logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termostat Arduino Uno - Jak napisać program i podłączyć wyświetlacz?

GoldRush124 19 Lut 2017 14:12 5778 9
  • #1 16290449
    GoldRush124
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam. Jestem tutaj nowy, więc z góry przepraszam za błędy. Niedawno zakupiłem Arduino Uno i powoli uczę się programowania, ale potrzebuję termostat do celów naukowych. Niestety nie potrafię jeszcze napisać takiego programu do termostatu.

Stąd moje pytanie: Czy mógłby ktoś napisać program dla takiego termostatu i podać schemat podłączenia? Posiadam potrzebny czujnik temperatury do Arduino. Termostat musi mieć dolną temp 17 stopni a górną 32 stopnie. Najlepiej jakby po spadku temperatury mniej niż 17 stopni zapalała się jedna dioda, w zakresie 17-32 stopnie świeciła się druga, a po wzroście temperatury powyżej 32 stopni, aby zapalała się trzecia dioda.

Myślałem jeszcze, aby na wyświetlaczu (obojętnie jakim segmentowym czy 16x2 - posiadam oba) pokazywała się temperatura czujnika ale nie wiem jak go podłączyć.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • #3 16290967
    GoldRush124
    Poziom 8  
    No dobrze ale to jest program do samego termometra a mi chodzi o termostat, niestety te układy nie wystarcza.
  • #4 16291977
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 16292029
    domin122
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Albo jestem ślepy albo głupi, w programie powyżej nie ma histerezy?
  • #6 16292475
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 16294396
    domin122
    Poziom 16  
    Ja proponuje podłączyć Ci wyświetlacz ten 16x2 chyba że segmentowy masz np. na układzie 7219 lub podobnym, unikniesz tym samym zabawy w programie z migotaniem cyfr, znaków. Jak podłączyć wyświetlacz znajdziesz w necie. Napisz czy masz driver do tego 16x2, a jak tak to jaki. A wyświetlacz segmentowy masz goły czy z driverem? Jak tak to jakim. I jaki masz czujnik do temperatury? Aby połączyć wszystko w całość trzeba znać składniki, bo jak ktoś ma napisać program jak nie zna ani jednego składnika.
  • #8 16295584
    GoldRush124
    Poziom 8  
    Ale przypadkiem do tego nie potrzeba drivera? Wyświetlacz jest bez drivera. Mam moduł DHT11 i DS18B20. Odnośnie tamtego programu nie bardzo go rozumiem gdzie mam podłączyć wyświetlacz i diody sygnalizujące
  • #9 16297003
    domin122
    Poziom 16  
    Ale nie masz drivera do wyświetlacza LCD czy do 7 segmentowego? DHT Ci nie potrzebny skoro chcesz mierzyć tylko temperaturę. Najpierw pozbieraj podzespoły, potem się podłączy, a program się zmodyfikuje. Jeśli nie masz drivera do LCD to go po prostu nie podłączysz, albo użyjesz 7 segmentów, albo dokupisz driver do LCD. A ten 7 segmentowy wyświetlacz ile masz cyfrowy, jaki duży, anodowy czy katodowy?
  • #10 16297310
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w napisaniu programu dla termostatu opartego na Arduino Uno, który ma kontrolować temperaturę w zakresie 17-32 stopni Celsjusza. Wymaga, aby przy spadku temperatury poniżej 17 stopni zapalała się jedna dioda, w zakresie 17-32 stopni świeciła się druga, a powyżej 32 stopni zapalała się trzecia. Użytkownik posiada czujnik temperatury oraz wyświetlacze 16x2 i segmentowy, ale nie wie, jak je podłączyć ani jak zaimplementować program. Odpowiedzi sugerują, aby najpierw zmierzyć temperaturę, a następnie manipulować wyjściami do diod LED oraz przekaźnika. Podano również linki do gotowych schematów i programów, które można dostosować do własnych potrzeb. Wskazano na konieczność posiadania odpowiednich komponentów oraz ich właściwego podłączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA