logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego żarówki LED 5W pobierają 690mA i przeciążają zasilacz 15W?

tom_ex 11 Lut 2017 19:45 1398 26
REKLAMA
  • #1 16271056
    tom_ex
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Witam,

Aktualnie jestem w trakcie stopniowej zmiany oświetlenia w domu z halogenów na LED. Mam problem z następującym zagadnieniem.

Zainstalowałem dziś dwa nowe oczka świetlne z żarówkami LED każde po 5W. Zakupiłem do nich zasilacz 15W / 1.25A. Po podłączeniu okazało się, że żarówki mrugają (z okresem ok. 2 s). Domyśliłem się, że zadziałało zabezpieczenie antyprzeciążeniowe. Każda z dwóch żarówek, gdy podłączona osobno działa poprawnie.

Podłączając miernik okazało się, że obciążenie podczas załączania wynosi aż 2.8A na dwóch żarówkach. Interesuje mnie głównie coś innego - jak doczytałem na opakowaniu żarówek każda pracuje z mocą 5W, ale prądem aż 690mA, co daje łącznie 1.38A, co faktycznie przekracza możliwości zasilacza.

Pytanie moje brzmi, skąd ta rozbieżność, tzn. moc 5W a prąd 690mA?

Dzięki!
  • REKLAMA
  • #2 16271110
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 840
    Jakie napięcie daje zasilacz?
  • #3 16271157
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    tom_ex napisał:
    Interesuje mnie głównie coś innego - jak doczytałem na opakowaniu żarówek każda pracuje z mocą 5W, ale prądem aż 690mA, co daje łącznie 1.38A, co faktycznie przekracza możliwości zasilacza.

Czy pojęcia takie jak moc czynna, bierna, pozorna, odkształceń, są Ci znane?
  • #4 16271221
    tom_ex
    Poziom 15  
    any56 napisał:
    Jakie napięcie daje zasilacz?

Niestety nie zmierzyłem... Teraz mam to nieco utrudnione. :/

retrofood napisał:
    Czy pojęcia takie jak moc czynna, bierna, pozorna, odkształceń, są Ci znane?

Chyba już znasz odpowiedź na to pytanie. Z całym szacunkiem, ale typowy Kowalski instalując oświetlenie w mieszkaniu wie jedynie, że powinien kupić zasilacz z niewielkim zapasem mocy. Tak też sam uczyniłem. Czy zatem kierowanie się Wattami jest kompletnie błędne?

Doprecyzowując, mierzyłem prąd na wyjściu zasilacza.
  • Pomocny post
    #5 16274122
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1409
    tom_ex napisał:
    oczka świetlne z żarówkami LED każde po 5W

Jeżeli nie chcesz wymienić zasilacza na mocniejszy , to istnieje opcja wymiany LED-ów na mniejszej mocy , np. 2 x 3 W i pozbędziesz się problemu. :D
  • #6 16274286
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 16274563
    tom_ex
    Poziom 15  
    WojcikW napisał:
    By w nieskończoność nie ciągnąć tematu, jakiś zasilacz nie wiadomo jaki, jakieś żarówki nie wiadomo jakie, wszystko połączone nie wiadomo jak. Jak nie potrafisz odczytać danych z pudełka lub z obudowy to zrób zdjęcia lub daj namiary (linki) na zasilacz i żarówki.

Panowie, spokojnie. Uwierzcie mi na słowo, że nie mam 15 lat ani wykształcenia typu filozofia. Spokojnie mógłbym tutaj zamieścić wszystkie parametry oraz kilka wykresów z oscyloskopu, jednak nie o to mi tutaj chodzi.

WojcikW napisał:
    jakiś zasilacz nie wiadomo jaki

Kupując na szybko zasilacz w markecie na "C" średnio mnie interesuje, jak dobre parametry on ma, bo i tak nic solidnego tam nie kupię. Sam zasilacz z resztą jest opisany "zasilacz LED 12V 15W 1.25A" i nic więcej. Co do żarówek, wszystkie dane zamieściłem.

Poruszając ten wątek, chciałem się jedynie odnieść do ogólnie praktykowanej (niekoniecznie słusznej) zasady dopierania zasilacza o mocy nieco większej niż zapotrzebowanie z żarówek.

Prawdopodobnie faktycznie zmienię żarówki na 2 x 3W, ale wątpliwości co do powyższego i tak pozostaną.
  • REKLAMA
  • #8 16274628
    rb401
    Poziom 39  
    Ocena: 984
    tom_ex napisał:

Podejrzewam że te 5W deklarowane przez producenta, to moc dostarczona do samego elementu świecącego (n.p. COB), co niby ma ułatwiać klientom porównania.
    A nie faktycznie pobieraną moc z zasilacza, jak n.p. deklaruje się dla pasków ledowych. Stąd ta niezgodność, która praktycznie wykazałeś.
    Tym bardziej że część tzw. żarówek LED jest na 12V DC i AC (chodzi o pracę w instalacjach z halogenami). Co oznacza że mają w sobie mostek prostowniczy na którym dodatkowo (oprócz drivera) traci się moc. Przy zasilaniu 12V strata jest dość znaczącej wartości.
  • #9 16274708
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 16274886
    tom_ex
    Poziom 15  
    WojcikW napisał:
    Gdyby było tak jak piszesz to nie było by tego tematu na Forum.

Może skończmy ten wątek, ok? :)

Faktycznie jest to zasilacz DC. Uznałem to za oczywiste. Mój błąd.

Wszystkie dane o LED ze strony sklepu:
    Żarówka mr16 10 led SMD 2835 IP44 12V DC dzienna
    energooszczędna diodowa
    Napięcie zasilania: 12V DC
    Typ gniazda: MR16
    Ilość diod: 10 led smd 2835
    Moc poboru prądu: 5W
    Strumień świetlny: 390LM
    Barwa światła: dzienna (neutralna) 4000K
    Kąt świecenia: 120°
    Certyfikaty: CE, RoHs
    CRI: Ra>80

Jak widać nawet sklep nie podaje informacji o prądzie. Ta znajduje się wyłącznie na opakowaniu.

WojcikW napisał:
    Markety mają tą zaletę, że można zwrócić towar gdy nie ma on śladów użytkowania.

Doskonale sobie zdaję sprawę z tego faktu. Ponownie odwołuje się jednak do metodyki Kowalskiego. 12V * 0.69W to mało skomplikowane obliczenie, ale coś nie chcę mi się wierzyć, że pan K. na nie spojrzy w pierwszej kolejności na te 5W.

rb401 napisał:
    A nie faktycznie pobieraną moc z zasilacza, jak n.p. deklaruje się dla pasków ledowych. Stąd ta niezgodność, która praktycznie wykazałeś.
    Tym bardziej że część tzw. żarówek LED jest na 12V DC i AC (chodzi o pracę w instalacjach z halogenami). Co oznacza że mają w sobie mostek prostowniczy na którym dodatkowo (oprócz drivera) traci się moc. Przy zasilaniu 12V strata jest dość znaczącej wartości.

Zarówki są na prąd stały. Skąd zatem - moim zdaniem - całkiem duża różnica ok. 273mA?
  • #11 16274922
    retrofood
    tom_ex napisał:

Zarówki są na prąd stały. Skąd zatem - moim zdaniem - całkiem duża różnica ok. 273mA?

Czy więc mają oznaczoną biegunowość (polaryzację)? A może świecą niezależnie od kierunku ich podłączenia?
  • REKLAMA
  • #12 16274927
    tom_ex
    Poziom 15  
    retrofood napisał:
    Czy więc mają oznaczoną biegunowość? A może świecą niezależnie od kierunku ich podłączenia?

Świecą niezależnie od sposobu podłączenia.
  • #13 16274935
    retrofood
    Czyli 5W oznacza moc samego źródła światła. Plus to, co jest tracone na układzie zasilania znajdującym się wewnątrz obudowy źródła światła.
    Zadając Ci pierwsze pytanie, sądziłem że Twój zasilacz jest w wersji AC. Wtedy Twój pomiar prądu oznaczałby zmierzenie prądu pozornego, którego część czynna pomnożona przez napięcie miałaby dawać 5 W. Tu jednak mamy inny przypadek.
  • #14 16274955
    tom_ex
    Poziom 15  
    Nie wiem, czy nadążam, ale czy zapewnienie możliwości dowolnego podłączenia kosztem 50% wzrostu poboru prądu nie jest szaleństwem? Czy może jest jeszcze jakaś wartość dodana w takiej żarówce względem taśmy LED?
  • #15 16274977
    retrofood
    Nie wiem czym mierzyłeś (jakim miernikiem) i jak, ale powinieneś wiedzieć, że jedyne wiarygodne dane można uzyskać zdejmując przebieg prądu oscyloskopem, bo jakiekolwiek odkształcenia mają tu duże znaczenie.
  • #16 16274987
    tom_ex
    Poziom 15  
    Mierzyłem multimetrem BM807. Generalnie zbliżone są do wartości podanych na opakowaniu, tj. ok. 690mA. Prąd wynikający z tych 5W jest sporo mniejszy, więc stąd moje zdziwienie.
  • Pomocny post
    #17 16275050
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 16275071
    tom_ex
    Poziom 15  
    @WojcikW, dzięki, konkretna odpowiedź.

