logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumny do Technicsa SU-A600 i SH-GE90, pokój 25m2, rock i pop, budżet 1000 zł

adukla 13 Lut 2017 10:18 735 5
REKLAMA
  • #1 16274919
    adukla
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam
    Proszę o poradę.
    Jakie kolumny najlepiej kupić do mojego Technicsa?
    Zestaw jak powyżej.
    Pokój 25m2.
    Słucham głównie rocka i popu.
    Cena do 1000 zł.
    Najlepiej taniej :)
    Miałem głośniki SB-EX7 ale syn je uszkodził. Fizycznie.
    Chyba że znacie sposób naprawy tych kolumn. Jakie głośniki wstawić zamiast uszkodzonych?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16275085
    Mac.Gyver
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Fizycznie to znaczy co jest uszkodzone w tych kolumnach? jeśli spalone cewki to jak najbardziej można je zanieść do przewinięcia. A zamiennych głośników nie wstawia się ponieważ każdy głośnik jest zestrojony z obudową i resztą podzespołów. Inny pogorszyłby znacząco jakość dźwięku.
  • REKLAMA
  • #3 16275171
    adukla
    Poziom 11  
    Mały synek porobił w nich dziury palcem i długopisem. Całe membrany rozpieprzone.
  • REKLAMA
  • #4 16275201
    Mac.Gyver
    Poziom 11  
    Można również wymienić same membrany ale to już potrzeba dobry serwis. Jeśli masz w okolicy jakiś Dobry serwis RTV możesz się zapytać jaki będzie orientacyjny koszt regeneracji tych głośników. 300zł to według mnie górna granica.
  • REKLAMA
  • #5 16275209
    adukla
    Poziom 11  
    A co nowego byś polecił? Albo przynajmniej jakie parametry powinny mieć kolumny przy takim wzmacniaczu i korektorze?
  • #6 16275291
    Mac.Gyver
    Poziom 11  
    Ciężko mi teraz powiedzieć. Ja głównie siedzę w estradówkach. Impedancje powinny mieć dopasowaną, taka jaką podaje producent wzmacniacza. Pisze to z tyłu urządzenia. Oczywiście dobrą skuteczność i pasmo przenoszenia. Zależna jest też kwestia samego gustu i oraz wyglądu samych kolumn. Dobre kolumny są też z systemem trójdrożnym z rozbudowaną zwrotnicą. Dobre kolumny z tym rozwiązaniem według mnie jest HECO. Może z tych coś wybierzesz dobrego :)
REKLAMA