logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukarka hp 940c - nie chodzi wózek z kartridżami

zbysiomysio 04 Lut 2017 14:52 864 9
REKLAMA
  • #1 16252285
    zbysiomysio
    Poziom 6  
    Ocena: 40
    Witam
    Rozebrałem drukarkę hp 940c, aby ją wyczyścić i coś chyba źle podłączyłem, ponieważ wózek z kartridżami po włączeniu nie przesuwa się. Lekko drgnie i stoi w miejscu i włączają się dwie pierwsze lampki. Jak próbuję kręcić pasek klinowy, który przesuwa wózek to wózek się porusza bez żadnego opru. Nie wiem więc co powoduje, że wózek się nie przesuwa. Będę wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16252569
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1522
    A ręką możesz go przesunąć? Wyciągałeś ten "wózek"?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 16252598
    zbysiomysio
    Poziom 6  
    Tak, ręką mogę go przesunąć. Przesuwa się też jak ruszam paskiem klinowym. Wózka samego nie zdejmowałem, natomiast odkręcałem tą blachę z wałkiem po którym chodzi wózek i zdejmowałem ją razem z wózkiem. Tak jak pisałem po włączeniu drukarki wózek na chwilę drgnie tak jakby próbował się przesunąć, a po chwili zapalają się lampki kontrolne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16252652
    endriuf
    Spec od drukarek
    Sprawdź czy dobrze włożyłeś taśmę karetki w płytę. Wygląda na uszkodzoną karetkę lub płytę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 16252980
    zbysiomysio
    Poziom 6  
    Dzięki Rzeczywiście taśma wysunęła się z płyty. Drukarka uruchomiła się. Niestety miga kontrolka wkładu drukującego. Nie wiem czy w związku z tym źle wyczyściłem drukarkę (byłą zalana tuszem) czy jest to wina kartridża. Czy ktoś wie co to może oznaczać?
  • REKLAMA
  • #6 16253195
    Stan-S11
    Poziom 31  
    Ocena: 310
    W pierwszej kolejności sprawdź styki elektryczne na pojemnikach jak i w karetce. Na wszelki wypadek przemyj je spirytusem lub denaturatem. Jeśli nie będzie poprawy to podmień pojemniki z tuszem a wówczas będzie można ustalić przyczynę.
  • #7 16253942
    zbysiomysio
    Poziom 6  
    Wyczyściłem, ale kontrolka dalej mruga. Jutro kupię kartridż i sprawdzę czy to załatwi sprawę. Czy można to sprawdzić tylko z jednym kartridzem, t.j. wsadzić czarny, a kartridż kolorowy byłby wyjęty (chodzi mi o to czy nie muszą w drukarce siedzieć dwa kartridże)., bo nie chcę kupować dwóch kartridży jeżeli drukarka zostanie zutylizowana.
  • #8 16255484
    endriuf
    Spec od drukarek
    Nie pamiętam już czy ta drukarka może drukować z jednym kartridżem. Jak podniesiesz klapę do wózek ustawi się w pozycji informującej, który kartridż jest uszkodzony. Tam są takie smutne buźki. Mogą być uszkodzone obydwa. Trzeba podstawić i sprawdzić. Spróbuj puścić wydruk z kartridżem, który nie jest uszkodzony.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 16255502
    piwos
    Poziom 24  
    Ocena: 209
    Ta drukarka bez wkładu (fizycznie włożonego tuszu) nie wydrukuje nic!
    (siedemsetka i osiemsetka zresztą też) Podobnie jak w ploterach DJ 750C (podobne tusze zespolone razem z głowicami termicznymi) Tusz wymienny razem z głowicą Bez głowicy nie pójdzie bo nie przejdzie predriwu i się nie ustawi
  • REKLAMA
  • #10 16261510
    zbysiomysio
    Poziom 6  
    Dzięki za informację. Jeszcze nie kupiłem kartridży, ale jak to zrobię dam znać czy pomogło.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozebrał drukarkę HP 940c w celu czyszczenia, jednak po ponownym złożeniu wózek z kartridżami nie przesuwa się prawidłowo, co objawia się zapaleniem dwóch lampek kontrolnych. Po sprawdzeniu, okazało się, że taśma karetki była źle podłączona, co zostało naprawione. Mimo to, kontrolka wkładu drukującego nadal miga, co może wskazywać na problem z kartridżem lub jego stykami. Użytkownik został poinformowany, że drukarka nie działa bez włożonego kartridża i powinien sprawdzić styki elektryczne oraz ewentualnie wymienić kartridż, aby ustalić przyczynę problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA