logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka płyta główna do i5 7600k

piter1925 11 Lut 2017 21:44 5397 9
REKLAMA
  • #1 16271477
    piter1925
    Poziom 9  
    Witam. Chciałbym dobrać jakąś płytę główną do procesora Intel Core i5 7600k. (Chyba LGA 1151 nie :D?) Prawdopodobny zakup grafiki to GTX 1050Ti a zasilacz w kompie mam ATX Be QUIET! 730W PURE POWER BQT L7-730W. Płyta musi pasować do ramu który mam bo nie chce zmieniać GoodRAM 2x4 DDR3 1333 Mhz w dual channel. Fajnie by było jakby miała 4 sloty na ram ale to nie wymóg konieczny :) Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16271548
    Kaspri_
    Poziom 9  
    Witam!

Ile pieniędzy planujesz wydać na taką płytę główną?
  • REKLAMA
  • #4 16271652
    woodpecker0
    Poziom 21  
    Ocena: 91
    Czyli ile ma ta granica rozsądku według Ciebie? Dla mnie to mogłoby być równie dobrze 1600zł za ASUS MAXIMUS IX FORMULA - musisz się określić, bieda biedą, nie domyślimy się ile udało Ci się uzbierać.
    I przede wszystkim jakie przeznaczenie dla tego komputera? Jeśli tylko gry to (luźna propozycja) może zrezygnować z tego procesora na rzecz takiego z zablokowanym mnożnikiem (no chyba, ze już kupiłeś bądź po prostu chcesz się "bawić" w OC) wtedy nie musieć kupować płyty do OC i może kupić sobie za zaoszczędzone pieniądze pamięć DDR4 czy dołożyć do karty graficznej czy coś...

edit...

Jeślibyś bardzo się uparł na płytę główną z socketem 1151 ale z obsługa pamięci DDR3, a nie DDR4 to dużego wyboru nie ma, na morele.net znalazłem tyle (chyba pominąłem jeden link):
    Spoiler:

Jako, że są to płyty na chipsecie z serii 100 to zdaje się, że musiałbyś też dokupić usługę aktualizacji BIOS, cytując fragment tematu z gotowymi zestawami komputerowymi "Konieczna aktualizacja BIOSu lub potwierdzenie ze sklepem, że wysyłana płyta obsłuży procesor i5-7600K "
    https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-z170...ata3-usb-3-0-microatx-90mb0mr0-m0eay0-858844/

https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-...hdmi-dvi-d-sub-matx-ga-z170m-d3h-ddr3-770681/

https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-...vi-d-sub-atx-ga-z170-hd3-ddr3-skylake-765617/

https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z1...ing-k4-d3-z170-ddr3-sata3-usb-3-0-atx-771552/
  • REKLAMA
  • #5 16271779
    piter1925
    Poziom 9  
    Twoje propozycje są trafne. Myślałem tak o cenie plus minus 400 zł. Chciałbym raczej pograć w nowsze gry typu ac syndicate far cry primal itp. Chyba że do tego wystarczy mi jakaś z zablokowanym mnożnikiem + to tego płyta do zablokowanych procków co zapewne są tańsze rzeczy
  • REKLAMA
  • #6 16272146
    Kaspri_
    Poziom 9  
    Jakie części masz już zakupione na nową maszynkę?

Wybierając taki procesor jak zaproponowałeś, jest to procesor pod OC (Overclocking). Jeśli chcesz go kupić dla tego, że ma możliwość podkręcania, a nie będziesz z tego korzystał to jest to bez sensu. Po prostu mija się z celem.

Ale zakładamy że:
    Chcesz podkręcać procesor. To musisz zdawać sobie sprawę, że musisz kupić odpowiednią płytę główną umożliwiającą podkręcanie procesorów. Mało tego będziesz musiał zainwestować w lepsze chłodzeni, ponieważ stockowe nie zapewni Ci odpowiedniej temperatury pracy. Noi procesor porostu się spali.

Ja posiadam od ponad 2 lat procesor i5 4690k. Jego stockowe taktowanie to 3,5Ghz. Mi udało się go podkręcić do 4,6Ghz. Powyżej tej wartości procesor nie był tak stabilny i jego temperatura przekraczała 80*C przy obciążeniu 100%. Dzięki temu zwiększyłem jego moc o ok. 30%, dało się odczuć przy wymagających grach, programach. Wszędzie tam gdzie jest potrzebna duża moc obliczeniowa.
  • #7 16272210
    Rafik_ck
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    Płyta to koszt 200-300 zl i taka ci wystarczy.
  • #8 16272334
    rzymo
    Poziom 34  
    Ocena: 322
    piter1925 napisał:
    Witam. Chciałbym dobrać jakąś płytę główną do procesora Intel Core i5 7600k (...) Płyta musi pasować do ramu który mam bo nie chce zmieniać GoodRAM 2x4 DDR3 1333 Mhz w dual channel

Zdajesz sobie sprawę, że tak wolnymi pamięciami robisz sobie krzywdę? (wydajnościową oczywiście ;))
  • #9 16275309
    bolekis
    Poziom 35  
    Ocena: 261
    Ja w ogóle nie jestem pewien czy standardowe DDR3 będą pasować. Do tej generacji już chyba tylko DDR3-LV a i to nie zawsze. Zresztą to bez sensu kupować nowy procesor z odblokowanym mnożnikiem, do tego płytę do OC i upierać się przy starych pamięciach. DDR3 na sprzedaż i zmiana na DDR4.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje płyty głównej do procesora Intel Core i5 7600K, z socketem LGA 1151, która obsługuje pamięci DDR3. W dyskusji poruszono kwestie budżetu, który wynosi około 400 zł, oraz preferencji dotyczących gier. Uczestnicy sugerują, że dla procesora z odblokowanym mnożnikiem konieczne jest posiadanie płyty głównej umożliwiającej overclocking, co wiąże się z dodatkowymi kosztami na chłodzenie. Wskazano również na ograniczenia związane z pamięciami DDR3, sugerując ich wymianę na DDR4 dla lepszej wydajności. Proponowane modele płyt głównych to MSI B250M PRO-VD oraz ASUS MAXIMUS IX FORMULA, z uwagi na różne potrzeby użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA