 nie znam, jednak jakieś tam doświadczenie mam. Z dysków na M.2 mam jeden SSD SANDISK X300S 256GB M.2 NGFF 2280 i mimo że powinien mieć zapis 450 a odczyt 550 to u mnie ten dysk uzyskuje prędkość Read (MB/s) 446,4, Write (MB/s) 383,6, czyli prędkości mniejsze od tych jakie być powinny, jednak za mój dysk zapłaciłem 230 zł. a dysk jest pojemności 256 GB, więc według mnie zakup opłacalny, dodam jeszcze że dysk miał zerowy przebieg, mimo że na aukcji było napisane, że niskie przebiegi. Mam też 3 dyski SSD na SATA III, np Crucial MX300 275 GB osiąga trochę większe prędkości niż ten mój na M.2, ale Cruciala kupiłem za 329 zł. w wersji OEM (m/i bez opakowania, z opakowaniem cena dochodzi do 370 zł.), mam też jakiegoś SanDisk na SATA III 120 GB który jest sporo wolniejszy niż ten na M.2 i według mnie nawet ten "wolny" SanDisk jest w zupełności wystarczający, mam go w jednym komputerze, działa jako systemowy i Windows uruchamia się na prawdę szybko, według mnie cena robi jednak dużą różnicę (stosunek ceny do pojemności), według mnie nie ma się co bać, ja brałbym ten dysk na M.2 bo jest tani, dodatkowo nie potrzebuje plątaniny kabli, co może być kiedyś istotne.
  • #11 16247381
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  
    Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Generalnie złącze M.2 moja wersja posiada raczej w wersji PCI, natomiast bliżej przyjrzę się temu tematowi w podlinkowanym przez Ciebie forum.
    Jeśli chodzi o zakup używanego SSD - zdaję sobie sprawę, że jest to rozwiązanie ryzykowne, jak z resztą zakup każdego dysku jako używanego, natomiast mi ma to wystarczyć na max pół roku kiedy finanse pozwolą i będę w stanie zakupić nowe, ale z wyższej półki 250-512GB do tego czasu sądzę że ten dysk przeżyje, ponieważ według zapewnień sprzedającego pochodzi z nowych laptopów w których nastąpiła od razu wymiana na większe (ma ich kilka sztuk).
    A co do M.2 i Sata tak jak Kolega wyżej napisał - jeśli chodzi o dysk systemowy to generalnie i tak będzie niebo a ziemia w stosunku do klasycznego HDD i na tym mi w tej chwili zależy, a później jak wspomniałem jak finanse pozwolą to nawet 512GB markowe z wyższej półki ponieważ to jednak laptop gamingowy który zastąpił mi już całkowicie komputer PC, więc kiedyś zapewne będzie się chciało jakąś gierkę, video czy cokolwiek innego mieć właśnie na szybkim SSD.

Temat myślę wyczerpany, także dziękuję za opinie i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup dysku SSD do laptopa Asus GL552VW, zastanawiając się, czy lepszym wyborem będzie dysk M.2 SATA (CV3-8D128-11) czy tradycyjny SSD SATA. W dyskusji podkreślono, że M.2 może oferować wyższe prędkości, ale w przypadku modelu CV3-8D128-11 brakuje informacji o jego wydajności. Użytkownicy sugerują, że SSD SATA może być bardziej opłacalny, zwłaszcza w budżecie do 150 zł, a także zwracają uwagę na ryzyko zakupu używanego dysku. Wskazano na różnice w prędkości między dyskami M.2 a SATA oraz na konieczność sprawdzenia, jakie złącze M.2 obsługuje laptop. Użytkownik planuje używać SSD jako dysku systemowego, a obecny HDD przenieść na miejsce napędu DVD.
REKLAMA