logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Bosch SMS69T02EU - Błąd E01, przerywa pracę w trakcie programu

mmatuszewski12 11 Lut 2017 21:47 10323 3
REKLAMA
  • #1 16271485
    mmatuszewski12
    Poziom 7  
    Ocena: 10
    Witam

Mam problem ze zmywarką... Otóż w trakcie programu wyrzuca błąd E:01 mniej więcej w połowie. Ustawiłem ją na Auto 65-75°C na 2h35min. i tak jak sprawdzałem w 1h34 minucie do końca mycia po odpompowywaniu wody co wyraźnie było słychać wyrzuciła błąd E:01 - koniec programu... Musiałem ją wyłączyć i niestety nie dało się już powrócić do tego programu. Stało mi się już tak pod rząd kilka razy, że mniej więcej w połowie programu wyłącza się - nie następuje już nabłyszczanie i suszenie.

Na naczyniach jest trochę piany i są "śliskie". Ciężko powiedzieć czy woda stoi... Kiedyś zauważyłem, że tak, a dziś nawet nie, ale po wyjęciu filtrów widać, że w tej "komorze" jest. Wyjmowałem kilkukrotnie miedniczkę, obracałem wirnik i nie zauważyłem żadnych przeszkód, a wirnik obraca się.

Nie mam pomysłu co to może być.. Przecież zmywarka myje i to całkiem nieźle, ale widać ma jakąś dysfunkcje... Natomiast ten brak suszenia i nabłyszczania jest uciążliwy... Jednak nie za bardzo znam się na naprawach więc pewnie się ich nie podejmę żeby czegoś nie popsuć, ale może wiecie co to może być i co zrobić? Myślę o wezwanie serwisu Boscha tylko ile to będzie kosztować...

Proszę o pomoc i dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 16271502
    mamkonto
    Poziom 16  
    Ocena: 108
    E01 sugeruje problem z modułem sterowania.
    Jak wyglądają kondensatory, czy nie doszło do wycieku lub zmoczenia elektroniki lub przewodów?
  • REKLAMA
  • #3 16271698
    mmatuszewski12
    Poziom 7  
    Ocena: 10
    Tego nie wiem, a nawet nie wiem jak do tej elektroniki mogę się dobrać, ale nie wiem w jaki sposób mogłaby tam się dostać woda...
  • #4 16271987
    mamkonto
    Poziom 16  
    Ocena: 108
    W tym modelu są dwa moduły elektroniczne. Moduł (sterowania) na rysunku poz 570 (str. 5 na górze lekko z lewej)i moduł (zasilania) poz 103 (str.1 ) oraz dodatkowo wyświetlacz nr. 102. Dołączam rys. złożeniowy.
    Załączniki:
    • SMS69T02EU_02.pdf (319.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA