czołem wszystkim,
popatrzmy co to mamy na tym obrazku... domyślam się, że autor miał zamysł pokazać mi czujnik pola magnetycznego - o to prosiłem w związku w potokiem "dobrych rad i drogowskazów" (potocznie nazywanym magnetometrem). Znowu wpadka. Zaznaczony układ scalony to nie żaden magnetometr a kompas. Właściwie to e-kompas od japońskiego Asahi Kasei ( Ma tyle wspólnego z polem magnetycznym co iphone z gps-em (czyli nic, każdy zna ten przykład twórczego marketingu i pomysłowości inżynierów). Pisałem już wyżej o "live" podłączeniu do kompasu AKM-Compass w polu U1901. To właśnie to urządzenie (formalna nazwa wg katalogu Farnell'a to "Asahi Kasei's azimuth sensor No. AK8973"). Dobrze oprogramowany chip, korzystając z wifi i bluetooth'a wskazuje północ geograficzną lub magnetyczną (teoretyczną, nie mierzoną). W 99,9% przypadków nienaukowych wystarcza taki pomiar. W końcu to telefon a nie zintegrowana platforma pomiarowa.
Wracam do spraw ważnych -
udało mi się ustalić, że nieszczęsna poziomica (buble spirit level gauge -dla dociekliwych) oraz zespoły innych czujników zawierają się właściwie w 3-4 układach scalonych. Ciągle mówimy o iP6 i 6+.
Powołuję się tu na doniesienia z "Designlines MCU neews & analysis - shaping the futures on MEMS 'n sensors" /MEMS- micro-electro-mechanical-sensors/ oraz badania przedsprzedażowe wg appleinsider.com
Bosch BMA280 -trzy osiowy akcelerometr z wbudowanym pedometrem (miejsce ładowania -U2205), sprzężony z ciśnieniowym czujnikiem Boscha (miejsce ładowania U2204) oraz wspomnianym wyżej AKM-compass (miejsce ładowania -U1901) oraz InvenSense MPU-6700 series -sześć osiowy akcelerometr z żyroskopem (miejsce ładowania U2203).
Tak, dwa akcelerometry montowane na jednej płycie.
Wyjaśniam dlaczego dwa-w skrócie, bo już późno:
bosch jako urządzenie pozwalające na szybki start i niską konsumpcją amperów -używane jest przez ios kiedy nie ma potrzeby na pełną integrację 6-osiowych pomiarów, niska dokładność jest zadowalająca -np. orientacja ekranu lub krokomierz.
Natomiast Invensense angażuje pełną orientację sześciu osi pomiarowych kosztem energooszczędności ale i wysokiej dokładności. Wykorzystywane jest to w grach ze sterowaniem położenia, VR-ach itp. Moja poziomica to właśnie składowa tego urządzenia.
tyle na dzisiaj, pozdrawiam
edycja-poprawiam oczywiste literówki