Mam makro, które m.in zadaniem jest kolejne otwieranie plików wskazanych przeze mnie. Czy jest możliwość, aby pliki otwierały się w kolejności alfabetycznej?
Najprościej byłoby umieścić w tablicy/kolekcji i posortować (chociaż 'selecteditem' jest kolekcją, można więc spróbować sortowania "w locie").
Kod: VBScript
Zaloguj się, aby zobaczyć kod
O sortowanie mnie nie pytaj, bo rozumiem tylko bąbelkowe i wszyscy się tu ze mnie śmieją... Algorytmy sortowania znajdziesz w Internecie.
Jak już posortujesz to otwierasz w pętli...
Już mam. Po .Show, trzeba posortować zawartość katalogu w otwartym FileDialog. Porządek sortowania decyduje o kolejności elementów w kolekcji selecteditems.
W innym przypadku... bąbelkowe
Użytkownik poszukiwał sposobu na otwieranie plików w kolejności alfabetycznej za pomocą makra w Excelu. Odpowiedzi sugerowały, że kluczowe jest posortowanie plików przed ich otwarciem. Proponowano użycie kolekcji do przechowywania wybranych plików oraz sortowanie ich przed otwarciem. Użytkownicy podzielili się fragmentami kodu, które umożliwiają otwieranie plików z dialogu plików, a także wskazali, że sortowanie można przeprowadzić po wywołaniu metody .Show. Na koniec użytkownik potwierdził, że udało mu się osiągnąć zamierzony cel. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.