AVE...
Mam taki oto kod w main.c:
Kod się kompiluje, ale z całą masa ostrzeżeń
Jeśli zaś zadeklaruję funkcję toggle() tak:
to kompilator zwraca mi taką wiadomość:
zaś sam kod jest mniejszy o jakieś 396 słów. Czy w tym drugim przypadku funkcja toggle()jest w ogóle używana zgodnie z przeznaczeniem?
Pierwotnie te i kilka innych funkcji powiązanych miały być w oddzielnym pliku .c z odpowiednio spreparowanym plikiem .h by móc te funkcje wykorzystać ponownie. Dlatego też używałem aliasów w rodzaju
Zatem wszystkie potrzebne #define są w pliku głównym, za nimi zaś jest #include "jakaśnazwa.h", prototypy funkcji są w pliku jakaśnazwa.h, funkcje zaś w pliku jakaśnazwa.c. Kompilator reaguje wysypem błędów i absolutnie odmawia kompilacji. Na początek funkcja _delay(40) w funkcji toggle() ma takie ostrzeżenie:
Zaraz potem następna linijka ma ostrzeżenie:
Następnie jest cała masa komunikatów:
dla linijek z Ka = 1; w funkcji ShowD(), oraz
za każdym razem, gdy pojawia się funkcja toggle(Ka);.
Gdy funkcja toggle() nie używa wskaźnika, mam tylko dwa komunikaty z powyższej listy:
Jak prawidłowo i gdzie powinienem definiować/deklarować aliasy dla tych funkcji?
Gdzie popełniam błąd?
Mam taki oto kod w main.c:
Kod: C / C++
Kod się kompiluje, ale z całą masa ostrzeżeń
warning: (357) illegal conversion of integer to pointerJeśli zaś zadeklaruję funkcję toggle() tak:
to kompilator zwraca mi taką wiadomość:
warning: (1090) variable "toggle@pin" is not usedzaś sam kod jest mniejszy o jakieś 396 słów. Czy w tym drugim przypadku funkcja toggle()jest w ogóle używana zgodnie z przeznaczeniem?
Pierwotnie te i kilka innych funkcji powiązanych miały być w oddzielnym pliku .c z odpowiednio spreparowanym plikiem .h by móc te funkcje wykorzystać ponownie. Dlatego też używałem aliasów w rodzaju
Zatem wszystkie potrzebne #define są w pliku głównym, za nimi zaś jest #include "jakaśnazwa.h", prototypy funkcji są w pliku jakaśnazwa.h, funkcje zaś w pliku jakaśnazwa.c. Kompilator reaguje wysypem błędów i absolutnie odmawia kompilacji. Na początek funkcja _delay(40) w funkcji toggle() ma takie ostrzeżenie:
warning: (361) function declared implicit intZaraz potem następna linijka ma ostrzeżenie:
warning: (357) illegal conversion of integer to pointerNastępnie jest cała masa komunikatów:
error: (192) undefined identifier "Ka"dla linijek z Ka = 1; w funkcji ShowD(), oraz
warning: (357) illegal conversion of integer to pointerza każdym razem, gdy pojawia się funkcja toggle(Ka);.
Gdy funkcja toggle() nie używa wskaźnika, mam tylko dwa komunikaty z powyższej listy:
warning: (361) function declared implicit int
error: (192) undefined identifier "Ka"Jak prawidłowo i gdzie powinienem definiować/deklarować aliasy dla tych funkcji?
Gdzie popełniam błąd?