logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepsze miejsce na zakup nowego telefonu - sklep czy Allegro?

Smieszny 03 Lut 2017 12:54 2169 18
REKLAMA
  • #1 16249781
    Smieszny
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam
    Mam prośbę do speców od telefonów. Możecie mi wytłumaczyć gdzie najlepiej kupić nowy telefon? Zmieniam teraz abonament i zazwyczaj wtedy wymieniałem telefon. Teraz już w sieci komórkowej nie opłaca się brać telefonów, bo jak wiecie weszła nowa ustawa i nie ma już super oferty z telefonem za złotówkę. Trzeba za smartfona zapłacić więcej niż w sklepie i brać go na raty. Ja nie potrzebuje rat i mogę kupić w sklepie za gotówkę, ale przeglądając allegro znajduję np takiego Galaxy S7 edge za 2100zł a w sklepie kosztuje 2899zł, więc kusząca opcja to kupna przez sieć. Jakie są wady kupna takiego smartfona na allegro. Rozumiem że sprzedawca wystawia fakturę marżę i nie jest respektowana gwarancja samsunga, ale czy są jakieś inne przeciwwskazania do kupna telefonu na allegro? Jak wy kupujecie swoje smartfony? Tylko od producentów czy sklepach typu saturn/rtv?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16249796
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2084
    Na allegro można kupić tylko najlepiej szukać ofert od osób prywatnych które telefon dostały na przedłużenie umowy i mają do niego paragon lub fakturę. Wtedy masz pełną gwarancję. Podobnie jest ze sprzedawcami którzy mają telefony z dystrybucji europejskiej i dają pełną fakturę, wtedy też jest pełna gwarancja. Z FV marża różnie bywa gdyż jest to już jakiś pośrednik który nie zawsze musi być uczciwy.

Możesz też przejść po lokalnych serwisach a nóż mają telefon odkupiony od klienta z pełną dokumentacją i w dobrej cenie.
  • REKLAMA
  • #3 16249810
    Smieszny
    Poziom 11  
    dziękuję bardzo za pomoc, czyli wystarczy szukać nowego urządzenia, z dystrybucji europejskiej i z fakturą vat, a już najlepiej od osób prywatnych. :) Czy zwracać uwagę jeszcze na coś?
  • #4 16249837
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Smieszny napisał:
    Czy zwracać uwagę jeszcze na coś?

Być czujnym i cierpliwym aby nie naciąć się na jakiegoś oszusta bo to też łatwo. ;)
    Wystrzegać się https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2858474.html
  • #5 16250520
    kermit_
    Poziom 11  
    Moim zdaniem troche ryzykowne kupowanie od osoby prywatnej na odległość ponieważ nie ma wtedy ustawowego zwrotu w ciagu 14 przynajmniej na allegro .
    Wole kupic w sklepie nowy oczywiście z faktura vat i wtedy jak ci coś nie odpowiada możesz oddać bez podania powodu . Z marżą tylko komisy sprzedają i nie każdy serwis chce to uznać. Przykład raz pytałem sprzedawcę czy dostane paragon oryginalny to dostałem odpowiedz ,że nie tylko ich paragon lub fakturę marża, a jakby cos się stało to mam wysłać Tel do nich na gwarancje a oni odeślą do jakiegoś serwisu.
  • #6 16250557
    tino2003
    Admin grupy GSM
    kermit_ napisał:
    Moim zdaniem troche ryzykowne kupowanie od osoby prywatnej na odległość ponieważ nie ma wtedy ustawowego zwrotu w ciagu 14 przynajmniej na allegro .

Nie po to się kupuje aby zwracać.

kermit_ napisał:
    Wole kupic w sklepie nowy oczywiście z faktura vat i wtedy jak ci coś nie odpowiada możesz oddać bez podania powodu

Nie możesz oddać ani zwrócić, sklep to nie wypożyczalnia.

kermit_ napisał:
    Przykład raz pytałem sprzedawcę czy dostane paragon oryginalny to dostałem odpowiedz ,że nie tylko ich paragon lub fakturę marża

To jest jak najbardziej normalne bo tak wygląda sprzedaż komisowa.
  • REKLAMA
  • #7 16250571
    kermit_
    Poziom 11  
    Oczywiście , że nie po to się kupuje by zwracać, ale weź pod uwagę ,że kupując na odległość nie widzisz towaru a zdjęcia nie zawsze oddają jego stan. A kupując w sklepie mam zawszę prawo zwrotu zwykle do 14 dni , zawsze jakieś zabezpieczenie. Możesz się z tym nie zgadzać, ale to jest moje zdanie .
  • #8 16250596
    tino2003
    Admin grupy GSM
    kermit_ napisał:
    nie widzisz towaru a zdjęcia nie zawsze oddają jego stan.

