logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk google - Ograniczenie w udostępnianiu

mita 06 Lut 2017 15:32 15198 5
REKLAMA
  • #1 16257247
    mita
    Poziom 16  
    Ocena: 61
    Mam do Was pytanie mianowicie czy jeżeli udostępniam folder w na dysku google poprzez przesłanie linku to istnieją ograniczenia co do ilości osób które mogą to odebrać. Głównie chodzi mi o to czy jak wkleję np tu na forum albo w stopce link do udostępnionego folderu to czy są jakieś ograniczenia. Na stronie google wyczytałem tylko że ograniczenia są do 200osób jeżeli udostępnia się publicznie nie przez link.

Jak udostępnić publicznie a jak poprzez link?
  • REKLAMA
  • #2 16258555
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Poczytaj to: Google Support co do udostępniania plików

A tutaj ważny dla ciebie cytat:

Cytat:
    1. Maksymalnie 50 osób może jednocześnie edytować i komentować plik.
    2. Ponad 50 osób może wyświetlać dany element, ale dodatkowi użytkownicy nie będą widoczni. Jeśli 50 lub więcej osób ma wyświetlić plik, opublikuj go lub utwórz nowy link.
    3. Plik możesz udostępnić maksymalnie 200 osobom lub grupom. Jeśli chcesz udostępnić plik ponad 200 osobom, możesz dodać je do grupy dyskusyjnej Google, a następnie udostępnić plik tej grupie.

Jednak najważniejsze jest to, że większość ograniczeń możesz wprowadzić, jeśli udostępniasz plik osobom, które już posiadają konto Googla.
  • REKLAMA
  • #3 16259316
    mita
    Poziom 16  
    dexi napisał:
    A tutaj ważny dla ciebie cytat:

Cytat:
    1. Maksymalnie 50 osób może jednocześnie edytować i komentować plik.
    2. Ponad 50 osób może wyświetlać dany element, ale dodatkowi użytkownicy nie będą widoczni. Jeśli 50 lub więcej osób ma wyświetlić plik, opublikuj go lub utwórz nowy link.
    3. Plik możesz udostępnić maksymalnie 200 osobom lub grupom. Jeśli chcesz udostępnić plik ponad 200 osobom, możesz dodać je do grupy dyskusyjnej Google, a następnie udostępnić plik tej grupie.

tylko że te warunki są dla Publiczne udostępnianie pliku. W opcji udostępnienie każdemu kto ma link do pliku nie ma nic mowy o tym.

Jaka jest różnica między publiczne a udostępnienie przez link?

dexi napisał:

Jednak najważniejsze jest to, że większość ograniczeń możesz wprowadzić, jeśli udostępniasz plik osobom, które już posiadają konto Googla.

Nie chcę wprowadzać żadnych ograniczeń, chcę podać linka na forum i aby każdy mógł korzystać z moich określonych plików a nie tylko 200osób.

A tak ogólnie to bardziej mi chodziło o udostępnienie folderów a nie plików https://support.google.com/drive/answer/7166529?hl=pl&co=GENIE.Platform=Desktop

Gdzie nie ma żadnej informacji o ograniczeniach
  • REKLAMA
  • #4 16263872
    dexi
    Poziom 29  
    mita napisał:
    Nie chcę wprowadzać żadnych ograniczeń, chcę podać linka na forum i aby każdy mógł korzystać z moich określonych plików a nie tylko 200osób.

A tak ogólnie to bardziej mi chodziło o udostępnienie folderów a nie plików https://support.google.com/drive/answer/7166529?hl=pl&co=GENIE.Platform=Desktop

Gdzie nie ma żadnej informacji o ograniczeniach

Udostępnij folder i sprawdź, czy działa.

Jeśli chcesz, mogę zadzwonić do googla i ich spytać. Mam u nich konto biznesowe i jestem adminem, a sam odpowiedzi nie znam, bo takiego problemu nigdy nie miałem. Mogą mi jednak nie dać rozwiązania, bo konta biznesowe działają na innych warunkach.

Z tego, co wyczytałem, to tylko publiczne udostępnienie danego pliku lub folderu jest obłożone tymi ograniczeniami.

PS.: Dobra, z tego co usłyszałem przez telefon, pliki w prywatnych kontach gmail są automatycznie ustawiane na publiczne udostępnianie z restrykcjami, o których pisałem wyżej.

Jest to zabezpieczenie przed przeciążeniami serwera Googla (chyba).
    Jednak nigdy się nie dowiesz o restrykcjach, jeśli nie spróbujesz udostępnić linku do swojego pliku lub folderu.
  • REKLAMA
  • #5 16271253
    mita
    Poziom 16  
    dexi napisał:
    Udostępnij folder i sprawdź, czy działa.

Sprawdzałem i działa.
    Pytanie czy jak udostępnię podając link będą ograniczenia do 200osób mogących pobrać?
  • #6 16271302
    dexi
    Poziom 29  
    mita napisał:

Pytanie czy jak udostępnię podając link będą ograniczenia do 200osób mogących pobrać?

Problem jest taki, że dopóki sam nie sprawdzisz, to się nie dowiesz. Jeśli ustawiłeś folder jako publiczny, to na pewno te ograniczenia będą działać. jeśli nie i udostępniasz plik tylko za pomocą linku to odpowiedź jest jedna: "nie wiem". Musisz sam spróbować.

Osoba, z którą rozmawiałem była zaznajomiona przede wszystkim z kontami biznesowymi. Konta prywatne, tak mi powiedziała, zawsze mają ograniczenia do 200 osób.
REKLAMA