logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel VBA (masowe) kopiowanie pliku wybranych komórek i arkuszy do innego pliku

daredevkrak 06 Lut 2017 21:11 2736 1
REKLAMA
  • #1 16258202
    daredevkrak
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jestem początkujacy. Moze ktos mi pomoze.
    w folderze "dane" mam wiele plików excelowych o róznych nazwach (np G12.xls,S-12 itd). W folderze "wzor" mam plik "wzór.xls".
    Potrzebuje aby makro skopiowało nazwe pliku z folderu "dane" pliku np G12.xls, kopiując plik "wzór.xls" zapisując w folderze docelowym "docel" z taka sama nazwa np G12.xls albo 2017-G12.xls. dla wielu plików

W trakcie tej operacji chciałbym aby makro pobierało określoną komórke (B9) z określonego arkusza (np. IRE) z pliku ktory jest folderze dane (G12.xls) i kopiowało dane do określonego arkuksza np IRE i do określonej komórki (np F9) do folderu "docel" pliku 2017-G12.xls.

Czy jest to możliwe aby masowo kopiowało określone dane z komórek z określonych arkuszy z folderu "dane" kopiujac po drodze plik "wzór.xls i zapisujac pod podobną nazwa dodanym liczba przed nazwa pliku?
  • REKLAMA
  • #2 16258287
    adamas_nt
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 659
    W sumie potrzebujesz otworzyć plik "wzór.xls", następnie poprzez 'Dir' pobierać nazwy kolejnych plików w pętli i albo je otwierać, albo pobierać zawartość komórki bez otwierania (ExecuteExcel4Macro lub wstawić wartość łącza).
    Link
    Link
REKLAMA