Mówimy o kupnie fabrycznie nowego telefonu, a nie takiego gdzie komuś się zdaje, że jest nowy.

kermit_ napisał:
    A kupując w sklepie mam zawszę prawo zwrotu zwykle do 14 dn

Już Ci pisałem, że nie ma takiego prawa. Swoje zdanie każdy ma to jest oczywiste, ale tu chodzi o prawo a nie czyjeś zdanie. ;)
  • #9 16250618
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1120
    kermit_ napisał:
    A kupując w sklepie mam zawszę prawo zwrotu zwykle do 14 dni

Kolega nie dodał, że chodzi o sklep internetowy - wtedy, z tego, co wiem, ma prawo zwrotu. Oczywiście, by otrzymac pełny zwrot kosztów, telefon nie może nosić śladów użytkowania - czy jak to tam nazywają, nie można przekroczyć granic zwykłego zarządu (czy jakoś tak :-) ).
  • #10 16250624
    kermit_
    Poziom 11  
    Zgadza się,że nowy tylko niestety jak kupujesz od osoby prywatnej telefon np. z przedłużenia umowy jest duże prawdopodobieństwo ,że ta osoba mogła używać go w domu , przeważnie jest napisane ( włączony celem sprawdzenia) . Kupując na allegro od sklepu nie masz prawa na zwrot towaru w ciagu 14dni ? Co Ty piszesz ustawowo masz gwarantowany zwrot kupując na odległość i sprzedający ma Ci zwrócić koszt towaru i koszt przesyłki jaki płaciłeś podczas kupna.

"Jeśli jesteś konsumentem i dokonałeś zakupu u przedsiębiorcy, to w większości przypadków możesz odstąpić od umowy w ciągu 14 dni od otrzymania przedmiotu (a w przypadku świadczenia usługi – od daty zawarcia umowy). Aby to zrobić, poinformuj sprzedającego o odstąpieniu.

Masz obowiązek odesłać towar w ciągu 14 dni od daty przesłania oświadczenia, a sprzedający w tym samym czasie powinien zwrócić Ci wpłaconą kwotę (cena przedmiotu + koszt wysyłki), może on jednak wstrzymać się z odesłaniem środków do czasu otrzymania przedmiotu. Co więcej, jeżeli wybrałeś sposób dostarczenia przedmiotu inny, niż najtańszy oferowany przez sprzedającego, nie jest on zobowiązany do zwrotu poniesionych przez Ciebie dodatkowych kosztów. Pamiętaj też, że odsyłasz przedmiot na własny koszt, a sprzedający nie może żądać od Ciebie żadnej opłaty (odstępnego).

Jeśli dokonałeś zakupu u osoby fizycznej nie prowadzącej działalności gospodarczej, przepisy nie dają Ci prawa do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny. Jeśli jednak sprzedający umieści w opisie oferty informację, że akceptuje zwrot towaru bez podania przyczyny, wówczas zyskujesz takie prawo. Sprzedający powinien jasno określić warunki odstąpienia (termin, sposób odesłania oraz koszty zwrotu)."
  • #11 16250803
    tino2003
    Admin grupy GSM
    kermit_ napisał:
    Co Ty piszesz ustawowo masz gwarantowany zwrot kupując na odległość

Na odległość oczywiście, że jest prawo zwrotu lecz nigdzie nie pisałeś o kupnie w sklepie internetowym.

kermit_ napisał:
    Zgadza się,że nowy tylko niestety jak kupujesz od osoby prywatnej telefon np. z przedłużenia umowy jest duże prawdopodobieństwo ,że ta osoba mogła używać go w domu , przeważnie jest napisane ( włączony celem sprawdzenia)

Więc jak już pisałem trzeba wiedzieć od kogo kupować oraz na jakie szczegóły zwrócić uwagę.
    W sklepie internetowym na tą chwilę telefony X można kupić najtaniej za 830zł a ja kilka dni temu kupiłem taki telefon za 650zł w zaplombowanym pudełku. Na droższych telefonach jeszcze więcej można zaoszczędzić.

Jeżeli ktoś ma ochotę i pieniądze to wchodzi do pierwszego lepszego sklepu i kupuje nie zwracając uwagi na cenę, ale autor tematu pyta jak kupić taniej. ;)
  • #12 16250830
    kermit_
    Poziom 11  
    Kolego w pierwszym poście pisałem o kupnie towaru na odległość i podałem portal allegro , wiec wiadomo że chodzi o sklep internetowy. Podając przykład sklepu xkom nawet jak odbieram towar osobiście moge go zwrócić , ale to zalezy od regulaminu sklepu.
    Zgadzam się z Tobą w 100%,że trzeba wiedzieć od kogo kupić i czytać komentarze chociażby i nie dyskredytuję w żadnym stopniu sprzedawców prywatnych bo od nich też kupuje. Ja też lubie sprawdzić ceny w paru miejscach i wybrać tańszą, po co przepłacać :) , pospiech tez nie wskazany. Pozdrawiam :)
  • #13 16250857
    tino2003
    Admin grupy GSM
    kermit_ napisał:
    Wole kupic w sklepie nowy oczywiście z faktura vat

Nie widzę tu informacji, że w sklepie internetowym, ale nie ma sensu się sprzeczać jak doszliśmy do tego o co nam chodziło.
  • #14 16250875
    kermit_
    Poziom 11  
    Zgadzam się, może nie do konca precyzyjnie napisałem, nie zawsze to co jasne dla autora może być oczywiste dla czytających :) w przyszlosci będę precyzyjniej pisał
  • #15 16256497
    KrzysziuN
    Poziom 23  
    Ocena: 78
    Ja teraz planuje kupić Xiaomi w X-kom - 2 lata gwarancji na terenie Polski z tego co się dowiadywałem . Co do allegro jak kupujesz to z sprawdzonego źródła mój brat prawie 600 zł stracił, kupił gdzie najtaniej na allegro naszczęście allegro wytoczyło proces pieniądze odzyskał.
  • #16 16256506
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Jeżeli jedynym powodem kupna było gdzie najtaniej to tak się to kończy zazwyczaj. A tak jeszcze zapytam komu allegro wytoczyło proces?
  • REKLAMA
  • #17 16256527
    KrzysziuN
    Poziom 23  
    Sprzedawcy były z 10 poszkodowanych w tym mój brat, po 6 miesiącach Allegro zwróciło kase a z sprzedającym chyba dochodzili się sądowo z tego co brat opowiadał, pól roku bez telefonu i kasy.
  • #18 16256557
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Pokrzywdzony lub pokrzywdzeni muszą złożyć zawiadomienie na policji o oszustwie, allegro nie jest stroną w takich sprawach. Jednak mają oni program ochrony kupujących i z niego wypłacają poszkodowanym o ile Ci spełnią odpowiednie warunki w tym właśnie zawiadomienie policji i wszczęcie postępowania jest najważniejsze.
  • #19 16256574
    KrzysziuN
    Poziom 23  
    Tego już nie wiem, brat kase odzyskał ale jak mówie pół roku wiec troche to było uciążliwe, ja zawsze mówie lepiej te kilka złoty dorzucić kupić w sprawdzonym sklepie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zakupu nowego telefonu, porównując opcje zakupu w sklepach stacjonarnych oraz na platformie Allegro. Użytkownicy wskazali, że kupując na Allegro, warto szukać ofert od osób prywatnych z pełną dokumentacją, co zapewnia gwarancję. Zwrócono uwagę na ryzyko oszustw oraz brak możliwości zwrotu towaru w przypadku zakupu od osób prywatnych. Wskazano również na korzyści płynące z zakupu w sklepach internetowych, gdzie obowiązuje prawo do zwrotu w ciągu 14 dni. Użytkownicy podkreślili znaczenie sprawdzania sprzedawców oraz ich reputacji, a także porównywania cen, aby uniknąć przepłacania. Wspomniano o modelu Galaxy S7 Edge oraz planach zakupu telefonów marki Xiaomi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA