logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Myszka A4tech radiowa - problem z zasięgiem i działaniem kursora

yetiwest 20 Lip 2005 12:49 1578 8
REKLAMA
  • #1 1667345
    yetiwest
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Witam. Mam nietypowy problem z myszka radiowa. Myszka pochodzi z zestawu radiowego A4tech'a (klawiaturka + mysz). Myszka nieraz dziala normalnie a nieraz zaczyna dzialac jakby klatka stop zwalnia zatrzymuje sie kursor, nieraz dochodz do tego ze zatrzymuje sie calkowice i ani rusz. Probowalem przelaczyc na inny kanal myszke ale lipa. Jednak zauwazylem cos ciekawego jak zblize odbiornik na 30 cm lub mniej myszka dziala bez problemu a jak oddalem i jest okolo 40 to zas kursor stoi - a ja sie wkurzam :) Moze ktos z was spotkal sie z takim problemem. Ja nie mam zielonego pojecia co zrobic;/
    A nadajnik czy odbiornik nie moze byc w odleglosci 30 cm od myszki bo wtedy moge kozystac tylk z myszki albo z klawiatury a 2 urzadzonko zaczyna dzialac po jakis 0.5s tak bylo od ppoczatku. AAA zapomnialbym baterie sa na 100% dobre. Dzieki za Pomoc. Pozdrawiam:)
  • REKLAMA
  • #2 1669911
    katomasz
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Są dwie możliwości. Albo odbiornik jest uszkodzony, czyli do wymiany, albo po odsunięciu odbiornika od myszy pomiędzy nimi jest układ, który zakłóca fale radiowe.
  • REKLAMA
  • #3 1670215
    yetiwest
    Poziom 11  
    co do odbiornika to nie wiem ale 2 mozliwosc odrzucam gdyz nic w pokoju nowego elektronicznego nie mam. A moze wiesz co w odbiorniku moglo pasc ??
    dodam jeszcze ze robilem synchronizacje myszy z odbiornikiem, i to samo 20 cm dziala a powyzej niee ;/
    dzieki za odp.
  • REKLAMA
  • #4 1670338
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Witam a baterie nie są na wyczerpaniu??
  • #5 1670469
    yetiwest
    Poziom 11  
    jakby byly na wyczerpaniu to bym nie pisal ze sa w 100% ok
    Ale zauwazylem nastepujacy objaw jak odsune odbiornik na dlugosc kabla od kompa i trzymam go pionowo to myszka zaczyna dzialac vo prawda nieraz kursor dziala jakby byla klatka stop, ale dziala.
    Nie wiem czy to mozliwe ale mam wrazenie ze cala buda zakluca dzialanie odbiornika - czy to mozliwe ??
    ewentualnie pada jakis kabelek laczacy odbiornik z buda. Co wy na to??
  • #6 1670615
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Witam ponownie a czy w instrukcji nie jest napisane aby odbiornik nie leżał na obudowie kompa i monitora!!
  • REKLAMA
  • #7 1670764
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Obudowę komputera masz otwartą, czy zamkniętą?
  • #8 1671592
    yetiwest
    Poziom 11  
    instrukcji juz dawno nie mam. a bude mam zamknieta :)
  • #9 1675782
    yetiwest
    Poziom 11  
    hee nie zgadniecie co sie stalo :) postanowailem zas podlaczyc myszke i co oczywisce dziala :/ nie pytajcie co zrobilem bo sam nie wiem. Jestem troche zly bo na allegro juz zlicytowalem nowa myche oczywiscie radiowa :D
    Moderowany przez TONI_2003:

Wszystko wyjaśnione temat zamykam !
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba by post został otwarty proszę dać wiadomość na PW i podać link do post !

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radiowej myszy A4tech z zestawu klawiatura + mysz, która wykazuje niestabilne działanie kursora – zwalnia, zatrzymuje się lub całkowicie przestaje reagować przy odległości odbiornika od myszy powyżej około 30 cm. Baterie są w pełni naładowane, a próby zmiany kanału i synchronizacji nie przyniosły poprawy. Podejrzewano uszkodzenie odbiornika lub zakłócenia fal radiowych, jednak w otoczeniu nie ma nowych urządzeń elektronicznych mogących powodować interferencje. Zauważono, że trzymanie odbiornika pionowo i odsunięcie go od obudowy komputera poprawia działanie myszy, co sugeruje możliwe zakłócenia elektromagnetyczne pochodzące od obudowy lub uszkodzenie kabla łączącego odbiornik z komputerem. Instrukcja zaleca, aby odbiornik nie leżał na obudowie komputera ani monitora. Ostatecznie problem rozwiązał się samoczynnie po ponownym podłączeniu myszy, jednak użytkownik zdecydował się na zakup nowej myszy radiowej na Allegro.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA