logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung K5500 - nagrzewająca się tylna lewa krawędź TV

karkarmapatic 11 Lut 2017 22:45 1461 2
REKLAMA
  • #1 16271635
    karkarmapatic
    Poziom 8  
    Witam
    Zastanawiam się nad kupnem TV Samsunga serii K5 ale zaniepokoiła mnie jedna rzecz na którą natknąłem się przypadkowo oglądając te TV (K5500, K5600) na ekspozycji w sklepie. Modele te miały bardzo nagrzaną tylną część obudowy wzdłuż lewej krawędzi ekranu - prawa była chłodna.

Te TV mają krawędziowe podświetlenie LED - ale czy tak powinno się od tych ledów nagrzewać? Jeśli tak to dlaczego tylko z jednej strony?
    Zastanawiam się czy po dłuższym użytkowaniu to może to mieć jakiś wpływ na żywotność matrycy lub jej uszkodzenie?

Pytanie do użytkowników tych modeli TV i nie tylko - czy coś takiego zaobserwowaliście w Waszych TV - czy to norma?
  • REKLAMA
  • #2 16271761
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 16272358
    karkarmapatic
    Poziom 8  
    Ok dzięki - czyli to ciepło - to od modułu zasilacza.

Dokładnie teraz nie pamiętam, ale wydaje mi się że ta lewa krawędź matrycy (od frontu) nie była tak gorąca/ciepła jak ta obudowa z tyłu. Muszę to jeszcze raz sprawdzić. Jeżeli okazałoby się że front matrycy również się podobnie nagrzewa - to chyba byłoby to niepokojące i nie wróży raczej nic dobrego?

Jeśli nagrzewa się tylko ta tylna krawędź obudowy (od zasilacza) - to znaczy że wszystko jest w porządku?
    (Grubość TV w tym miejscu to ok.1,5 - 2 cm)
    Sorry nie znam się na budowie TV czy paneli LCD - Czy tył matrycy/panelu jest jakość zabezpieczony - że to ciepło od modułu zasil. nie ma negatywnego wpływu na pracę matrycy?
REKLAMA