logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Inspiron 15 500series - zawieszanie się sytemu

keinip 20 Lut 2017 07:34 3711 4
REKLAMA
  • #1 16292541
    keinip
    Poziom 12  
    Ocena: 33
    Witam,

kupiłem nowy laptop i od razu mam z nim problemy.

Zawiesza się podczas pracy, nie reaguje na żadne polecenia, nawet myszka się nie rusza po ekranie, po kilkudziesięciu sekundach zwiecha puszcza i otwierają się kliknięte podczas trwania zwiechy okna.

System jest nowy, fabrycznie zainstalowany, doinstalowane jest tylko kilka niezbędnych programów.

Przeskanowałem system: ADWcleaner, Malwarebytes, Jetclean, TrendMicro Antywirus - nie znaleziono żadnych zagrożeń.
    Użyłem również narzędzi diagnostycznych DELL (F12 przy uruchamianiu) i bez błędów się testy wykonały.

Założyłem nowy profil pod Windowsem - problemy takie same.

NIe wiem już co może być przyczyną problemów.

Proszę o pomoc w diagnozie.

Załączam skany z HDTune.

keinip
    Załączniki:
    • Dell Inspiron 15 500series - zawieszanie się sytemu HDTune_Info_TOSHIBA_MQ01ABD100.png (25.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dell Inspiron 15 500series - zawieszanie się sytemu HDTune_Benchmark_TOSHIBA_MQ01ABD100.png (23.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dell Inspiron 15 500series - zawieszanie się sytemu HDTune_Error_Scan_TOSHIBA_MQ01ABD100.png (18.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dell Inspiron 15 500series - zawieszanie się sytemu HDTune_Health_TOSHIBA_MQ01ABD100.png (28.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16292587
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    keinip napisał:
    kupiłem nowy laptop

Nowy w sensie "nowy", czy używany?
    Bo dysk ma zanotowane 1478 godzin w stanie zasilania.
    Chyba że sam już tyle czasu używasz sprzętu, to ok.

Ogólnie SMART nie komunikuje niczego niepokojącego, dysk jest ok.
  • REKLAMA
  • #3 16297094
    keinip
    Poziom 12  
    Dzięki za sprawdzenie kondycji dysku.

Laptop kupowałem jako nowy w jednym z marketów, bardzo dobra cena mi się wydawała jak za takie parametry, dlatego wziąłem. Może jakiś powystawowy był czy jak - nie sprawdzałem tego, a ja na pewno tyle na nim jeszcze nie pracowałem.

Skoro nie dysk to co innego może być przyczyną zawieszania się? Pamięć RAM sprawdzałem Memtest i jest ok.
  • REKLAMA
  • #4 16297118
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1134
    Pokaż jeszcze wyniki skanu z MHDD, brak informacji o C8, co też mogłoby być pomocne. Możliwe, że działa ochrona antywirusowa w czasie rzeczywistym, co spowalnia dysk.
  • #5 16354182
    keinip
    Poziom 12  
    Jako że to nowy laptop i żadnych danych na nim nie miałem przywróciłem system do stanu fabrycznego. Dodatkowo po instalowałem aktualizacje do Windows10 i inne niezbędne mi programy.
    Od dwóch tygodni system chodzi jak należy, nie mam już z nim żadnych problemów.
    Nie wiem co dokładnie było przyczyną wcześniejszych problemów, chyba faktycznie nie dysk czy inny sprzęt a raczej "coś" w WIndowsie.
    Dzięki za pomoc.

keinip
REKLAMA