logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba o radę w sprawie matrycy i taśmy: Notebook Asus G73jh - biały ekran,

Echis11 02 Lut 2017 17:05 966 4
REKLAMA
  • #1 16247875
    Echis11
    Poziom 8  
    Witam !
    Mam problem, który prawdopodobnie związany jest z matrycą jak i taśmą.
    Pierwsze objawy jakie zauważyłem podczas użytkowania notebooka Asus G73jh to "paski" (przebarwienia) pojawiające się na ekranie laptopa. Podociskałem matrycę w paru miejsca i problem ustąpił (stąd wnioskuję, że problem dotyczy również taśmy). Pojawił się, jeszcze parokrotnie lecz ponownie wcześniej opisany zabieg chwilowo naprawił problem.
    Jednak. Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Paski pojawiły się w środkowej części ekranu, delikatnie docisnąłem matrycę na tej samej wysokości z prawej strony i... usłyszałem delikatny "trzask" po czym ekran zaczął szwankować i obecnie jest praktycznie cały biały (na zdjęciu zaznaczam miejsce, w którym dociskałem).
    Komputer podłączyłem pod ekran zewnętrzny i działa.
    Niestety nie mam możliwości podpięcia innej matrycy, aby przekonać się/ sprawdzić czy matryca siadła.

Pytanie Główne: Czy w takim wypadku można jeszcze się łudzić, że to tylko taśma? Obstawiam, że niestety nie dlatego od razu przejdę do kolejnej części.

Lapek zbliża się już do swoich 6 urodzin i nie chcę w niego inwestować sporych pieniędzy, dlatego zastanawiam się nad kupnem używanej matrycy.

Pytanie nr1. Czy kupno używanej matrycy jest opłacalne?
    Pytanie nr2. Jak zidentyfikować jakie mam złącze w matrycy? (numer matrycy to Model No: B173RW01 V3 )
    P.S. znalazłem takie używane matryce, według informacji aukcji, powinny pasować: http://allegro.pl/matryca-17-3-b173rw01-lp173wd1-ltn173kt01-n173fge-i6683265627.html
    http://allegro.pl/matryca-17-3-b173rw01-lp173wd1-ltn173kt01-n173fge-i6683247954.html
    Co o tym myślicie?

Pytanie nr3. Czy kupując taśmę do matrycy muszę zwrócić szczególnie na coś uwagę? na allegro jest multum taśm, które powinny pasować do tego modelu: http://allegro.pl/tasma-matrycy-lcd-asus-g73j-g73jh-g73jw-g73s-g73sw-i6489822757.html

Liczę na Waszą pomoc.
    Pozdrawiam,
    Echis
    Załączniki:
    • Prośba o radę w sprawie matrycy i taśmy: Notebook Asus G73jh - biały ekran, lapek ekran.jpg (68.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16247949
    lolek2417
    Poziom 14  
    Ocena: 76
    Podejrzewam że uszkodziles matryce przy dociskaniu.
    Pierwsze co musisz zrobić to ( jeżeli masz na ten temat wiedzę ) rozebrać laptopa wyjąć matryce i taśmę i dopiero szukać tych części .
    Jeżeli chodzi o kupno matrycy , próbuj szukać takich na które sklep daje gwarancję ( mówię o używanych) choćby np. 7 dni
    Albo szukaj nowych , nie kupiłbym matrycy używanej bez gwarancji .
    A matryce lepiej mieć w ręku rozebrana i szukać konkretnie po modelu jaki jest napisany na odwrocie .
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 16248498
    Echis11
    Poziom 8  
    Rozkręciłem lapka, ale nadal nie wiem jak rozpoznać jaką taśmę kupić. Taśma nie jest w żaden sposób oznakowana
  • REKLAMA
  • #4 16248614
    lolek2417
    Poziom 14  
    Ocena: 76
    Połóż ja sobie na białej kartce , jeżeli jest zabrudzona oczyść .
    Obejrzyj dokładnie z każdej strony , przede wszystkim patrz na złącza i porównaj wszystko ze zdjęciem które wystawia sklep na znanym portalu aukcyjnym
  • #5 16248853
    Echis11
    Poziom 8  
    Dzięki lolek.
    Zrobiłem jak radzisz. Matryce, które oglądam mają gwarancję 3 miesięcy. Napisałem jeszcze dla pewności do sprzedawcy z zapytanie o kompatybilność.
REKLAMA