Jeszcze jedno nie daje mi spokoju i tu pewnie również mam braki w teorii.

1) Czemu ten zasilacz impulsowy jest wymagany? Innymi słowy, czemu zamiast instalować zasilacz 12V nie stosuje się zasilaczy o napięciu zbliżonym do napięcia diod? Straty na okablowaniu?

2) Dlaczego taśmy LED, nawet na tych samych diodach takiej elektroniki nie wymagają?
  • #19 16275124
    retrofood
    tom_ex napisał:

1) Czemu ten zasilacz impulsowy jest wymagany? Innymi słowy, czemu zamiast instalować zasilacz 12V nie stosuje się zasilaczy o napięciu zbliżonym do napięcia diod? Straty na okablowaniu?

2) Dlaczego taśmy LED, nawet na tych samych diodach takiej elektroniki nie wymagają?

1. Wielkość i masa transformatora.
    2. Taśmy LED są polaryzowane.
  • #20 16275254
    tom_ex
    Poziom 15  
    retrofood napisał:
    1. Wielkość i masa transformatora.

No tak, logiczne.

retrofood napisał:

Co jest zatem przeszkodą w dodaniu polaryzacji w takich żarówkach? Standard podłączenia (mr16) tego nie umożliwia?
  • #21 16275279
    retrofood
    tom_ex napisał:
    retrofood napisał:

Co jest zatem przeszkodą w dodaniu polaryzacji w takich żarówkach? Standard podłączenia (mr16) tego nie umożliwia?

Rozłączalność i uniwersalność. Lampy LED muszą działać przy napięciu AC i DC oraz posiadać łatwość wymiany. Taśmy instalujemy w zasadzie na stałe. Bo niby jak ich podłączenie miałoby wyglądać?
  • REKLAMA
  • #22 16275308
    tom_ex
    Poziom 15  
    retrofood napisał:
    Rozłączalność i uniwersalność. Lampy LED muszą działać przy napięciu AC i DC oraz posiadać łatwość wymiany

To już oczywiście rozmowa o standardach, czyli o czymś, na co wpływu nie mamy, ale czy rozłączność i uniwersalność jest tutaj niezbędna? Jak często wymieniana jest żarówka LED? Czy energooszczędność nie powinna być tutaj nadrzędnym priorytetem?
  • Pomocny post
    #23 16275320
    retrofood
    tom_ex napisał:
    Czy energooszczędność nie powinna być tutaj nadrzędnym priorytetem?

Pytanie nie do tego tematu, mogę tylko dodać, że nadrzędnym celem producentów jest sprzedaż. I tak pewnie pozostanie w dającym się przewidzieć czasie.
  • #24 16275322
    tom_ex
    Poziom 15  
    Jasne, dzięki!
  • #25 16275324
    retrofood
    tom_ex napisał:
    Jak często wymieniana jest żarówka LED?

Nie ma żarówek LED. Są lampy LED.
  • #26 16275330
    tom_ex
    Poziom 15  
    Tak jak nie powinno być diod LED, a jednak są. :)
  • #27 16277320
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące problemu z żarówkami LED 5W, które pobierają 690mA, co przeciąża zasilacz 15W. Po podłączeniu dwóch żarówek LED do zasilacza, zauważył migotanie, co sugerowało przeciążenie. Użytkownik zmierzył prąd, który wyniósł 2.8A dla dwóch żarówek, co przekracza możliwości zasilacza. Dyskusja skupiła się na niezgodności między deklarowaną mocą 5W a rzeczywistym poborem prądu. Uczestnicy forum wskazali, że 5W może odnosić się do mocy dostarczanej do elementu świecącego, a nie do całkowitego poboru mocy z zasilacza. Zasugerowano również wymianę żarówek na modele o mniejszej mocy, aby uniknąć problemów z zasilaczem. Dodatkowo poruszono kwestie związane z zasilaczami impulsowymi i stratami mocy w mostkach prostowniczych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA